Hae
Big mamas home

Suuret muutokset ja suuret tunteet – Fanni ja pikkuinen Miu

Meillä eletään tällä hetkellä suurten muutosten aikaa. Tulevan pikkusisaruksen syntymä on heijastellut lasten tunteissa serityisesti viimeisinä viikkoina. Mikä on täysin ymmärrettävää. Kumpikin isompi on kaivannut ekstra paljon läheisyyttä ja tunteet ovat olleet pinnassa. Kumpikin on pääasiassa innoissaan uudesta perheenjäsenestä, mutta on täysin ymmärrettävää, että tapahtuma herättää lapsissa erilaisia tunteita ja koska heidän tunnesäätelytaitonsa ovat vielä vajavaisia, niiltä purkauksilta ei ole missään nimessä vältetty.

En muista milloin kuulin ensimmäistä kertaa tunnetaidoista. Todennäköisesti jossain vaiheessa, kun olen lukenut tietoa vanhemmuudesta ja kasvatuksesta. Tunteiden kautta jokainen meistä viestii tarpeitaan. Meillä kaikilla on tarve tulla kohdatuksi sellaisena jona olemme. Tunnetaitojen oppiminen auttaa meitä ymmärtämään niin itseämme, kuin lapsiamme.

Ilokseni huomasin silloin, että jotain olin tehnyt oikein jo ennen kuin tiesin mitä tunnetaidot ovat. Kaikki lähtee tunteiden sanoittamisesta lapselle ja siitä ajatuksesta, että kaikki tunteet ovat okei. Niitä on lupa tuntea. Sen jälkeen ollaan tosin opeteltu paljon muutakin. Niin äiti, kuin lapsetkin.

Fanni ja pikkuinen Miu

Fannin tunnetaitokirjat ovat olleet meillä jo useamman vuoden kaikkien lemppareita. Fanni-kirjat auttavat lapsia ja vanhempia tutustumaan tunnetaitoihin ja tunnesäätelykeinoihin askel askeleelta. Kirjat ovat aivan ihastuttavia. Tarinat ovat ihania ja kuvitus todella kaunis. Sadun lisäksi kirjoissa on tietoa aikuisille ja tehtäviä lapsille.

Meidän viimeisin kirjaostos on Fanni ja pikkuinen Miu, joka kertoo isoihin muutoksiin sopeutumisesta. Kirjassa tämä iso muutos on sama, kuin meidän perheellä, joten tämä tuntui hyvältä hankinnalta. Liikerinpentu Ralf saa pikkusisaruksen, mikä aiheuttaa monenlaisia tunteita. Kirjan avulla me ollaan päästy lasten kanssa keskustelemaan siitä, että vaikka sisarus onkin iloinen asia, niin se herättää monenlaisia tunteita, myös niitä, jotka tuntuvat vaikeilta.

Lapset ovat olleet vauvan odotuksessa mukana alusta asti, joten heilläkin on ollut lähes yhtä paljon aikaa valmistautua tulevaan. Ollaan puhuttu paljon tulevasta ja siinä samalla kirja on ollut loistava tuki ja keskustelunavaaja. Se on auttanut ottamaan esille myös sen, että sisaruuteen liittyy myös niitä vaikeampia tunteita. Kuten sitä, miten tuntuu vähän ikävältä, kun äidillä onkin kohta kolmas lapsi viemässä huomiota.

Tämä kirja toimii tukena myös muiden isojen muutosten käsittelyyn, ei vain siihen perheenlisäykseen. On hyvä muistaa, että kaikki muutokset, myös hyvät ja odotetut saattavat aiheuttaa niitä isoja tunteita. Meillähän on tässä syksyllä tulossa myös toinen iso muutos, kun kuopus siirtyy kokonaan uuteen eskariin. Hän odottaa sitä kovasti, koska pääsee siskon kanssa samoihin tiloihin, mutta samaan aikaan ne tutut kaverit jäävät vanhaan päiväkotiin. Joten tässä on muutoksia kerrakseen tänä syksynä.

Kirjojen luojat ovat kaksi lasten kehitykseen ja vanhemmuuden tukemiseen erikoistunutta psykologia Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston. Kirjat ovat tällä hetkellä Suomen suosituimpia lastenkirjoja.

Rakastan myös Fanni-kirjojen kuvitusta. Kuvittaja Linnea Bellamine on tehnyt aivan loistavaa työtä ja kaikki hahmot ovat todella ilmeikkäitä. Myös lapset rakastavat kirjan kuvia ja niistä keskustellaan lukemisen ohella.

En voi muuta kuin suositella näitä kirjoja. Ne tarjoavat tietoa ja taitoja niin lapsille, kuin vanhemmillekin. Kirjoja löytyy jo useampia. Ja jos minun pitäisi suositella jotain tämän kyseisen kirjan lisäksi, niin hyviä ensihankintoja ovat Fanni ja suuri tunnemöykky, sekä Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari.

Ovatko Fanni-kirjat sinulle entuudestaan tuttuja?

-Jenni

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals / @plustyylit

LUE MYÖS

Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadostuskakku

Kirjasuosituksia lapsille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *