Hae
Big mamas home

Kun väkivallantekijä on aina se ”kiva tyyppi” ja uhri ”nalkuttaja”

Juttelin tässä jokin aikaa sitten Murha joka tapahtui-podcastin Saaran kanssa siitä, miten lähisuhdeväkivalta koetaan ja miten siitä puhutaan nyky-yhteiskunnassa. Saara oli saanut podcastissaan palautetta siitä, kuinka hän ”kylvää podcastiin feministipropagandaa”. Syy siihen, miksi Murha joka tapahtui, on yksi suosikki rikospodcastejani, on se miten Saara nostaa siinä esille naisten kokemaa lähisuhdeväkivaltaa. Kun tästä aiheesta lähdetään puhumaan täytyy muistaa, että tilastollisesti Suomio on vaarallisimpia maita nimenomaan naiselle elää ja suurin osa siitä naisten kokemasta väkivallasta tapahtuu nimenomaan kotona. Kun tästä aiheesta keskustellaan, kenenkään ei ole tarkoitus lytätä sitä tosiseikkaa, että myös miehet kokevat väkivaltaa. Kaikki väkivalta on väärin ja siihen täytyy saada apua. Mutta tilastojen mukaan naisten kokema lähisuhdeväkivalta on merkittävästi suurempaa.

lähisuhdeväkivalta

Monesti, kun lähisuhdeväkivallasta kirjoitetaan ja uutisoidaan, miestä, joka on väkivallan tekijä, kuvaillaan poikkeuksetta ”hyväksi tyypiksi, josta kukaan ei olisi uskonut tällaista”. Naisesta saa lukea kerta toisensa jälkeen tämän olleen ”hankala ja nalkuttava”. Aivan, kuin nämä asiat jotenkin oikeuttaisivat väkivallan teot. Samoin miesten osuutta väkivaltauutisoinnissa monesti häivytetään. Raiskaustapauksissa ”nainen joutui raiskatuksi”, vaikka oikeaoppinen tapa olisi kirjoittaa ”mies raiskasi naisen”. Raiskatuksi ei nimittäin jouduta tuosta noin vain.

Samaan aikaan miehet valittavat eri kanavissa, että ”eivät kaikki miehet” ja tuollainen feministipropaganda ”pilaa kunnon miesten maineen”. Kun nyt jo miehiä vaaditaan iltaisiin vaihtamaan kadun puolta, kun nainen kävelee yksin vastaan. Onhan se nyt ihan kohtuuton vaatimus, kun eivät kaikki miehet kuitenkaan naisia hakkaa. Eikä lähisuhdeväkivalta johdu ainakaan naisvihasta, koska ei sellaista olekaan ja tällaisen väittäminen on miesvihainen teko.

Yleensä näiden mielipiteiden kannattajat, kertovat asiansa myös mahdollisimman äänekkäästi.

Minäkin saan säännöllisesti palautetta siitä, ”kuinka kehtaan kerätä sääliä” ja mustamaalaan sitä, joka on tehnyt minulle väkivaltaa. Kun ”kolikolla on kuitenkin aina kaksi puolta” ja ”miehiä nyt vaan ärsyttää tuollaiset kaltaisesi nalkuttavat akat”. Olenpa myös kuullut siitä, että saisin olla onnellinen kun minua on jaksettu katsella parisuhteessa niinkin kauan. Koska luonnollisesti minä olen tässä se ongelma, kun kehtaan puhua ongelmasta avoimesti, omien kokemuksien kautta. Kun eihän se nyt sovi. Parempi olisi, jos olisin hiljaa ja valittaisin vaikka niille terapeuteille.

Henkilökohtaisesti toivon, että tämä maailma menisi enemmän siihen suuntaan, että väkivallasta voitaisiin puhua faktojen kautta, häivyttämättä tai nostamatta ketään. Sekä ilman, että yhtään väkivallan tekijää puolustettaisiin ”kun onhan se Make nyt hyvä tyyppi, sillä vaan nyt pimeni”. Ketään ei tietenkään tarvitse lynkata suoraan mediassa, mutta sekin olisi iso parannus, että kerrotaan faktoista faktoina, tekijää häivyttämättä tai uhria syyllistämätät. Kolikolla on ehkä kaksi puolta, mutta väkivallalla ei. Väkivalta on joka tilanteessa väärin.

-Jenni

 

Lue myös

Ei ole olemassa sellaista asiaa kuin miesviha

#textmewhenyougethome

”Nainen ei saa harrastaa seksiä, jos haluaa naimisiin”

Seuraa myös

Instagram

Facebook

Tiktok

4 kommenttia

 1. Ankrylik kirjoitti:

  Musta tuossa ”raiskatuksi joutumisessa” on myös se ongelma, että tällaisessa uutisoinnissa useimmiten tapahtuneesta vastuuta vieritetään raiskatun harteille esim. tämän pukeutumisen tai päihtymisen kautta. Ihan kuin se jotenkin oikeuttaisi raiskauksen ja eipä muuten oikeuta. Mutta kyllä oli tämä kirjoitus siis täyttä asiaa!

  • bigmamasblogoutlookcom kirjoitti:

   Tuo on niin totta! Tämä pointti jäi minulta kirjoittamatta itse, joten tosi hyvä, että nostit sen esiin täällä kommenteissa. 🙂

 2. Emilia kirjoitti:

  Suomi vaarallisimpia maita naiselle elää? Taitaa olla kaukana esimerkiksi Lähi-Idän ja Afrikan meiningistä. Kyllä itse naisena ennemmin täällä asun.

  Muuten olen kyllä samaa mieltä kirjoituksestasi ja on hyvä, että tuot esille näitä asioita!

  • bigmamasblogoutlookcom kirjoitti:

   Itseasiassa tutkimusten mukaan Suomi on Euroopan unionin toiseksi vaarallisin maa naiselle elää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.