Hae
Big mamas home

Some ei ole koko totuus

Ihana kollegani Ida kirjoitti viime viikolla todella hyvän ja ajankohtaisen postauksen Somessa ei näy koko totuus. Ida on upea, sanavalmis ja avoin kirjoittaja, jota ihailen valtavasti. Ikävä kyllä hänkin on monen muun vaikuttajan tavoin joutunut useamman myllytyksen kohteeksi.

Sen lisäksi, että ihmisillä on edelleen nykypäivänä puutteellinen medianlukutaito, niin yhtä usein ihmisillä on myös tarve tehdä oletuksia saamansa tiedon pohjalta. Oletukseen vaikuttaa oma näkemyksemme ja tulkintamme niin elämästä, kuin saamastamme informaatiosta. Tällä tavoin sitä on myös hyvin sokea kaikille muille näkökannoille ja on helppoa unohtaa muun muassa juuri se, että somessa ei näy koko totuus.

Oma someni on monen tekijän summa

Omalla kohdallani, kuten monella muullakin lifestylebloggaajalla, blogi kulkee tietyllä tavoin käsi kädessä oman elämäni kanssa. Sisältööni vaikuttaa myös todella moni asia, jota muut eivät taatusti mieti. Blogi on alkanut nuoren äidin päiväkirjana, johon olen dokumentoinut vauva-aikaa. Tänä aikana lapset ovat kasvaneet. Olen isojen lasten äiti, joka rakentaa parhaillaan uusperhettä. Vuosien saatossa tästä on tullut myös kanava, jonka kautta voin jakaa innostukseni muotiin ja pukeutumiseen, sekä muihin minua kiinnostaviin aiheisiin, kuten vaikka tasa-arvoon.

Kirjoitan aina puhtaasti omista kokemuksistani ja omasta näkemyksestäni. Minä en edes voi kirjoittaa muusta kuin omista näkemyksistä ja kokemuksista. Valikoin kuitenkin tarkkaan, mitä haluan jakaa eli ihan kaikki ajatukseni ja kokemukseni eivät ole kaikkien saatavilla. Esimerkiksi visuaalisesti kaunis sisältö on tarkoin valittua, eikä todellakaan koko totuus. Lapsiperheessä kaikki ei ole aina visuaalisesti kaunista, eikä seesteistä. Koen omien kanavien arvon olevan jossain muualla kuin niissä raatorehellisissä valokuvissa tai kuvauksissa.

Keskustelen paljon myös kumppanini kanssa siitä, mitä on hänen mielestään ok julkaista. Hän on alusta asti tiennyt, mitä teen, mutta hänellä on myös ehdoton sananvalta julkaisemaani sisältöön. Sen lisäksi teen paljon sisältöä ennakkoon ja ajastan sitä, koska se on paljon helpompaa. Päiviini liittyy nykyään todella paljon myös sellaista työtä, joka ei näy kanavissani ja ennakointi, sekä suunnittelu pelastaa sen suhteen. Saan pidettyä hyvää julkaisutahtia yllä.

Meillä ei ole tilivelvollisuutta seuraajalle

Tiedän, että on niitä ihmisiä joita ärsyttää se, että somessa ei kerrota koko totuutta. Tämä pieni ihmisryhmä myös sortuu niihin kaikkein isoimpiin olettamuksiin ja spekulointeihin. Mutta meistä jokaisella on täysi oikeus päättää mitä kukin jakaa. Ida puhui myös tästä. Me vaikuttajat emme ole loppupeleissä tilivelvollisia yhdellekään lukijalle tai seuraajalle.

 

Lainaan tähän loppuun vielä Idaa, joka tuo tässä lainauksessa hyvin esiin sen, miten väärässä oletukset yleensä ovat:

Some lukutaidon puutteen vuoksi ihmiset muodostavat ennakkokäsityksiä, suuria olettamuksia ja vetävät omia johtopäätöksiä. Olettamuksien keskellä kukaan ei kuitenkaan tiedä koko totuutta kenenkään ihmisen elämästä, joka julkaisee mitä tahansa sosiaalisessa mediassa. Tätä näkyy todella monen vaikuttajan tilillä ja se on verrattavissa siihen, että laitoshuoltaja menisi pätemään opettajalle kuinka koululaisia tulisi opettaa vaan sen perusteella, että näki opetus tilanteesta yhden minuutin hakiessaan roskia luokasta.” Tässä vielä linkki Idan koko juttuun.

Minulle on esimerkiksi monet parisuhteiden ammattilaiset todenneet olettamisen olevan pahinta mahdollista myrkkyä parisuhteelle. Siitä siis seuraa äärimmäisen harvoin mitään hyvää.

 

Itse toivoisin ihmisille medianlukutaidon lisäksi ymmärrystä ja lempeyttä. Jos some alkaa ahdistaa, niin sitten sieltä pitää ehkä lähteä pois.

-Jenni

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals / @plustyylit

LUE MYÖS

Asioita jotka ovat ilahduttaneet viime viikkoina

Minut voi blokata

Mona Visuri – menesty lempeästi

Äitimyytti

Puoliso ei juo alkoholia minun raskausaikanani

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *