Hae
Big mamas home

Kotikonstit synnytyksen käynnistämiseksi

”Kotikonstit synnytyksen käynnistämiseksi” ja erilaiset variaatiot tästä lauseesta, ovat olleet varmaan viime aikojen googlatuimpia asioita ollessani yksin kotona. Kuten sanottu, tietty turhautuminen tässä loppuraskaudessa ja synnytyksen odottelussa kuuluu ehdottomasti asiaan. Juttelin tästä itseasiassa erään kätilön kanssa. Hän sanoi sen olevan osa sitä tiettyä luopumisprosessia, kun raskauden lopussa valmistaudutaan synnyttämiseen ja vauvan tuloon osaksi arkea. Olennainen osa tätä turhautumista on se, että googlataan vinkkejä synnytyksen käynnistämiseksi. Ja minusta tämä pitää ehdottomasti sallia ihan jokaiselle.

Turhautumista helpottaa ihan vähän se, että näitä kaikenmaailman kotikonsteja kyllä löytyy. Apu voi olla enemmän korvien välissä, kuin itse synnytyselimissä. Mutta itse otan myös sen korvien väliin tulevan avun ilomielin vastaan. Se kuitenkin helpottaa sitä omaa turhautumista. Joten ajattelin listata myös teille muille sen, millaisia kotikonsteja itse löysin synnytyksen käynnistämiseksi.

Minulla ei ole tieteellistä faktaa sille, kuinka paljon näistä neuvoista on konkreettista apua. Olen tähän mennessä kokeillut varmasti näitä kaikkia ja edelleen olemme vauvan kanssa samassa tilanteessa, eli yhtenä kappaleena. Voi toki olla, että lapseni on myös keskimääräistä itsepäisempi tapaus. Mitä en hänen geeniperimällään yhtään ihmettelisi. Monessa paikassa sanotaan sitä, että kehon täytyy olla jo ennestään kypsynyt synnyttämiseen, jotta näistä olisi oikeasti apua. Joten mene ja tiedä.

 

Kotikonstit synnytyksen käynnistämiseksi

  • Kyykyt ja lantion keinuttaminen – Syväkyykyt ja lantion keinuttaminen kahdeksikossa tai ympyrässä avaavat paikkoja ja tekevät vauvalle tilaa laskeutua. Tällöin vauvasta lähtöisin oleva paine todennäköisesti kypsyttää kohdunkaulaa ja auttaa avautumisessa. Näitä on aika helppo tehdä kotona ollessa.

 

  • Kävely ja porrastreeni – Kävely ja liikunta ylipäätään hyvää koko raskauden ajan. Portaiden nousemisen sanotaan olevan hyvä tapa vauhdittaa synnytystä ja supistuksia. Hyvästä kunnosta on myös hyötyä synnytyksessä. Minulla on edelleen askeltavoite joka päivälle. Vaikka yritän levätä ja rentoutua, yritän oman jaksamisen mukaan kerätä myös tietyn määrän askelia päivälle. Välillä se tulee helposti, välillä ei niinkään.

 

  • Nännien stimulointi ja lypsäminen – Nykyään neuvolasta saa ohjeet käsin lypsämiselle viikolla 38. Ennen tätä suositeltiin vain niille, joilla oli tiedossa suunniteltu sektio tai raskausajan diabetes. Nykyään lypsämistä suositellaan kaikille. Sen pitäisi auttaa tulevan imetystaipaleen alkuun saamisessa ja maidontuotannossa. Itse toivon erityisesti sen auttavan imetyskipuihin. Mutta molemmat näistä erittävät myös oksitosiinia, joka on olennainen osa synnytyksen käynnistymisessä. Minä olen saanut lypsäessä aikaan voimakkaitakin supistuksia, vaikka ne ovat hyytyneet aika nopeasti sen jälkeen.

 

  • Seksi – Tätä suosittelee jokainen. Seksi tuottaa nautintoa, oksitosiinia ja miehen siemennesteessä on synnytystä edistäviä ainesosia. Tämä ei ole ollut omalla listalla, koska en tällä hetkellä yksinkertaisesti kykene kiihottumaan. Joten sen sijaan, että rentoutuisin ja kokisin nautintoa, on todennäköisempää, että kiusaannun ja olen entistä kireämpi. Mutta jos yhtään tekee mieli tai voisi ajatella nauttivan seksistä, niin tämä on varmasti kokeilemisen arvoinen konsti.

 

  • Akupainanta – Tähän olen perehtynyt nyt vasta. Ihmiskehossa on akupisteitä, joiden painaminen voi lisätä supistuksia, edistää synnytystä ja lievittää kipua. Tässä mahdollinen kumppani tai tukihenkilö voivat olla myös avuksi. Löysin täältä hyvän listan pisteistä, joita voi kokeilla.

 

  • Akupunktio ja vyöhyketerapia – Synnytyksen käynnistämisessä voi kääntyä myös ammattilaisten puoleen. Akupunktio ja vyöhyketerapia ovat suosituimpia. Itse pääsin kokeilemaan yhteistyön merkeissä vyöhyketerapiaa, mutta palaan siihen vielä vähän myöhemmin.

 

  • Vadelmanlehtitee – Tämän pitäisi vahvistaa kohtua, kun sitä juo säännöllisesti ennen synnytystä. Käynnistämisen kanssa tällä ei ole varsinaisesti tekemistä, mutta ilmeisesti synnytys voi olla helpompi, jos on hörppinyt tätä. Ja mitä olen ymmärtänyt, niin kaikki vannovat tässä sen kunnon tavaran nimeen ja vadelmatee ei ole sama asia kuin vadelmanlehtitee. Tätä löytää esimerkiksi Ruohonjuuresta.

 

Tässä siis muutama yleisin vinkki synnytyksen käynnistämiseksi. Myös joitain muitakin löytyi, mutta nämä olivat ne yleisimmät. Oletko sinä kokeillut jotain näistä? Ja tuntuuko, että näistä on ollut hyötyä?

-Jenni

KUVA: Katri Konderla / EDITOINTI: Minä

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals / @plustyylit

LUE MYÖS

”Kaikki vauva ovat syntyneet!”

Mitä pakkaan mukaan sairaalakassiin

Doula mukaan synnytykseen

Ajatuksia tulevasta synnytyksestä

Viimeisillään raskaana

Yksi kommentti

  1. Katja kirjoitti:

    Kävin edellisenä päivänä niska-/hartia-/alaselkä hieronnassa ja ihan kevyesti hieroi.
    Ja seuraavana yönä/aamuna käynnistyi synnytys (rv 36+4).
    Hieronta rentoutti kehoa ja mieltä.
    Meilläkään ei seksiä liiemmin harrastettu, koska sain emätintulehduksen. Oli ihan mielenkiintoista laittaa emätinpuikkoja ilman asetinta itselleen ison mahan kanssa.
    Myöskin molempien synnytysten jälkeen meni aikaa, koska sain ekan synnytyksen (sektio) jälkeen 3 kohtutulehdusta. Siihen auttoi kohdun huuhtelu. Toisen synnytyksen (alatie) jälkeen kohdun huuhtelu ei auttanut vaan jouduttiin kaapimaan puhtaaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *