Hae
Big mamas home

Haluan lasteni ymmärtävän sukupuolen moninaisuuden

Luin juuri aivan järkyttävän kolumnin Sanna Ukkolalta, mutta mitäpä muuta kyseiseltä kynäniekalta voi odottaa. En linkkaa sitä tähän, koska kyseinen kolumni ei tarvitse yhtään enempää lisäklikkauksia. Välillä on todella vaikeaa ymmärtää, miten tuollaiselle kirjoittajalle voidaan antaa palstatilaa.

Sukupuolen moninaisuus

Kolumnissa luki, miten nykypäivänä lapsilta viedään sukupuolikokemukset, kun lapsia ei kutsuta enää tytöiksi ja pojiksi. Poika puetaan väkisin prinsessa pukuihin ja pakotetaan barbieleikkeihin. Aloin voida pahoin tekstiä lukiessani. Minä kutsun lapsiani lapsiksi ja yritän parhaani mukaan kuunnella heidän fiiliksiään ja tuntemuksiaan. Paasaan siipalleni siitä, että meille ei ainakaan tulee mitään gender revealia, kun kenellekään ei kuulu meidän mahdollisesti tulevan lapsen genitaalit, kun se biologinen sukupuoli on vain arvaus siitä mikä se oikeasti on.

Sukupuoli sensitiivisyys - BMH - Big mamas home by Jenni

Samaan aikaan olen yrittänyt parhaani mukaan opettaa omille lapsilleni, että sukupuoli on monenlaisia ja vain ihminen itse oikeasti tietää mitä sukupuolta itse on. Ja sukupuolta paljon tärkeämpää on se, millainen ihminen on. Ollaan juteltu siitä, saako pojat pukeutua mekkoon. Olen kysynyt lapsiltani, että mitä mieltä he ovat. Heidän ensimmäinen vastaus oli ”ei”, jonka minä haastoin, kysymällä ”miksi”. Keskustelun lopputulema oli se, että jokainen saa pukeutua niin, kuin itse haluaa ja mikä tuntuu hyvältä. Vaatteella ei ole sukupuolta. En koe itse kasvattavani lapsia sellaiseen sukupuolettomuuteen, vaan ymmärtämään sukupuolten moninaisuutta.

Tuen, en oleta, enkä kiellä

Minä en halua olettaa lapsistani mitään, enkä laittaa heitä muottiin. Haluan tarjota heille mahdollisuuden elää oman näköistään emämää jo pienestä, niiltä osin kuin se on mahdollista tuossa iässä. Tähän liittyen, katsoin juuri Heartstopper-sarjan Netflixistä. Siinä toisella päähenkilöllä on aika toksinen ystäväporukka, mutta super ihana äiti. Toivon joskus olevani tuo ihana, ymmärtäväinen äiti.

Ja vaikka kasvatan lapsiani sukupuolisensitiivisesti ja yritän auttaa heitä ymmärtämään sukupuolen moninaisuutta, en kiellä heitä mitään. Meillä rakastetaan kaikkea vaaleanpunaista, lilaa ja juttuja missa on rimpsuja ja röyhelöitä.

Sukupuolen moninaisuuden ymmärtäminen - BMH - Big mamas home by Jenni

Näiden kaikkien asioiden ymmärtäminen ja oppiminen voi tuntua aika-ajoin vaikealta. Se on ihan ymmärrettävää. Olemme kasvaneet yhteiskunnassa, jossa ei ole aiemmin ymmärretty moninaisuutta. Tärkeintä on, että opettelee ymmärtämään, etsii tietoa ja oppii näistä asioista. Ei se sen vaikeampaa ole. Me valkoiset cis-sukupuoleiset ihmiset, emme ole koskaan kokeneet sellaista syrjintää, kuin monet monet muut, jotka eivät mahdu marginaaliin. Parasta, mitä voimme tehdä on opetella ymmärtämään ja tukemaan.

Ukkolan kaltaiset kolumnistit eivät vain edestä tätä tasa-arvoisempaa maailmaa mitenkään.

-Jenni

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals / @plustyylit

LUE MYÖS

Minusta tuli ihan erilainen äiti kuin ajattelin

Miten käsitellä uutisia lasten kanssa

Vertaistukea vanhemmuuteen

Helpot prinsessasynttärit

Lasten kysymykset ja miten niihin vastata

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.