Hae
Big mamas home

Sad beige mom ilmiö

Minun aivoni nyrjähtivät, kun Tik tokissa tuli vastaan ”sad beige mom”-termi. En käsitä, miten tällekin asialle on pitänyt keksiä termi ja vielä näin negatiivinen. Tämän keskiössä ovat siis vanhemmat ja etenkin äidit, jotka pitävät rauhallisesta värimaailmasta niin sisustuksessa, kuin omassa pukeutumisessaan. Olen itsekin puhunut siitä, miten valitaan isoimmat vauvan tarvikkeet, kuten sänky, syöttötuoli, sitteri yms, neutraaleissa, kotiin sopivissa sävyissä. Meidän vauvan vaatteet ovat myös hyvin pitkälti neutraaleja ja yksivärisiä.

Ja on olemassa ihmisiä, joiden mielestä tämä on väärin ja vauvan kehitykselle haitallista. Omalla kohdallani tätä on puitu Ylilaudalla asti, miten pilaan lapseni, kun he eivät näe värejä.

En tiedä kumpi kiehuttaa enemmän, se että tästä jaksetaan jauhaa edelleen vai siitä, että tällaiselle asialle on pitänyt keksiä huono nimi ja tehdä siitä jonkinlainen ilmiö.

Ihan ensimmäiseksi voin paljastaa, että isommat lapseni ovat oppineet kaikki värit ja ovat oppineet jopa lukemaan ennen ensimmäistä luokkaa, vaikka meillä leikkimatto olikin beige ja iso osa bodyista valkoisia. Ja nykyään minulla ei juuri ole sananvaltaa siihen, mitä he pukevat päällensä. Voin kertoa, että isommat lapset pukeutuvat kyllä täysin oman mielensä mukaan. Vauvalla suosin hyvin pitkälti rauhallista, neutraalia värimaailmaa, joka miellyttää omaa silmääni, koska hänellä ei ole aiheesta vielä mielipidettä. Ihan pian hänellä tulee olemaan sellainen ja silloin mennään sen mukaan.

Aistiyliherkkyys

Olen löytänyt itsestäni aistiyliherkän ihmisen. Monet äänet, tuntoaistimukset ja värit tuntuvat minusta pahalta. Olen aina kaivannut sellaista siistiä ympäristöä, jossa ei ole minua ahdistavia triggereitä. Pidin nuorena huoneeni pääasiassa tarkassa järjestyksessä. Välillä sisarukseni torpeedoivat tätä järjestystä. Joka tapauksessa, minä voin itse paremmin järjestyksessä ja seesteisessä ympäristössä. Olisin stressaantunut ja ahdistunut värikkäässä ja sekavassa ympäristössä. Toki, lapsiperheessä se järjestys ei aina onnistu, mutta siihen pyrimme.

Se on yksi syy sille, minkä vuoksi meidän vauvan tarvikkeet ovat neutraaleissa väreissä. Olen aikanaan hormonihuuruissa itkenyt ahdistuneena värikkään sitterin vieressä, joten opin silloin kerrasta. Vauva ei mene rikki neutraalista ympäristöstä. Ja mitä tulee vaatteisiin, vauva ei edes näe omia vaatteitaan, joten värikkäiden vaatteiden pitäminen on se ja sama.

Sen sijaan meidänkin vauvalla on läjäpäin erilaisia värikkäitä leluja. Niissä on värejä ja kontrasteja. Ne helisevät, rahisevat, vilkkuvat ja soivat. Sen lisäksi, maailma on täynnä värejä. Vaikka lapsien kotona olisikin rauhallinen värimaailma, ei yksikään lapsi kasva mustavalkofilmissä.

Tämä ”sad beige mom” on taas yksi naurettava tapa syyllistää äitejä. Aivan samalla tavalla, kun syyllistetään niitä jotka antavat lapsilleen korviketta. Yksikään äiti, joka oikeasti yrittää parhaansa, ei ansaitse syyllistämistä. Historia tietää niitä oikeasti huonoja äitejä, mutta jos vanhemman ainoa rikos on se, että hän sisustaa beigellä, vauvalla ja lapsilla on todennäköisesti kaikki paremmin kuin hyvin.

Minusta tämä keskustelu ottaa oikeasti naurettavia mittasuhteita ja tässä voitaisiin oikeasti keskittyä johonkin muuhun, kuin ihmisten sisustamiseen. Ja varsinkin unohtaa tuo täysin turha termi ja syyllistäminen.

-Jenni

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals / @plustyylit

LUE MYÖS

Naistenpäivä ei ole vain kukkia ja suklaata

Tämä vai tuo?

Tuleva vuosi 2024

Lasten synttärit

”Kaikki vauvat ovat syntyneet”

4 kommenttia

  1. Pinja kirjoitti:

    Ketään ei kiinnosta jonkun äidin beige sisustus tai neutraalit vauvantarvikkeet. Ilmiössä on enemmänkin kyse siitä, että lapselle ei esimerkiksi osteta ollenkaan värikkäitä leluja, koska ne ”pilaa” kodin sisustuksen. Eli äiti laittaa oman sisustuksensa lapsen virikkeiden edelle. Kukaan lapsi ei varmasti rikki siitä mene, jos ei saa kaikista värikkäimpiä leluja, mutta ei äiti myöskään (toivottavasti) mene rikki siitä jos lattialla joskus lojuu joku värikkäämpi lelu. Tiktokissa esim. trendasi video, missä äiti spraymaalasi lapsensa lelut värikkäistä paremmin sisustukseen sopiviksi beigeiksi, valkoisiksi ja vaaleanruskeiksi. Itsekästä ja pinnallista, ei mitään muuta.

    • Jenni - BMH kirjoitti:

      Itseasiassa, tiedän monia jotka ovat saaneet palautetta nimenomaan sisustuksesta, vauvanvaatteista ja tarvikkeista. Minä itse mukaan lukien. Tiedän myös tapauksen tästä lelujen värjääjästä. Hänen tapauksessaan on varmasti kyse tästä, mutta esimerkiksi meillä on niitä värikkäitä leluja ja silti olen saanut kuulla, kuinka lapseni menevät pilalle kun sitteri on beige. Bongasin myös tiktokvideon suomalaisesta äidistä, joka oli saanut arvostelua samasta syystä, ihan vain koska hänen kanavissaan ei suoraan näkynyt näitä värikkäitä leluja. Eli ikävä kyllä, tiettyjä ihmisiä kiinnostaa. Monelta puuttuu myös medianlukutaito ja oletetaan, että somekuvat on se ainoa totuus. Fakta on se, että ne jotka ovat esillä, saavat kuulla arvostelua mitä ihmeellisimmistä asioista.

      Joitain tapauksia lukuunottamatta, tässä on kyse nimenomaan taas syyllistämisestä ja huolitrollaamisesta. Se, että Tiktokista löytyy yksittäinen esimerkki vanhemmasta, joka värjää leluja beigeksi, ei tarkoita, että kaikki samaa tyyliä arvostavat ovat samaa maata. Eikä se oikeastaan kuulu kenellekään muulle, jos ihan tarkkoja ollaan. Mikäli huoli on aitoa, on todella monia muita tapoja osoittaa sitä, kuin kommenttiboksit.

  2. Emmi kirjoitti:

    Nyt olisi hyvä taas muistaa, että on tiktokin totuus ja sitten on tieteellinen tutkimus, jotka ovat kaksi täysin eri asiaa. Tässä lainaus Helsingin Sanomien artikkelista, joka käsitteli aihetta 22.2.2024: ”Sad beige -vanhemmuudessa lapsi ikään kuin valjastetaan osaksi aikuisen omaa leikkiä, sisustamista, Turun yliopiston lelu- ja leikintutkija Katriina Heljakka kiteyttää. Elämäntyyliä halutaan usein esitellä somessa, millä voi tutkijan mukaan olla surullisiakin seurauksia”.

    Artikkelissa nyt siis ihan yliopiston lelu- ja leikintutkija esittää huolta aiheeseen liittyen. Hänen kommenttinsa perustuvat tieteellisen tutkimukseen eli niillä on tutkimuspohja. Tiktokissa huutelu on kaukana siitä. Valitettavan usein nämä tiktokin huutelijat ovat ”elämänkoululaisia” ja teidän sanomansa eivät perustu tutkittuun tietoon. Nykyään somessa kuka vaan voi esiintyä itseoppineena asiantuntijana ja sanoa mitä vaan.

  3. Kati kirjoitti:

    Kyllä itseäni vähän ihmetyttää kun sad beige alkaa vallata valikoimia kaupoissakin. Haluaisin lapselleni sukupuolineutraalit mutta värimaailmaltaan iloiset vaatteet ja tarjolla on vaan enimmäkseen sitä ankeaa copypaste some mama sad beigeä. Ymmärrän aistiyliherkkyyden ja se on erinomainen syy tuolle värimaailmaltaan. Mutta en ymmärrä miks KAIKILLA on sitä samaa kaikkialla ja kaikkien some on beigeä ja lapset puetaan siihen myös. Eikö ole mielikuvitusta enää kun vaan matkitaan muita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *