Hae
Big mamas home

6. luukku: Lahjaideat kouluikäiselle lapselle

Lahjat. Aina yhtä pulmallinen ja vaikeaa keksiä. Tuskin olen ainoa aikuinen, joka on googlannut kuumeisesti mitä lahjaksi sen ja sen ikäiselle lapselle. Toki, aina voi kävellä lelukauppaan ja napata mukaan jotain, mutta nyt haluan antaa ideoita muuhunkin kuin glitteriä kakkaavaan flamingoon tai yksisarviseen. Lisäksi haluan avata samalla hieman omia ajatuksiani lahjojen antamisesta.

 

Minä olen yrittänyt parhaani mukaan hallita tavaranpaljoutta, jota meille tulee. En osta itse mitenkään älyttömän paljon lahjoja ja juttelen perheenjäsenten kanssa siitä, mitä lapsille kannattaa ostaa. Varsinkin ystävien kanssa tulee puhuttua lahjoista ja ideoitua niitä myös yhdessä. Minusta on enemmän, kuin okei että vanhemmat ehdottavat lahjoja niiden hankkijoille. Syntymäpäivät ja joulujuhlat ovat tietynlaista yhteispeliä.

 

Listaa lukiessa kannattaa muistaa, että lapset ovat hieman erilaisia. Yritän tehdä tästä mahdollisimman monipuolista, mutta minä puhun hyvin pitkälti omasta kokemuksestani. Ja minun kokemukseni on ekaluokkalainen ja viskarilainen, jotka rakastavat kaikkea luovaa käsillä tekemistä. Mutta kutsen sanottu, teen listasta sen verran monipuolisen, että sieltä löytyy idea varmasti lasten lahjoihin.

 

Käytetyt lahjat

Meillä on ollut jo pidemmän aikaa diili ystäväni kanssa, että käytetyt lelut ovat enemmän, kuin ok lahja. Maailma on täynnä hyväkuntoisia leluja, jotka kaipaavat uutta omistajaa. Me olemme tänä vuonna hyödyntäneet niin Kidian lastenvaate kirppistä, kuin ystävienkin lastenhuonetta. Kyseiset lelut saavat uuden elämän meidän lasten leikeissä ja uskon, että lapset rakastavat kumpaakin. Lisäksi kumpikin on sellaisia, mitä ei olisi välttämättä edes uutena tullut ostettua.

 

Lahjakortti

Oma lapseni sai tässä loppuvuonna lahjaksi lahjakortin. Mielestäni tämä on loistava tapa näyttää vaihtoehtoisia lahjoja ja opettaa samalla hieman rahan arvoa. Lapsi saa valita itselleen jotain mieluista, mutta tietyissä varallisissa puitteissa. Me keskustelimme kyseisen lapsen kanssa, mitä tämä voisi olla. Vaihtoehtona olisi toki voinut olla ne pienet tilpehöörisormukset ja pinnit, jotka katoavat nopeammin, kuin ehdit sanoa ranskalainen letti. Lopulta lapsi valitsi itselleen Frozen-teemaisen käsilaukun, jota äiti ei välttämättä olisi suostunut muuten ostamaan, mutta joka oli lapselle erittäin mieluinen.

 

Kuunteluaikaa äänikirjoihin

Omat lapseni rakastava äänikirjoja. Meillä on koko perheellä käytössä Storytel ja kaikki käyttävät sovellusta päivittäin. Kumpikin osaa käyttää sovellusta jo vallan hyvin itse ja he valitsevat sieltä mieluisia satuja kuunneltavaksi. Usein he valitsevat suosikki Disneyn tarinoita, mutta myös sellaisia klassikoita kuten esimerkiksi Heinähattu ja Vilttitossu. Näin joulun aikaan sieltä löytyy paljon joulukuunneltavaa.

 

Lastenkirjat

Kirjat ovat aina loistava lahjaidea. En voi suositella tarpeeksi Penni Pähkinäsydän-kirjasarjaa tai Fannin tunnetaitokirjoja tai Prinsessa Pikkiriikkiä. Meille ajankohtainen kirja on esimerkiksi Prinsessa Pikkiriikki ja karmea totuus vauvoista. Lukemaan oppineelle voi ostaa jo kirjoja itse luettavaksi. Kirjakaupoista löytyy helppolukuisia kirjoja, jotka on tarkoitettu nimenomaan lukemista harjoitteleville lapsille, joilla se ei ole vielä täysin sujuvaa.

 

 

Lautapelit

Meillä pelataan paljon. Eräs kummitäti ilmoitti taannoin olevansa meidän perheen lautapelivastaava ja lapset ovatkin saaneet nyt joka vuosi uuden kivan lautapelin lahjaksi. Suosikkeja ovat olleet Frozen muistipeli ja Koralliriutta niminen lautapeli. Lautapelit ovat monesti siinäkin mielessä täydellinen lahjaidea, että niitä tulee ehkä harvemmin ostettua itse. Lautapelit ovat myös hyvä lahja ostaa käytettynä.

 

Askartelu-, väritys- ja puuhakirjat

Näissä riittää valinnanvaraa vaikka muille jakaa. Esikoisen ollessa eskarissa ja kiinnostunut kaikesta kouluun liittyvästä, ostin hänelle esimerkiksi Oppi ja ilo harjoituskirjan, jolla hän pystyi harjoittelemaan kirjaimia. Kyseinen kirjanen muistutti kovasti koulun tehtäväkirjaa. Nyt koulun alettua, värityskirjat ja piirtäminen on tuntunut kivemmalta, kun niitä tehtäviä tehdään kuitenkin koulussa joka päivä. Tämän yhteyteen vinkkaan mielelläni Oppi ja Ilo-tuotteet, josta löytyy kaikenlaista tekemistä ikätaso huomioden.

 

 

Taidetarvikkeita

Vesivärit, tussit, puuvärit, paperi ja sen sellainen on kuluvaa materiaalia. Ja ainakin omat Picassoni ja Monetini ovat niin tuotteliaita, että esimerkiksi paperia saisi olla ostamassa koko ajan lisää. Joten täydennyt ulkopuolelta on äidin puolesta tervetullutta. Lisäksi lapset ottavat uudet välineet aina ilolla vastaan.

 

Askartelusetit

Erilaiset askartelusetit, joissa on ohjeet ja välineet johonkin tiettyyn juttuun ovat hauskoja. Ne ovat myös helppoja. Ne ovat asioita, jotka voi sitten ottaa esiin päivänä, jolloin tarvitaan äkkiä jotain kivaa tekemistä. Erilaiset kipsi, koru ja helmiaskartelut ovat kivoja ja helppoja tämän ikäisille lapsille. Ja tällä tavalla lasten kanssa tulee mahdollisesti kokeiltua myös jotain uutta.

 

Taskulamppu

Tämän ikäiset keksivät jos jonkinlaista leikkiä taskulampun kanssa ja se on oikeasti mieluinen lahja lapselle. Vaikka sitä ei osaa välttämättä heti ajatella.

 

 

Lelusarjat

Meillä niin sanotusti kerätään Sylvanian Families lelusarjaa. Se on ehdottomasti leikityin lelukokoelma ja tätä on ollut helppo vinkata tutuille ja sukulaisille silloin, kun lahjatoiveita on kysytty. Tämä voi hyvin olla mikä tahansa lelusarja. Toki esimerkiksi Sylvanian Families sarja on jo pitkäikäinen lelusarja ja sitä on saatavilla vuodesta toiseen. Sitä voi löytää myös kivasti kirppareilta.

 

Elämykset

Minä olen suuri elämyslahjojen fani. Ne eivät täytä lapsiperheessä muutenkin täysiä nurkkia, mutta lapset nauttivat niistä yleensä täysin rinnoin. Parasta on, jos lahjan antaja lähtee mukaan tähän elämykseen. Elämykseksi sopii hyvin elokuva, teatteri- tai musiikkiesitys, museoreissu johonkin mielenkiintoiseen näyttelyyn.

 

Elektroniset lelut

Meillä kumpikin  lapsi on toivonut tänä vuonna todella hartaasti tiettyä elektronista lemmikkiä itselleen. Minä olen vastustellut tätä viimeiseen asti. Hellyin tähän kuitenkin tänä vuonna, koska näitä on toivottu viimeiset pari vuotta. Eikä toive ole unohtunut kuukaudessa niin kuin se kakkaava flamingo. Näitä lemmikkejä on monenlaisia ja ne ovat kehittyneet melkoisesti omista lapsuuvuosistani.

 

 

Toivottavasti tästä listasta on apua mummeille, kummeille, sedille, tädeille, bonusaikuisille ja muille lasten tärkeille ihmisille.

-Jenni

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals / @plustyylit

LUE MYÖS

1. luukku: Pikkujoulu ja lasten pikkujoululahjat

2. luukku: Jouluinen ystäväkirja

3. luukku: Menneitä jouluja

4. luukku: Jouluiset poro cookiet

5. luukku: Jouluista tunnelmaa Smiling Designilta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *