Hae
Big mamas home

Syyllistetään uhria ja puolustetaan tekijää

HS kirjoitti jutun kansanedustaja Wille Rydmanin toiminnasta eli nuorten tyttöjen ahdistelusta. Omaksi järkytyksekseni olen saanut jälleen huomata sen, miten tällaisiin uutisiin reagoidaan. Eli syyllistetään uhreja ja puolustetaan tekijää. Tämä tuntuu olevan vieläpä ihan hyväksyttävää ja sosiaalisesti okei.Uhreja ei uskota ja vedotaan sana sanaa vastaan tilanteeseen. Yleensä seksuaalinenhäirintä ja -väkivalta ovat tilanteita, joissa ollaan sana sanaa vastaan. Mutta miksi ihmeessä tämä tarkoittaisi automaattisesti sitä, että uhri valehtelee?

Seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta ei suuressa osassa tapauksia ilmoiteta, koska niihin liittyy äärimmäinen määrä häpeää, sekä pelkoa siitä, että ei uskota. Oma periaatteeni on, että jokaista, joka kertoo kokeneensa yhtään minkäänlaista väkivaltaa, uskotaan. Varsinkin, jos se on lähisuhde- tai seksuaaliväkivaltaa. Koska niistä kertominen on äärimmäisen vaikeaa. Lisäksi kun kuuntelin Rikosmyytit-podcastia, siellä kerrottiin, että hyvin pieni osa raiskauksista tehdyistä rikosilmoituksista on vääriä. Joten toivoisin, että lässytykset ”taas pilataan hyvän tyypin maine” jätettäisiin kokonaan pois.

Syyllistetään uhria - BMH - Big mamas home by Jenni

Suurin pelko on se, että kukaan ei usko uhria

Ihminen, joka kertoo kokemastaan seksuaaliväkivallasta, leimataan yleensä huomionhakuiseksi. Mutta onko kukaan miettinyt millaista huomiota tällaisessa tilanteessa monesti saa. Kun näissä tilanteissa usko, niin kuka tieten tahtoen haluaa tilanteeseen jossa sinua syytetään valehtelijaksi ja huomion kipeäksi? Sen lisäksi elämme valtiossa, jossa poliisikin, jonka pitäisi auttaa ja suojella, syyttää siitä, että mitäs tulit raiskatuksi. Oliko sinulla kenties liian lyhyt hame?

Muutenkin häpeä näissä tilanteissa on niin valtava, että harva pystyy puhumaan näistä tapahtuman aikoihin. Moni avautuu vasta jonkin ajan päästä. Joskus jopa vuosien päästä. Omalla kohdallani olen vasta näin kaksikymmentä vuotta myöhemmin alkanut puhumaan siitä, kun opettajani yläasteella lähenteli ja kosketteli minua. Silloin kolmetoista-, viisitoistavuotiaana en tiennyt mitä olisi pitänyt tehdä. Ja olin aivan varma, että kukaan ei uskoisi minua. Teinin sana aikuisen opettajan sanaa vastaan.

Sama tilanne silloin, kun aloin puhumaan kokemastani väkivallasta. Se ei ollut ihan yksikertaista. Ammatti-ihminen joutui mainittelemaan minusta ensimmäiset tarinat ulos esittämällä juuri oikeat kysymykset.

Seksuaalinen ahdistelu - BMH - Big mamas home by Jenni

Narsisti osaa olla vakuuttava

Lisäksi narsistit osaavat olla äärimmäisen vakuuttavia. He pystyvät olemaan juuri niitä ”hyviä tyyppejä”. He ovat myös äärimmäisen taitavia häivyttämään niitä omia jälkiään. Mitään raskauttavaa ei kirjoiteta, ettei siitä vain jää mustaa valkoisella. Tämän tyyppiset ihmiset saattavat myös säilyttää kuvankaappauksia sellaisista keskustelupätkistä, jotka ovat heille itselleen otollisia. Ha saattavat myös äänittää näitä keskusteluja salaa. Manipulatiiviset ihmiset osaavat myös johdatella keskusteluita haluamallaan tavalla ja kääntää asiat toisen syyksi. Kaikki raskauttava tapahtuu yleensä kasvotusten tai puhelimitse, jotta on mahdollista vedota tähän sana sanaa vastaan asetelmaan. Ei mitenkään reilua.

Itelleni nykyään kaikki tällainen toiminta on iso, kirkuvan punainen red flag.

Kun nainen kertoo kokeneensa seksuaaliväkivaltaa, on tilastollisesti huomattavasti todennäköisempää, että hän puhuu totta

Wille Rydmanin tapauksessa ilmeisesti rikoksen tunnusmerkit eivät täyty. Mutta onhan se nyt kyseenalaista, kun selkeästi aikuinen mies vie treffeille. Minä en ainakaan päästäisi omaa 16-vuotiastani ulos yhdenkään kolmekymppisen kanssa. Enkä usko, että kovin moni muukaan vanhempi. Ja mikäli asianosainen toitottaa kovaan ääneen ja selittelee, että mitään rikosta ei ole tapahtunut, eikö se kalskahda siltä että hänkin tietää kuinka heikoilla jäillä sitä ollaan oltu?

Tähän  liittyen poliisi on kuullut yhdeksää naista ja HS haastatteli vielä kolmea. Kun kaksitoista tyttöä ja naista kertoo asiasta yhtä johdonmukaisesti, kyse ei ole pelkästä yksittäistapauksesta. Ja minun laskupäälläni siinä on kahdentoista ihmisen sana yhden ihmisen sanaa vastaan. Lisäksi kun nainen kertoo kokeneensa jotain tällaista, tilastollisesti on huomattavasti todennäköisempää, että hän puhuu totta, kuin että hän olisi keksinyt syytökset päästään.

Mielenkiinnolla seuraan miten asiat tästä etenevät. Vaikka rikosta ei ole tapahtunut, niin tuleva kertoo paljon siitä, miten tällaisiin asioihin tullaan suhtautumaan.

-Jenni

 

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals / @plustyylit

LUE MYÖS

Sananvapaus – Maailman vanhin tekosyy

Varpajaiset on naisilta pöllitty perinne

Haluan elää maailmassa, jossa naistenpäivää ei tarvita

Vain kyllä tarkoittaa kyllä – Raiskaus tarkoittaa suostumuksen puutetta

Kun väkivallan tekijä on aina se ”kiva tyyppi” ja uhri on ”nalkuttaja”

2 kommenttia

 1. NK kirjoitti:

  Puhut täyttä asiaa!

  On hirveää, jos uhri ei uskalla kertoa kokemastaan häpeän takia ja siinä pelossa, ettei häntä uskota.

  Muistan aina ystäväni tädin tapauksen. Ystäväni oli menettänyt äitinsä nuorena ja oli hyvin läheinen tätinsä kanssa. Kun täti oli kuolinvuoteellaan, hän oli kertonut tulleensa nuorena tyttönä raiskatuksi. Mies oli vetänyt hänet porttikongiin ja pitänyt veistä kaulaa vasten. Ja koko sen kauhun tämä nainen oli kantanut koko elämänsä ajan sisällään. Halusi viimein kertoa sen ystävälleni, ”lähes tyttärelleen”, ennen kuolemaansa.

  Olisipa yhteiskunta vielä joskus sellainen, ettei yhdenkään naisen tarvitsisi hävetä raiskatuksi tai pahoinpidellyksi tulemista! Kyllä se häpeä kuuluu pahantekijälle, ei uhrille!

  • Jenni - BMH kirjoitti:

   Ihan hirveää. Tuo on ollut varmasti todella ahdistava tilanne ystävällesikin, mutta en voi kuvitellaakaan millaista taakkaa täti on kantanut koko elämänsä.
   Mä todella toivon, että meidän yhteiskunta muuttuisi aikanaan parempaan suuntaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *