Hae
Big mamas home

Sananvapaus – maailman vanhin tekosyy

Ajauduimme tässä kumppanini kanssa kevyeeseen väittelyyn. Meidän ajatusmaailmamme kohtaavat yleensä tasa-arvoasioissa aika hyvin, mutta hän ei ole yhtä valveutunut kuin minä. Olen esimerkiksi vääntänyt rautalangasta mitä on misogynia ja muutamia muita juttuja. Hän kuitenkin tiedostaa sen, millaisessa etuoikeutetussa asemassa hän on valkoisena cis-heteromiehenä, mikä on minusta jo aika paljon, verrattuna moneen muuhun. Ja pääasia on, että meillä on tässä samat arvot. Kaiken muun voi oppia ajan kanssa.

Meillä on myös molemmilla melko estoton huumorintaju, jos näin voi sanoa. Kummankin työssä huumori on selviytymiskeino. Mutta se, mistä meille tuli väittelyä oli väite, jonka hän heitti ilmoille. ”Kaikesta saa heittää vitsiä.” Hän myös jatkoi tätä väitettä sanomalla, että kaikesta pitää voida vitsailla, koska sananvapaus. Minulla kiehui tässä vaiheessa yli nopeammin kuin yhdelläkään induktioliedellä keitetty vesi.

Kevät muoti - BMH -Big mamas home by Jenni

Sananvapaus, maailman vanhin tekosyy

Sananvapaus on turvattu Suomessakin perustuslaissa ja Euroopan ihmisoikeussopimuksessa. Sananvapauteen kuuluu mielipiteiden ilmaisu,  niiden jakaminen ja vastaanottaminen ilman ennakollista puuttumista. Sananvapauteen kuuluu myös kärjekkäiden, provosoivien ja loukkaavien ilmaisujen esittäminen, kunhan ei ylitetä sitä, mikä on yleisesti hyväksyttävää. Eli ihan kaikkea ei siis voi laittaa sananvapauden pikkiin.

Käytin tässä muuten lähteenä Journalistiliiton Sananvapaus ja -vastuu artikkelia.

Kyseessä on äärimmäisen tärkeä laki. Mutta sitä ei ole laadittu sitä varten, että idiootit voivat piiloutua sen taakse sanottuaan jotain täysin sopimatonta. Vaikka meillä on sananvapaus, silti ihmisiä voidaan epäillä muun muassa kunnianloukkauksesta, jos on sanonut jotain toisen kunniaa loukkaavaa. Eli toisin sanoen, kaikesta ei todellakaan saa heittää vitsiä.

Ja miksi tämä kiehui minulla yli niin rankasti. No siksi, että esimerkiksi kaikki naisvihaiset ja rasistiset vitsit ovat pohja naisvihalle ja rasismille. Ne ovat asioita, jotka lopulta mahdollistavat pahimmillaan murhan. (Tässä on linkki Kroonisesti ärhäkän hyvin havainnollistavaan naisviha-pyramidiin.) Eli niin kauan, kuin meidän yhteiskunnassamme on ok heittää vitsiä kaikesta, se mahdollistaa myös paljon kavakavampia asioita.

Eli ei ole todellakaan ok vitsailla nyrkin ja hellan välistä ja piiloutua sen jälkeen sananvapauden taakse. Joten voidaanko jättää sopimattomista asioista vitsaileminen ja sananvapauden taakse piiloutuminen kokonaan pois. Ei tahrita tärkeää oikeutta käyttämällä sitä maailman vanhimpana ja paskimpana tekosyynä omalle töppäilylle.

-Jenni

 

KUVAT: Katri Konderla / EDITOINTI: Minä

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals

LUE MYÖS

Varpajaiset on naisilta pöllitty perinne

Haluan elää maailmassa, jossa naistenpäivää ei tarvita

Vain kyllä tarkoittaa kyllä

Parisuhdetta etsivällä naisella ei saisi olla seksisuhdetta

Ei ole olemassa sellaista asiaa, kuin miesviha

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *