Hae
Big mamas home

Lähisuhdeväkivalta: Mieti mitä sanot

”Etkö oppinut kerrasta vai mikä oli, kun piti niin pitkäksi aikaa tuollaiseen suhteeseen jäädä?” Näin kommentoi eräs ”herrasmies”, kun kerroin hänelle olleeni väkivaltaisessa parisuhteessa. En voinut todeta tähän muuta kuin, että vain todellinen typerys sanoo tuolla tavalla lähisuhdeväkivallan uhrille. Ehkä voitte arvata, että tästä ei syntynyt vuosisadan rakkaustarinaa sen jälkeen, kun annoin tyypin kuulla kunniansa.

Ihmisen, joka ei ole koskaan kokenut lähisuhdeväkivaltaa, on vaikea käsittää kuinka kokonaisvaltaista ja mukaansa tempaavaa se voi pahimmillaan olla. Moni valitsisi toisin, jos uskoisi sen olevan edes mahdollista. Itse olin ihan joissain kuukausissa siinä pisteessä, että en vain uskonut pärjääväni ilman silloista kumppaniani. Vaikka se ei ole pitänyt missään vaiheessa paikkaansa.

Lähisuhdeväkivalta: Mieti mitä sanot - BMH - Big mamas home by Jenni

Lähisuhdeväkivalta on verkko, johon on todella helppoa sotkeutua.

Lähisuhdeväkivaltaan kuuluu olennaisena osana se, että alussa väkivaltainen kumppani jumaloi kumppaniaan ja nostaa tämän yhdenlaiselle jalustalle. Sitä tuntee itsensä suorastaan kuninkaalliseksi, arvokkaaksi ja ainoaksi ihmiseksi maailmassa. Se on ihanaa. Ja siihen tunteeseen jää koukkuun. Sitten, kun me olemme koukussa, väkivaltaisen kumppanin käytös muuttuu. Se ei tapahdu hetkessä, vaan pikku hiljaa. Sen vuoksi se onkin niin salakavalaa. Lopulta me olemme kuin narkkarit, jotka teemme kaikkemme tunteaksemme itsemme taas ihaniksi ja arvokkaiksi. Me pyrimme miellyttämään ja muokkaamaan itseämme sellaiseksi, jollaiseksi väkivaltainen kumppani haluaa meidän muuttuvan.

Samaan aikaan se on aivan toivoton noidankehä, sillä mikään ei riitä. Itse olen lopulta kulkenut suurinpiirtein seiniä pitkin, jotta en vahingossakaan ärsyttäisi kumppaniani. Yritin olla rennompi, joustavampi, kauniimpi, hauskempi, yritin vaatia vähemmän ja antaa tilaa. Lopulta se ei ollut enää mahdollista, koska en pystynyt enää venymään. Kaikki mitä tein olin väärin.

Mutta minä olen niitä, jotka alkavat jossain vaiheessa tiedostamaan ettei tämän pitäisi mennä näin. Aloin taistella sitä vastaan. Ihan viimeisinä kuukausina minä oikeasti pelkäsin henkeni edestä ja lopun te tiedättekin. Lopulta tilanne kärjistyi ja ero tuli. Tilanne olisi voinut mennä hyvin eri tavalla.

Lähisuhdeväkivalta: Mieti mitä sanot - BMH - Big mamas home by Jenni

Minulla on tätä nykyään itsetuntoa vaikka muille jaettavaksi ja olen täysin sinut menneisyyteni kanssa. Mutta kaikki eivät ole. Eikä yhdenkään meistä, joka on kokenut lähisuhdeväkivaltaa elämänsä aikana, pitäisi joutua kuuntelemaan moista arvostelua.  Lähisuhdeväkivalta on sellainen verkko, johon on todella helppoa sotkeutua.

Toivon sydämestäni, että yksikään teistä ei sano tämän jälkeen kenellekään sitä; ”Miksi et lähtenyt?” Lähisuhdeväkivaltaa kokenut ei todellakaan tarvitse tuota lausetta.

-Jenni

 

Lue myös

Kontrollointi parisuhteessa

Ei enää parisuhteessa

Henkisen väkivallan jäljet

Seuraa myös

Instagram

Facebook

Tiktok

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.