Hae
Big mamas home

#textmewhenyougethome

“Text me when you get home.” “Tekstaa, kun olet päässyt kotiin.” Viattomalta kuulostava lause, joka kätkee sisäänsä uskomattoman paljon vääryyttää ja väkivaltaa. Ihmiset, etenkin naiset ovat nyt jakaneet somessa kuvia hastagilla #textmewhenyougethome ja kertoneet kokemastaan ahdistelusta, väkivallasta tai siitä, miten he yrittävät suojautua kävellessään yksin ulkona.

Lähisuhdeväkivalta - Big mamas home by Jenni

Faktoja

 • Suomi on EU:n kolmanneksi väkivaltaisin maa naiselle. Jopa yli 47% yli 15-vuotiaista naisista ja tytöistä on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa.
 • Globaalisti 35% tytöistä ja naisista on kokenut fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa.
 • Joka päivä 137 naista menettää henkensä perheenjäsenensä kädestä.
 • Joissain maissa soitot naisille tarkoitettuhin turvapuhelimiin ovat viisinkertaistuneet koronapandemian aikana lisääntyneen kotiväkivallan takia

Naisten kokema häirintä - Big mamas home by Jenni

Avaimet nyrkissä

Myös minä suljen avaimet nyrkkiin, kävellessäni ulkona pimeässä. Valmistaudun puolustautumaan niillä. Samoin puhun puhelimessa tai sitten feikkaan puhuvani puhelimessa. Puhun kovaan ääneen ja kerron sijaintitietoja tasaisesti. Treffeille lähtiessä varaudun myös pahimpaan. Ensinnäkin pyrin saamaan selville kaiken mahdollisen tiedon miehestä. Lähetän ystävälle miehen kuvan ja olennaiset tiedot viestillä. Tapaan miehen julkisella paikalla ja kerron ystävälle treffien suunnitelmista. Sen lisäksi jaan vielä puhelimestani livesijainnin. Olen heittänyt monesti asiasta vitsiä sanomalla, että ainakin poliisi tietää, kuka minut tappoi, jos löydyn jostain kilon palasina. Vitsin takana piilee hyvin karu totuuden siemen.

Lisäksi minä olen yksi niistä, joka on joutunut kokemaan sen, kun omassa kodissaankaan ei ole turvassa. Olen lähtenyt kodistani kaksi kertaa turvakotiin ja ollut molemmilla kerroilla äärimmäisen kiitollinen siitä, että minulla on ollut ylipäätään mahdollisuus siihen. Ja nyt olen kiitollinen siitä, että voin olla tässä ja kirjoittaa teille ja olen ainakin fyysisesti täysin kunnossa. Sen henkisen puolen kanssa on vielä tekemistä, mutta päivä kerrallaan.

#textmewhenyougethome - Big mamas home by Jenni

Vähättely

Naisille kaikki erilaiset temput avaimista puhelinsoittoihin ja sijainnin jakamiseen ovat tuttuja ja täysin ymmärrettäviä varotoimenpiteitä. Suurin osa miehistä taas ei voi käsittää tällaista. Olen lukenut nyt useita tarinoita siitä, miten naisten pelkoa ja turvattomuuden tunnetta vähätellään. “Eivät kaikki miehet”- on aika normaali argumentti näissä tilanteissa. Eräs kummpanini sanoi minulle, kun yritin pitkittää puhelua hänen kanssaan, kävellessäni iltavuorosta kotiin; “Älä ole naurettava. Ei siellä kukaan käy sun kimppuun.” Miehet väittävät meidän yleistävän rajusti, vaikka fakta on, että naiset kasvatetaan pelkäämään.

Sanon samoin, kuin sanoin Instastooreissani; Toivon todella, että maailma muuttuu, kun omat tyttäreni kasvavat.

Olisi kiva kuulla teidän kokemuksianne aiheesta, jos haluatte kirjoittaa niitä kommentteihin.

-Jenni

Lue myös

”Nainen ei saa harrastaa seksiä, jos haluaa naimisiin.”

Kaikki voivat saada feikkiorgamin

Ei enää parisuhteessa

Seuraa myös

Instagram

Facebook

Tiktok

2 kommenttia

 1. Jenna kirjoitti:

  Jouduin kerran pimeällä kävelemään kämpille teollisuusalueen läpi. Aluksi ei mitään outoa, mutta sitten yksi ohi ajava auto alkoi kiertämään ympyrää mennen ohitseni useasti. 3:en kerran jälkeen otin puhelimen käteen ja soitin veljelleni, auto ajoi vielä kerran ohitseni mutta lopetti lenkin heittämisen sen jälkeen kun puhuin puhelimessa. Ensimmäinen kerta kun tosissani pelkäsin kävellä, ja puhuin veljeni kanssa puhelimessa siihen asti että pääsin kämppäni lähettyville. Puhelu kesti 1½h, ja loppui 00.00.

  Yhdellä lenkillä kävelin ihan normaalisti, kunnes takaa alkoi kuulua askelia. Katsoin pikaisesti olkani yli ja joku mies käveli takana. Hän siis tuli viereisestä metsästä taakse. Kohautin olkia ja kutsuin koiran luokse ja hihnaan. Noh, samalla sekunnilla kun koira tuli luokse niin takana ollut mies kääntyi ympäri ja lähti kävelemään takaisin sinne mistä tuli.

  Meillä on myös useampana vuonna ollut hiippari pihalla. Tämän takia nykyään jos olen yksin kotona niin mulla on aina jotain kättä pidempää saatavilla. Tarkistan myös kaikki ikkunat ja ovet useampaan kertaan, että ovat lukossa. 112 turha soittaa, kun eivät ehdi paikalle. Meillä onkin naapurin kanssa ”naapurivahti” tuon takia. On nimittäin aika kylmäävää kun laitat valot kiinni ja joku mies seisoo ikkunan takana, tai kuulet raollaan olevasta ikkunasta kun se hengittää siellä, tai se koputtelee seiniä ihan huvikseen ja kiertää taloa ympäri… Joka kerta sitten mietit että onko tää se kerta kun tulee sisään. Aamun kohokohtana voit myös bongata jäljistä, että jaa taas se on käyny täällä pihalla.

  Silloin kun mulla oli koira(saksanpaimenkoira) ei ollut mitään näistä ongelmista ja uskalsi käydä lenkillä missä tahansa, mihin aikaan tahansa. Nykyään katson joka paikan ja oon ihan supervarovainen missä kuljen ja mihin kellonaikaan. Tekstarit missä menen, mihin aikaan olen kotona on täysin arkipäivää. Lenkille mennessäkin kerron minkä reitin käyn ja kauanko suurinpiirtein menee.

  • bigmamasblogoutlookcom kirjoitti:

   Olen niin pahoillani tästä kaikesta. Toivottavasti tämä Text when you get home ilmiö herättäisi kaikki siihen, millaisesta ongelmasta on kyse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.