Hae
Big mamas home

Vanha bravuuri: Raikas sitruuna-marenkpiirakka

Tein pääsiäisenä erästä vanhaa bravuuriani meille aikuisille kahviherkuksi. Sitruuna-marenkipiirakka taitaa olla myös jonkinlainen klassikkopiirakka, mitä en ihmettele yhtään. Hapan sitruunakiisseli ja makea marenpi on täydellinen match keskenään. Itselleni tästä tulee mieleen kevät. Ehkä juuri siksi tätä teki mieli näin pääsiäisenä. Mutta oikeasti tätä voi tehdä ihan milloin vaan.

Minä oikaisin tapani mukaan sen verran, että pohjaan käytin valmista Myllyn Paras makeaa piirakkapohjaa. Jos haluaa tehdä itse, niin tähän sopii hyvin perinteinen piirakkapohja.

Sitruuna-marenkipiirakka

 

Sitruunakiisseli

4 dl vettä

1 1/2 dl sokeria

5 rkl maissitärkkelystä

4 kananmunan keltuaista

1 raastettu sitruunan kuori

1 dl sitruunamehua

1 rkl voita

 

Marenki

5 valkuaista

1 1/4 dl hienoa sokeria

 

1. Painele piirakkataikina vuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti. Pistele pohja kauttaaltaan haarukalla. Peitä taikinan reunat foliolla ja kypsennä pohjaa uunissa 200 asteessa 8 minuuttia.

2. Ota pois folioreunat ja kypsennä pohjaa vielä 5 minuuttia, kunnes pohja on kauttaaltaan kypsä. Nosta pohja jäähtymään.

3. Kiisseliä varten mittaa voita lukuunottamatta kaikki ainekset kattilaan. Kuumenna seosta kattilassa samaan aikaan hämmentäen, kunnes kiisseli saostuu. Lisää kiisseliin rasva ja sekoita hyvin.

4. Jäähdytä kiisseli välillä sekoittaen. Kaada jäähtynyt kiisseli piirakkapohjalle.

5. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Nostele vaahto piirakan päälle ja levitä se lusikan avulla reunoille asti.

6. Paista piirakkaa 175 asteessa uunin keskitasolla noin 12 minuuttia, kunnes marenkin on kauniin vaalean ruskeaa. Varo paistamasta marenkia liikaa. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

 

Me syötiin piirakkaa tänään hedelmäsalaatin kaverina ja ne sopivat myös täydellisesti yhteen. Tätä yhdistelmää voin suositella lämpimästi esimerkiksi brunssille.

-Jenni

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals / @plustyylit

LUE MYÖS

Pääsiäisherkku – Töhnämunat

Ekaluokkalainen leipoo ystävänpäivä pöffinssit

Halloweeniin sopivat madoilla koristellut mokkapalat

Taivaalliset omenamuffinssit

Mehevä kesäkurpitsakakku

2 kommenttia

  1. Zzbe kirjoitti:

    Moikka! Kokeilin lauantaina tehdä tätä 🙂 ohje oli mukavan helppo ja tuloksena oikein mainionmakuinen yhdistelmä! Kiitos! Mutta mitäköhän mokasin, kun uunissa marenkikerrosta paistaessa kuitenkin vuokasta alkoi vuotaa jonkin sortin ”kondenssivettä” – tosin sokerivettä :D, joka vähän muussasi piirakanreunaakin yhdestä kohtaa. Piirakan leikkauksenkin jälkeen sokerivettä vuoti vuuan pohjalle melkoinen määrä. Säilytin tätä jääkaapissa (olikohan virhe?) niin kosteus pisaroi myös ruskeiksi helmiksi marengin päälle. En ehkä paistanut sit marenkia kylliksi vai?
    Tykkäsin konseptista kuitenkin tosi paljon ja aion vielä kokeilla uudelleenkin 🙂 olisiko vinkkejä? Pohjan tein jollain Valion perus makea piirakkapohja-ohjeella.

    • Jenni - BMH kirjoitti:

      Valitettavasti en ole niin haka leipomaan, että tietäisin mistä tämä johtuu, enkä osaa sanoa, mitä pitäisi tehdä toisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *