Hae
Big mamas home

Vanhemmuuden tasa-arvo

Puolisoni kysyi minulta maanantaina: ”Eikö naistenpäivänä ole tapana, että mies ostaa kukkia?” Hän taisi vasta suun aukaisun jälkeen tajuta, mihin soppaan taas lusikkansa työnsi. Ei sillä etteikö minusta olisi ihanaa saada kukkia. Mutta minä en voinut olla muistuttamatta häntä, että naistepäivää vietetään siksi ettei tasa-arvo ole vielä toteutunut. Kirjoitin viime vuonna postauksen Haluan elää maailmassa, jossa naistenpäivää ei tarvita. Tämä pätee edelleen, sillä maailma ei ole muuttunut vuodessa paljoakaan. Dickpicien lähettämisestä tosin tuli vuoden vaihteessa laitonta. Edistystä sekin.

Tässähän muuten kävi niin, että minä ostin lopulta ihan itse itselleni ne naistenpäivän kukat. 😀

Vanhemmuuden tasa-arvo

Tällä viikolla saimme lukea Hesarin artikkelista, miten miehet kommentoivat sitä, miksi eivät pidä perhevapaita. Monet kommentit olivat täynnä naisvihaa ja melko huonoja perusteluja sille, miksi miehet eivät jää kotiin. Ihanteellisessa maailmassa kaikki saisivat päättää perhevapaistaan juuri niin, kuin heidän perheelleen on kaikkein parasta. Mutta niin kauan, kun naiset pitävät suurimman osan vapaista tasa-arvo ei toteudu. Tällä in esimerkiksi suora seuraus naisten eläkkeeseen ja urakehitykseen.

Lainaan nyt suoraan Irene Naakkaa:

Hoitovastuun epätasa-arvo on kaikenlaista muuta epätasa-arvoa ruokkiva kehä: Sukupuolten epätasa-arvo on usein syy ja seuraus sukupuolten palkkaepätasa-arvosta, joka taas on osin seurausta naisvaltaisten hoitoalojen huonosta palkkauksesta, joka taas on seurausta siitä ikiaikaisesta olettamuksesta, että hoiva on biologinen kutsumus, jota halutaan tehdä vähäihäisellä korvauksella.

Tätä vähäisellä korvauksella tehtävää hoitovastuuta on myös lapsen kanssa kotona oleminen. Tasa-arvon toteutuminen vaatii sen, että tasa-arvo toteutuu myös vanhemmuudessa.

 

Edelleen, ihanteellisessa maailmassa jokainen perhe saisi päättää perhevapaistaan haluamallaan tavalla. Mutta edistystä ei valitettavasti tapahdu ilman pakottamista. Joskus pakko on se paras muusa ja edistys tapahtuu sääntelyllä. Kuten jo sanottu, niin naisten ura- ja palkkakehityksen kannalta olisi todella tärkeää, että miehetkin jäisivät kotiin lapsen kanssa. Tapoja tähän on monia. Näissä keskusteluissa vain monesti unohdetaan se, että kaikki eivät tee töitä 8-16, viisi päivää viikossa. Tiedän myös, että se paperilla perinteinen malli ei välttämättä kerro koko tottuutta. Vaikka toinen olisikin virallisesti kotona, molemmat voivat tehdä töitä ja hoitaa lasta tasapuolisesti.

Me ei olla lyöty vielä lukkoon sitä, miten jaetaan perhevapaat vauvan synnyttyä. Varmaa on ainoastaan se, että minä pidän raskausvapaat. Kaikki muu riippuu oikeastaan siitä, miten tämä kevät menee minun töitteni osalta. Ollaan varauduttu oikeastaan kaikkiin vaihtoehtoihin ja myös siihen, että puoliso saattaa jäädä aika lennosta vauvan kanssa kotiin. Tämä selkeytyy kuitenkin tässä kevään aikana.

Ja terkut niille miehille, jotka sanoivat lasten olevan tylsiä ja töissä on kivempaa. Ei se kotona olo ole aina kaikkein mielnkiintoisinta ja antoisinta naisestakaan. Minä koin jaksavani vanhempien lasten kanssa hyvin, koska minulla oli jo silloin blogi ja omaa, mielekästä tekemistä.

-Jenni

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals

LUE MYÖS

Miehet valtaa julkiset tilat

Ei väistetä

Onko kenenkään ulkonäköä oikeus kommentoida?

Syyllistetään uhria ja puolustetaan tekijää

Sananvapaus – Maailman vanhin tekosyy

7 kommenttia

  1. Suvi kirjoitti:

    Ihanaa Naistenpäivää Sinulle 🌹

  2. krissstiina kirjoitti:

    Eikö siinä ole kuitenkin joku määritelty aika, kuinka paljon aikaisemmin perhevapaa pitää ilmoittaa töihin? Mietin vaan tuota lennosta kotiin jäämistä.

    • Jenni - BMH kirjoitti:

      Me kysellään tästä vielä tarkempia tietoja, mutta ilmeisesti tässä mallissa on myös mahdollista muuttaa niitä perhevapaiden pitäjiä helpommin. Jos tarve vaatii. Me ei ei olla vielä edes haettu niitä, koska ei olal vielä saatu raskaustodistusta. Mutta kirjoitan tästä todennäköisesti sitten lähempänä, kun tässä keväällä todennäköisesti selviää se, miten me homma lopulta hoidetaan.

    • Jenni - BMH kirjoitti:

      Tällaisen löysin, kun otin asiasta äkkiä selvää. Eli on ilmoitusaika, mutta se on kuitenkin aika lyhyt.

      ”Vanhempainvapaiden käytön ennakoitavuutta työnantajien ja sijaisten näkökulmasta turvataan edelleen ilmoitusaikoja koskevilla työsopimuslain säännöksillä, joihin ei ole tulossa sisällöllisiä muutoksia. Perhevapaasta on ilmoitettava työnantajalle viimeistään kaksi kuukautta ennen vapaan aiottua alkamis­aikaa. Jos vapaan kesto on enintään 12 arkipäivää, ilmoitusaika on kuitenkin vain yksi kuukausi.

      Jos kahden kuukauden ilmoitusajan noudattaminen ei ole puolison työhön menon ja siitä johtuvan lapsen hoidon järjestämisen takia mahdollista, työntekijällä on oikeus jäädä vanhempainvapaalle jo kuukauden kuluttua ilmoituksesta, ellei siitä aiheudu työpaikan tuotanto- tai palvelutoiminnalle vakavaa haittaa.

      Työnantaja ja työntekijä voivat kuitenkin sopia myös lyhyemmistä ilmoitusajoista.”

  3. Emmi kirjoitti:

    Olen pitkään ihmetellyt, kun jokainen sen kumppaninsa Suomessa saa itse valita eikä ole ”pakkoavioliittoja” kuten jossain päin maailmaa, että miten edelleen joillekin naisille tulee yllätyksenä se minkälainen se toinen osapuoli (yleensä isä) on vanhempana. Me olemme mieheni kanssa yhteisten 11 vuoden aikana keskustelleet todella paljon arvoista ja siitä mitä halutaan yhteiseltä elämältä eikä ole tullut vastaan mitään yllätyksiä toisesta osapuolesta. Jos mies tekee paljon töitä (panostaa uraansa) ja pelaa vapaa-ajalla lähinnä pleikkaria tai istuu kavereiden kanssa kaljalla niin kuvitteleeko todellakin joku nainen, että lasten saanti jotenkin radikaalisti muuttaisi miehen toimintaa. Eikö naiset tunne riittävästi sitä omaa puolisoaan ennen kuin lapset syntyy, kun niin monelle tuntuu tulevan nämä ”miesten itsekkäät kommentit lastenhoidosta” yllätyksenä.

    • Jenni - BMH kirjoitti:

      Hyvä pointti. Itse uskon, että vastaavissa tilanteissa sitä voi kuvitella sen toisen ihmisen muuttuvan vanhemmuuden myötä. Itse kuvittelin näin. Enää en kuvittele. Siksi tuntuikin tosi tärkeältä, että ollaan puhuttu oman puolison kanssa tulevasta ja siitä, miten vanhemmuus hoidetaan yhdessä. Meillä on toki se etu, että minä tiedän jo vähän, mitä on mahdollisesti luvassa tulevina vuosina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *