Hae
Big mamas home

Miten käsitellä uutisia lasten kanssa?

Halusin kirjoittaa tästäkin aiheesta, koska se on niin ajankohtainen ja itsellä on todella vaikeaa välttyä uutisilta Ukrainan ja Venäjän välisestä tilanteesta. Vaikka yritän hieman rajoittaa omaa informaatiotulvaani välttelemällä kaikkia mahdollisia uutisia, myös some on täynnä tätä kriisiä.  Omat tyttöni ovat niin pieniä, että he eivät katso itsenäisesti uutisia, eikä heillä ole kännyköitä, eivätkä he ole somessa. Meillä on tyttöjen käytössä tabletti, mutta sillä he vain pelaavat valvovan silmän alla. Esikoinen osaa jo lukea ja saattaa välillä kaupassa lukea iltalehtien otsikoita, mutta todennäköisesti hän ei vielä ymmärrä niitä.

Ensi syksynä esikoinen menee kouluun ja sitä kautta, myös informaatiovirta laajenee entisestään. Joten on ajankohtaista miettiä miten isoista ja vaikeista asioista pitäis puhua ja miten käsitellä uutisia lasten kanssa. Uutiset saattavat hämmentää ja pelottaa lasta, joten aikuisen pitää olla valppaana ja valmis puhumaan, sekä suojelemaan lasta.

uutisista puhuminen - BMH - Big mamas home by Jenni

Miten käsitellä uutisia lasten kanssa?

Oma kasvatusperiaatteeni on ollut aina avoin, lapsentasoinen puhe ja niin tässäkin asiassa. Tytöt ovat alle kouluikäisiä, joten he eivät ole samalla tavalla alttiita uutistulvalle, kuin esimerkiksi kouluikäiset lapset. Myös meidän vanhempien tehtävä on rajata tässä vaiheessa sitä uutistulvaa. Alle kouluikäisen ei nimittäin tarvitse edes katsoa uutisia. Lapset voivat hyvin säikähtää uutisissa näkemiään asioita, joten aikuisten on parempi katsoa uutisia niin etteivät lapset niitä näe.

Vaikka olen itse tarkka siitä, mitä lapset näkevät, en voi suojella lapsiani ihan kaikelta. Äärimmäisen hankalan eron vuoksi en esimerkiksi tiedä mikä tilanne on toisessa kodissa ikävä kyllä. Tässä tilanteessa voin vain toivoa, että siellä myös lapsia suojellaan haitalliselta materiaalilta. Lisäksi lapset kasvavat ja itsenäistyvät. Vaikka oma suunnitelmani on esikoisen kohdalla, että kouluun mennessä, hän saa ensimmäiselle parille vuodelle kellopuhelimen, jossa ei ole pääsyä nettiin, koulussa on todennäköisesti niitä kavereita joilla on kännykät ja rajaton pääsy nettiin. En edes halua kuvitella mitä kaikkea tämän suhteen on tulevaisuudessa luvassa. Onko okei laittaa lapsi tynnyriin, jotta hän välttyy kaikelta siltä, mitä netissä voi tulla vastaan?

MLL on koonnut hyvät ohjeet siitä, miten puhua uutisista lasten kanssa.

Miten puhua käsitellä uutisia lasten kanssa - BMH - Big mamas home by Jenni

Älä dramatisoi

Olen onnekseni omasta mielestäni onnistunut luomaan hyvän, avoimen keskusteluyhteyden lapsiini. Meillä puhutaan kaikesta ja tytöt tulevat itsenäisesti keskustelemaan asioista, jotka heidän mieltään askarruttaa. Viimeksi eilen juttelin neljävuotiaani kanssa kuolemasta hänen omasta aloitteestaan.

Minusta on hyvä muistaa, että pienet lapset eivät kaipaa laajaa vastausta. Lapset ovat yleensä tyytyväisiä yksinkertaiseen ja täsmälliseen vastaukseen. Tärkeää on myös, että oikeasti vastaa lasten kysymyksiin eikä jätä niitä roikkumaan. Jos lapsi ei saa vastausta kysymyksiinsä, hän saattaa kokea olonsa turvattomaksi. Tilannetta ei saa dramatisoida lapselle, sillä se saattaa pelottaa.

Lapset eivät ymmärrä asioita samalla tavalla kuin aikuinen, eivätkä osaa käsitellä tällaisia asioita. Samalla kun lapsen kanssa puhuu, on tärkeää kuunnella myös lasta itseään ja hänen omia ajatuksiaan. Kannattaa kysellä lapselta itseltään, mitä hän ajattelee asiasta. Pienelläkin lapsella on omia ajatuksia asiasta. Niitä kannattaa kuunnella ja oikaista tarvittaessa. Ja on älyttömän tärkeää, että itse pysyy rauhallisena. Lapsi kuitenkin aistii vanhemman pelon ja ahdistuksen.

 

Itse joudun rajoittamaan tällä hetkellä hyvin rankalla kädellä omaa uutisvirtaani. Ahdistun tällaisista asioista hyvin herkästi. Maailman tilanne ei siitä muutu, vaikka minä jättäisin osan uutisista lukematta. Eikä tämä kyseinen tilanne pääse kyllä ihan heti unohtumaan. Suosittelen jokaista suojelemaan myös omaa mielenterveyttään tässä asiassa.

-Jenni

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals

LUE MYÖS

Koska esitellä uusi kumppani lapsille?

Viikonloppu ystävien kanssa

Helpot prinsessasynttärit

Lasten kysymykset ja miten niihin vastata

Millaista on olla 3 ja 5-vuotiaan lapsen äitinä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *