Hae
Big mamas home

Elämää korianteri-geenin kanssa

Onko siellä ruudun takana muita, jotka eivät vain voi ymmärtää tätä vallitsevaa korianterivillitystä ja joiden suussa koko rehu maistuu aivan saippualta? Minä en voi sietää korianteria. Ihan sama kuin käsisaippuaa söisi. Yritin hetken aikaa totuttautua makuun, mutta se vain maistui suussani niin ylivoimaisen pahalta, että päätin pistää pannaan koko korianterin. Se on vain helpommin sanottu, kuin tehty nykypäivänä. Kaikessa tuntuu olevan nykyään korianteria. 
Mietin muutamaan kertaan, miten on mahdollista, että joku voi pitää korianterista. Miten on mahdollista, että niin moni suorastaan rakastaa sitä. Alkukesästä selvitin tämän mysteerin. Oletko kuullut korianteri-geenistä? Minäkään en tiennyt vielä hetki sitten, mitä se tarkoittaa. Mutta ilmeisesti se selittää sen miksi korianteri kuvottaa minua. 
Ilmeisesti en kuitenkaan ole ainoa, joka inhoaa korianteria. Uuden tutkimuksen mukaan joka kymmenes inhoaa korianteria ja heistä jokaisen mielestä se maistuu selkeästi saippualta, kuten minulla. 
Tutkijat ovat löytäneet muunnoksen tuoksuja aistivista hajureseptoreista, joiden geeni OR6A2 oli erityisen herkkä aldehydille, joka aiheuttaa korianterin maun. Tutkijoiden mukaan noin puolella eurooppalaisista on tuplamäärä kyseistä geeniä. Heistä noin 15% aistii korianterin maussa selkeää saippuaisuutta. (Lähde MTV3 uutiset. Lue alkuperäinen artikkeli.
Joidenkin mukaan korianterin makuun voi tässäkin tilanteessa tottua, mutta omalle makuaistilleni korianteri on niin kuvottava etten edes halua tottua siihen. 
Tavallaan on huojentavaa ajatella, että tämä johtuu jostain selkeästä seikasta. Mutta ei se tee asiasta kovin paljoa helpompaa. Kuten sanoin, korianteri on tällä hetkellä todellinen hitti ja sitä on oikeasti joka paikassa. Olen saanut tuta sen kerran jos toisenkin ravintolassa, kun tilaamastani annoksesta nousee selkeästi esiin korianteri. Nykyään osaan jo silloin tällöin tiedustella, onko annoksessa korianteria, mutta aina en muista. En ole tottunut siihen, että joudun varomaan syömisiäni, kuten esimerkiksi allergikot. Tämän vuoksi lautaselta saattaa silloin tällöin löytyä ikäviä yllätyksiä. 
Löytyykö sieltä joku, jolle tämä kuulostaa tutulta? Entä olitko ennen kuullut korianteri-geenistä? Tästä löytyy useampia artikkeleita, jos kiinnostaa käydä lukemassa.

Niin ja, miten postauksen kuvat liittyvät aiheeseen? Noh, tämä oli yksi niistä kerroista, kun korianteri pääsi yllättämään. Lempi salaattini resepti oli muuttunut ja nykyään siihen kuuluu mango-kurkku salsa, jossa on tietysti korianteria. Tuorepuuroon ei onneksi ollut eksynyt korianteria.

7 kommenttia

 1. Idahhh kirjoitti:

  Voi että miten harmi ettet pidä korianterista! Itse oikeastaan rakastan sitä vain mitä enemmän sitä syön 😀 tosin kyllä muistaakseni ihan alussa minustakin se maistuu saippualle, mutta ei kuitenkaan pahalle. Joko en omista tuota geeniä tai sitten ihan vain vähäsen ja olen jo niin tottunut makuun että rakastan sitä 😀

 2. Nimetön kirjoitti:

  Minulla aivan sama "ongelma", toinen yrtti mikä maistuu myös tiskiaineelle on rakuuna. On kuin fairya söisi lautaselta, yök.

 3. Jenni S. Big mamas home kirjoitti:

  Juu, ei uppoa. ? Aivan hirveän makuista. Eikä auta siedätys.

 4. Jenni S. Big mamas home kirjoitti:

  Mulla tulee mieleen käsisaippua, mutta eipä se tässä tilanteessa ole fairya parempi vaihtoehto. ?

 5. Unknown kirjoitti:

  Saippualle maistuu omassa suussa, ei pysty millään syömään.

 6. Jenni S. Big mamas home kirjoitti:

  Joo. Hämmentävää miten se maistuukin niin voimakkaasti saippualta.

 7. Helena k kirjoitti:

  Miltä se saippua sitten maistuu? Sitä en käytä ruuanlaitossa mutta korianteria kylläkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.