Hae
Big mamas home

Mitä on olla sinkkuäiti

Olen viime aikoina yrittänyt miettiä, mistä kaikesta teille kirjoittaisin. Viime vuoden tapahtumien myötä blogini sisältö on muuttunut todella paljon. Olen selkeästi paljon avoimempi ja siitä olen saanut paljon palautetta, sekä kiitosta. Mutta sitä tulee herkästi sokeaksi omille jutuilleen ja joskus ulkopuolinen saattaa nähdä paremmin niitä kirjoittamisen aiheita, kuin itse. Niin kävi tällä kertaa. Eräs nimittäin muistutti minua siitä, että on aihealue, jota en ole avannut juuri ollenkaan täällä blogissa. Ja se aihe on sinkkuäitiys. Se, että olen sinkkuäiti, on asia, joka määrittää tällä hetkellä koko elämääni. Toki olen paljon muutakin, kuin sinkku tai äiti tai sinkkuäiti, mutta tällä hetkellä se on melko määrittävä tekijä.

Sinkkuäitiys - Big mamas home Sinkkuäiti - Big mamas home Sinkkuäitiys - Big mamas home

Rankka ja voimaannuttava sinkkuäitiys

Vastasin tähän kysymykseen lyhyesti jo Instagramissa. Voisin kiteyttää sinkkuäitiyden kolmeen sanaan; ihanaa, rankkaa ja yksinäistä. On äärimmäisen ihanaa olla lapsilleen käytännössä kaikki kaikessa. Samaan aikaan välillä on todella vaikeaa olla heille samaan aikaan, sekä äiti, että isä. Minun ei ole mahdollista pyytää lapselta, että menisikö hän pyytämään apua toiselta vanhemmalta.

Hyvänä esimerkkinä arki-illat. Kun sitä on itsekin fyysisesti väsynyt pitkästä päivästä ja sitä haluaisi vain rojahtaa sohvalle. Samaan aikaan lapset ovat todella tarvitsevia ja kaipaavat huomiota, iltapalaa ja apua iltatoimiin. Eikä kotona ole ketään muuta, jonka kanssa illan toimet voisi jakaa. Siinä hetkessä on ihan tahtomattaankin kireänä.

Ja nykyisellä järjestelyllä, kun lapset asuvat minun luonani, niitä hengähdystaukoja on äärimmäisen vähän.

Sinkkuäiti - Big mamas home Retkellä - Big mamas home

Minulle sinkkuäitiys on kuitenkin tehnyt mahdolliseksi sen, että olen voinut tehdä meidän arjesta todella omannäköistäni ja tehdä asiat juuri niin, kuin itsestä tuntuu hyvältä ja mitkä koen itse lapsille parhaaksi. Me ollaan käyty lasten kanssa huomattavasti enemmän retkillä, verrattuna aikaisempaan. Toki korona tuo omat rajoituksensa tähän. Mutta tällä hetkellä, kun ollaan vain me kolme, voimme mennä täysin meidän aikataulujen ja mieltymysten mukaan. Se on ihanaa ja vapauttavaa.

Toki vastuu on myös yksin minulla. Minä vien lapset aamulla hoitoon ja kiiruhdan kouluun tai tällä hetkellä työharjoitteluun. Joka ilta juoksen hakemaan lapsia hoidosta ja yritän siinä välissä hoitaa kaiken muun. Kaupat, ruuanlaitot, pyykit, kotitehtävät, kaiken. Kun teloin muutamia viikkoja sitten nilkkani, mietin moneen kertaan onko vamma niin vakava, että se tarvitsee välttämättä lääkäriä. Sillä minun mukanani sunnuntai-iltana päivystykseen lähtee myös lapset. Ja pakko myöntää, kun nilkka ei selkästi ole irti ja kipulääke puree, niin sitä mieluummin pärjää, kuin lähtee päivystykseen lasten kanssa. Muut sinkkuäidit tietää tämän.

Äiti ja kaksi tytärtä - Big mamas home Sinkkuäiti - Big mamas home

Mutta vaikka arjen hallinta yksin, on välillä äärimmäisen rankkaa, samaan aikaan voin tuntea itseni todelliseksi supernaiseksi. Kun minä handlaan tämän kaiken, voin hallita myös kaikkea muuta. Tunne on todella voimaannuttava. Varsinkin sen jälkeen, kun on vuosia kuullut siitä, ettei pysty mihinkään, eikä pärjäisi yksin. Olen pystynyt todistamaan nämä väitteet jo moneen kertaan vääriksi. Minä pystyn ihan mihin vain.

Eikä tämä koske pelkästään sinkkuäitejä, vaan kaikkia sinkkuvanhempia. Mutta henkilökohtaisesti pystyn kirjoittamaan vain siitä sinkkuäitiydestä, kun siitä minulla henkilökohtaisesti kokemusta.

Tsemppiä kaikille sinkkuvanhemmille.

-Jenni

 

Lue myös

Uuden äärellä

Sukupuuttoon ja ajatuksia sinkkuna olemisesta

Ensimmäisen arkiviikon tunnelmia

Seuraa myös

Instagram

Facebook

Tiktok

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *