Hae
Big mamas home

Ei väistetä

Olen seurannut viime päivinä feministivaikuttaja ja toimittaja Irene Naakan Instagram-tilillä käytyä Ei väistetä -casea siitä, miten miehet eivät väistä naisia kävelykaduilla. Tämä voi kuulostaa vähäpätöiseltä, mutta ei sitä ole. Irene jakoi stoorin, jossa kertoi lenkillä kävellessään aivan tien oikeaa reunaa ja kaksi miestä käveli häntä päin, vaikka heillä olisi ollut tilaa väistää. Tämän jälkeen Irene alkoi jakaa seuraajiensa viestejä ja kokemuksia siitä, miten miehet eivät väistä naisia kadulla. Ja useammat kertoivoat myös kokeneensa väkivaltaa miehelitä, jos eivät olleet väistäneet heitä.

Minäkin, viimeksi tällä viikolla vetäisin viisivuotiaan tyttäreni pois päin, kun eräs mies olisi varmaan kävellyt hänen ylitseen yhtään hidastamatta, jos en olisi ehtinyt toimia. Me elämme miehille suunnitellussa maailmassa, jossa valkoisella cis-miehellä on kaikki valta. Ja se näkyy näinkin pienissä asioissa. Jalkakäytävät ja kävelytiet ovat julkisia tiloja, joissa kaikilla pitäisi olla yhtälainen oikeus liikkua. Tämä pätee tosin vain miehiin. Jos olet nainen, sinun kuuluu väistää. Jos nainen ei väistä, seuraa törmäys.

Meillä on syvälle kulttuuriin ja rakenteisiin koodattu käsitys siitä, että naisen kuuluu väistyä ja siirtyä. Meidät lokeroidaan kuntosaleillakin sanoen, että sillä tavalla saamme olla rauhassa miehiltä. Mutta, miksi meidän pitää väistää ja astua syrjään ja piiloutua? Miksi miesten ei tarvitse muuttua? Koska pojat ovat poikia? Tämäkin on asia, johon ei ole välttämättä edes kiinnittänyt huomiota aiemmin. Mutta kun asian tajuaa, sen näkee kaikkialla. Kuten niin moni muukin mosogyninen rakenne.

Omasta puolestani haluan levittää tätä samaa Ei väistetä -sanomaa. Kadut kuuluvat meille kaikille. Meillä muillakin on oikeus olla ja kävellä siellä ilman pelkoa siitä, että joudumme kokemaan vaaratilanteita ja väkivaltaa. Otetaan meidän oma tila tässä maailmassa. Me ei olla syöksemässä miehiä pois kaduilta, vaan halutaan vain yhtälainen oikeus kävellä niillä.

Itsehän ajattelin hankkia beibille sellaiset hyökkäysvaunut vaunulenkeille, että saadaan kulkea rauhassa väistelemättä.

-Jenni

 

KUVAT: Katri Konderla / EDITOINTI: Minä

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals / @plustyylit

LUE MYÖS

Onko kenenkään ulkonäköä oikeus kommentoida?

Syyllistetään uhria ja puolustetaan tekijää

Sananvapaus – Maailman vanhin tekosyy

Varpajaiset on naisilta pöllitty perinne

Haluan elää maailmassa, jossa naistenpäivää ei tarvita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *