Hae
Big mamas home

Haen psykoterapiaan

Olen kertonut teille, että teen tällä hetkellä töitä sen eteen, että pääsisin Kelan tukemaan psykoterapiaan. Olen jutellut nyt useamman ammattilaisen kanssa, joiden mukaan hyötyisin pitkäaikaisesta terapiasta. Ja taisteltuani yli vuoden mielenterveyteni kanssa lyhyillä sairaslomilla ja tilanteen koko ajan pahentuessa, alan olemaan samaa mieltä ammattilaisten kanssa. Olen tällä hetkellä sairaslomalla, koska tilanteeni on niin paha etten kykene työhön tai opiskelemaan.

 

Diagnoosini ovat tällä hetkellä ahdistuneisuushäiriö ja uupumus. Edellä mainittuun minulla on lääkitys. Tällä hetkellä tilanne on se, että olin päivittäin ahdistunut. Väsyn helposti ja väsyn myös kivasta tekemisestä.

Mun mielenterveys romahti vuosi sitten elokuussa burn outin seurauksena. Olin paahtanut erosta asti tukka putkella ja todistanut kaikille pärjääväni läpi rankkojen aikojen. Olin burn outin partaalla yli vuoden. Kamelin selkä katkesi, kun olin kouluvuoden jälkeen paahtanut vielä kesätöissä melko hurjia tunteja. Sen jälkeen palasin kouluun ja kun kotihoidon harjoittelun olisi pitänyt alkaa, romahdin. Sen jälkeen olen ollut vuoden aikana useammalla eri mittaisella sairaslomalla. Minulla oli tahtoa edistää koulunkäyntiäni, mutta ei lopulta voimia. Uusi seinä tuli vastaan tänä syksynä.

Nainen mustassa mekossa nojaa aitaan. Taustalla ruskaa.

Psykoterapiaan hakeminen

Koulupsykologini oli se, joka sanoi, että nyt olisi aika hakeutua psykoterapiaan. Olen käynyt viimeisen kolmen vuoden aikana useilla eri ammattialisilla puhumussa asioita läpi, mutta kenelläkään ei ole ollut mahdollista tarjota pidempiaikaista terapiaa. Näin ollen olen käynyt samat asiat läpi yhä uudelleen ja uudelleen eri ihmisten kanssa. Se ei varsinaisesti auta ratkaisemaan mitään. Ennemminkin junnaan vain paikoillani. Mikä ei ole missään nimessä etu.

Tarvitsen pitkäaikaisempaa terapiaa, jossa päästään oikeasti avaamaan niitä traumoja, joita olen saanut.

Välillä tuntuu, että olisin kaksi ihmistä samoissa nahoissa. On se trauman kärsinyt puoli, joka toimii täysin selviytyäkseen. Sitten on se järkevä puoli, joka näkee toiminnan syy ja seuraussuhteet ja pystyy ajattelemaan järkevästi. Se trauman kärsinyt puoli on vain vahvempi ja toimin yleensä sen mukaan.

Nainen mustassa mekossa nojaa aitaan.

Edellinen lääkärinkäynti

Otin edellisellä lääkärinkäynnillä psykoterapian puheeksi. Lääkärini kirjoitti minulle lähetteen psykiatrille b-lausuntoa varten todettuaan, että minulla on ollut yli vuoden mittainen hoitosuhde kyseisellä terveysasemalla.

Lähete tuli bumerangina takaisin. Meille sanottiin, että minulta pitää ottaa liuta laboratoriokokeita, mukaanlukien päihdeseulat. Sen lisäksi minun täytyisi käydä juttelemassa psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa ennen, kuin pääsen juttelemaan psykiatrille. Tämä bumerangi ei ollut mikään lopullinen hylkäys, vaan kehotus tekemään asiat oikeassa järjestyksessä.

Kunhan kaikki labrat on otettu ja olen puhunut psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa, niin lähete psykiatrille voidaan uusia. Jossain vaiheessa alkaa sitten psykoterapeutin etsintä. Olen kuullut, että se saattaa olla todella vaikeaa. Terapeutteja on yksinkertaisesti liian vähän tarpeeseen nähden. Mutta murehdin sitä vasta sitten, kun sen aika on.

 

Mutta tässä on tämän hetikinen tilanne matkallani psykoterapiaan. Nyt minä alan valmistautua treffejäni varten. Olemme menossa puolisoni kanssa ulos juhlistamaan yhteenmuuttoa.

-Jenni

 

KUVAT: Katri Konderla / EDITOINTI: Minä

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals / @plustyylit

LUE MYÖS

Miltä masentunut ihminen näyttää?

Onnistunut lääkärinkäynti

Mieli mustana

Myös kiva tekeminen voi olla kuormittavaa

Ahdistuneisuushäiriö pilasi viikonlopun

8 kommenttia

  1. Kaisa kirjoitti:

    Miksi psykoterapiaan tarvitsee lähetteen? Olen käynyt psykoterapiassa kohta 10 vuotta ja tämä on mulle ihan uutta. 10 vuotta sitten sain terapiaa varten maksusitoumuksen VSSHP:lta ja kävin sillä terapiassa vuoden. Sen jälkeen hain Kelan terapiaa 2 vuotta. Kolmannenkin olisin voinut hakea mutta siinä vaiheessa yksi tai kaksi kertaa kuukaudessa riitti mulle ja maksoin ne itse (30€/käynti). Näin olen jatkanut nyt jo vuosia. Labroissa en ole käynyt ja lääkitystäkään ei ole ollut enää vuosiin.

    • Jenni - BMH kirjoitti:

      Näin tämä nykyään menee. Kymmenen vuotta sitten voi olla ollut eri systeemi, mutta tällä tavalla tehdään nykyään.

  2. Nimetön145 kirjoitti:

    Itse olen käynyt juuri 3 vuoden kelan tukeman psykoterapian ja maksoin itse kaikki lähete yms. käynnit yksityisellä. En päässyt julkisen puolen kautta mihinkään. Kävin 2 kertaa myös yksityisen puolen psykiatrian erikoislääkärillä jolta sain lähetteen. Tsemppiä!

  3. Maija kirjoitti:

    Ei kyllä psykoterapiaan mitään lähetettä kirjoiteta? Lääkäri kirjoittaa lähetteen ehkä psykiatrille tai psykiatrian poliklinikalle mutta kelan psykoterapiaa haetaan suoraan kelasta hakemuksella johon liitetty psykiatrin b-lausunto

    • Jenni - BMH kirjoitti:

      Moikka. Kiitos kommentista. Olet täysin oikeassa ja tämä on ollut minun pointtinikin, mutta olin esittänyt epähuomiossa asian väärin. Nyt korjasin tämän myös tekstiin. Joten kiitos huomiostasi.

  4. aliisantarinakirja kirjoitti:

    Tosi hienoa että olet uskaltanut hakea ja saada apua! Vaikka psykoterapia ei aina ole kevyttä, ainakin kokemuksen perusteella uskallan sanoa että siitä voi saada ihan erilaiset eväät käsitellä asioita sekä oman itsensä oppimiseen. Kovasti tsemppiä tulevaan, toivottavasti lähete menee läpi!!!

    • Jenni - BMH kirjoitti:

      Kiitos. Tiedostan, että psykoterapia tulee todennäköisesti olemaan ennen kaikkea rankkaa. Mutta uskon myös, että se on avain niihin lukkoihin ja traumoihin, joita minulla on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *