Hae
Big mamas home

Plussakokoisten muoti ja mistä me jäämme paitsi

Minulle tuli tässä mieleen aihe, josta haluaisin kirjoittaa. Nimittäin se, miten vähäisiksi plussakokoisten naisten shoppailukokemukset jäävät ja kuinka me jäämme muutenkin vähän syrjään tässä muodin maailmassa. Tähän alkuun haluan sanoa, että tämän postauksen tarkoitus ei ole puhua terveysriskeistä, jotka ylipainoon liittyy. Jokainen plussakokoinen tiedostaa ne, enkä minä tai kukaan muukaan tarvitse ketään kommentoimaan sitä. Kiitos. Sen sijaan, ihmisen koko ei ole mikään syy sille, että ei voisi pukeutua muodikkaasti ja kauniisti.

Plussakokoisten muoti - Big mamas home by Jenni

Miksi minulta meni kauan hyväksyä itseni

Itselle isompia kompastuskiviä itseni hyväksymisen suhteen on ollut juuri se, että plussakokoisena ei ole aina ollut mahdollista pukeutua kivasti ja muodin mukaisesti. Eräässä saamassani palautteessa sanottiin, että minusta näkee sen miten rakastan muotia. Ja tottahan se on. Niin rakastankin. Mutta se ei aina ole helppoa. Ajattelin pitkään, että minusta ei voi tulla muotivaikuttajaa, koska olen plussakokoinen. Ja tiedän, ajatus on naurettava, enkä varsinaisesti usko siihen, mutta se kolkuttelee silti inhottavasti takaraivossa. Aika paljon piti tapahtua ennen kuin uskalsin julkaista ensimmäiset asukuvat blogiin.

Kehopositiivisuus - Big mamas home by Jenni

Ylipainoon ja lihavuuteen liittyy niin paljon kaikkea negatiivista. Minäkin olen kuullut monta, monta kertaa sellaisia lauseita, kuin; “Ei tuollainen läski löydä ketään”, “Voisit olla ihan nätti, jos painaisit vähemmän”, “Olet ruma, koska olet lihava” ja “Tiesitkö, että todennäköisesti kuolet, tuohon ylipainoon.” Nykypäivänä olen niin sinut itseni kanssa, etteivät tällaiset kommentit juuri hetkauta. Mutta vaikka olen ylipainoinen, minulla on oikeus rakastaa itseäni. Ja itselle esimerkiksi kaikkein suurin oivallus terveellisimpien elintapojen omaksumisessa oli se, että voin tehdä sen oman terveyden, enkä niinkään painon vuoksi.

Plussakokoisten ei pitäisi olla eriarvoisia - Big mamas hoe by Jenni

Plussakokoisten muotia ei ole niin hyvin saatavilla

Siinä parinkympin alkupuolella, kun lihoin merkittävästi jo painonnousu oli minulle iso kriisi. Siihen vielä päälle se, että en löytänyt itselleni sopivia vaatteita. Olin jo sitä ennen tykännyt pukeutua oman tyylini mukaan. Siihen päälle vielä itsetuntoa syövä parisuhde. En myöskään oikein osannut etsiä niitä kivoja pluskoon vaatteita. Tunsin silloin itseni todella rumaksi ja vastenmieliseksi ja lisäksi jouduin pukeutumaan vaatteisiin, jotka eivät miellyttäneet lainkaan omaa silmää. Olen esimerkiksi jo pitkään rakastanut vartaloa myötäileviä housuja. Kaikki housut, mitä tuohon aikaan löysin, olivat sellaisia säkkejä, jotka eivät kyllä puristaneet mistään. Mutta ei niissä myöskään tuntenut itseään kauniiksi.

Jotain tästä kertoo ehkä se, kun rakastuin meikkaamiseen. Puhuin nimittäin monesti sitä, että isona tyttönä, voin ainakin meikata nätisti ja näyttävästi, jos en voi pukeutua niin. Nyt, jo vuosia myöhemmin, tuo ajatusmalli tuntuu todella surulliselta. Haluaisin todella kovasti halata sitä parikymppistä itseäni ja sanoa ettei tuo ole totta.

Nykyään tilanne on jo hyvin erilainen. Sen lisäksi, että tunnen oloni kauniiksi ja hyväksi, ilmaisen itseäni hyvin vahvasti pukeutumisellani. Löydän pluskoon vaatteita helposti ja minulle on kehittynyt oma vahva tyyli.

Itserakkaus - Big mamas home by Jenni

Plussakokoinen ei ole samalla viivalla

Yksi iso ongelma pluskokoisten muodissa on edelleen sen saatavuus. Kovin monella brändillä ei ole niitä pluskokoja siellä myymälän puolella, vaan kaikki on tilattavissa vain netissä. Esimerkiksi H&M:llä on paljon kivoja pluskoon vaatteita, mutta nykyään vain verkkokaupassa. Lisäksi valikoimat ovat monesti paljon suppeampia, kuin perusmallistot. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että pluskokoisilla on kaikki shoppailu on sidottuna toimitusaikoihin ja sokkona ostamiseen. Esimerkiksi allekirjoittaneen täytyy yrittää aina vähän ennakoida sitä, milloin farkkujen haarat repeävät, koska en vaan voi tilanteen sattuessa mennä ja ostaa uusia liikkeestä. Tästä syystä pluskokoisena on mahdotonta saasa samanlaista shoppailukokemusta, kuin normaalikokoisen. Ja vaikka koen monesti syyllisyyttä ostaessani vaatteita ketjuliikkeistä, niin hinnan lisäksi, isompi valikoima pluskoon vaatteita tekee shoppailusta mieluisempaa. Ei tarvitse tyytyä mihinkään vain, koska valikoimaa ei ole.

Plussakokoisten muoti - Big mamas home by Jenni

Muutenkin, tuntuu siltä, että meitä pluskokoisia yritetään piilotella. Me emme näy valtamediassa. Siinä mielessä some on tuonut meille merkittävän parannuksen. Minä, kuten monet muutkin, voivat seurata upeita, itsevarmoja, kauniita, pluskokoisia naisia esimerkiksi Instagramissa. Vaikka he ovat kertakaikkisen upeita, lyön vetoa, että he eivät tulisi näkymään lehtien kansissa tai sivuilla.

Minä todella toivon, että myös nämä meidän kauneusihanteemme muuttuisivat, monen, monen muun asian kanssa. Maailma ei todellakaan ole valmis.

 

Jos olet pluskokoinen, sinä olet aivan ihana. Nauti elämästä, kuten muutkin. Etsi itsellesi sopivaa inspiraatiota, kun sitä on tässä maailmassa tarjolla.

-Jenni

 

Lue myös

Yhdet housut, viisi asua

Korona-ajan juhla-asu

Karanteenin kotiasuja

Seuraa myös

Instagram

Facebook

Tiktok

7 kommenttia

 1. Nicola kirjoitti:

  Ihana teksti.! ??? Ja yhdyn todella siihen myös itse plussakokoisena, että vaatteita ei todellakaan ole helppo löytää.

  • bigmamasblogoutlookcom kirjoitti:

   Ihanaa, että tykkäsit. Haluasin ehdottomasti ottaa aiheen esille ja herätellä ihmisiä tähän. Olin tosi pettynyt siitä, että H&M veti plusmallistonsa pelkästään nettiin.

 2. Lukija kirjoitti:

  Tosi nättejä kuvia susta <3

 3. Nadine kirjoitti:

  Mä olen kärsinyt päälle 10 vuotta elämästäni siitä, että olin, sanoisin, miinus-kokoinen ?. Olen suht lyhyt and nuorena aikuisena kokoa 32. Aina sain kuulla kaupoissa, että mun paikka on lasten osastolla. Olen ollut silloinkin esimiestehtävissä ja kansainvälisellä osastolla. Että siitä lastenosastolta. Alusvaatteita oli tarjolla vain anime-kuvioisina.

  Eli niin tai näin, ääripäät kärsii aina. Pitää olla keskiverto ja mitäänsanomaton. Oletko valmis siihenkään?

  • bigmamasblogoutlookcom kirjoitti:

   Ymmärrän täysin. Minulla on myös ystävä, jolla on sama ongelma. Ja kuten sanoit, tämä ei ole vain plussakokoisten ongelma, vaan ääripäät kärsii.

 4. Paperijoutsen kirjoitti:

  Ihanaa, että olet juuri oma itsesi, koska niin sen kuuluukin olla ?? Samaistun hyvin tuohon vaatteiden löytämisen vaikeuteen plussakokoisena naisena.
  Kirjoitan uutta blogiani elämäntapamuutoksen näkökulmasta, mutta olen ollut samassa painossa yli vuoden. Niinpä tulen pohtimaan paljon myös elämästä nauttimista, hyvinvointia ja itseni arvostamista juuri sellaisena kuin ihminen on.

  https://pilviahipovahuominen.blogspot.com/?m=1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.