Hae
Big mamas home

Miten pätkäpaasto sujuu?

Hei vaan. Ajattelin kirjoitta nyt nopeasti, miten pätkäpaasto on lähtenyt käyntiin. Sitä on nyt takana reilu viikko. En muista ihan tarkkaa päivää, milloin aloitin, joten en osaa sitä antaa. Mutta noin reilu viikko.

Minulla tuli siis mitta täyteen sen suhteen, että painoni on noussut viimeisen vuoden aikana aika reippaasti. Kirjoitin siitä oman postauksensa hetki sitten. Minulla on painon nousun taustalla mielenterveyden kannalta äärimmäisen rankka vuosi, jolloin omalle hyvinvoinnille ei ole ollut lainkaan tilaa. Nyt tilanne on eri, plus minua nyppii se etten voi mitenkään päin hyvin.

Miten pätkäpaasto sujuu? - BMH - Big mamas home by Jenni

Korvakorut saatu!

En usko dietteihin

En todellakaan usko mihinkään dietteihin. Niillä voidaan saada nopeita tuloksia, mutta yleensä niillä tekee itselleen enemmän hallaa, kuin hyvää. Ja yleensä siinä saa kilot boonuksien kanssa takaisin, kun dietti päättyy. Minun tarkoitukseni ei ole dietata, vaan ottaa hyvinvointi uudelleen haltuun. Lisätä liikuntaa, etenkin uimista, joka on minulle äärimmäisen rakas harrastus. Ja lopettaa liika syöminen. Olen huomannut, että olen ollut varsinainen napostelija. Lähes koko ajan teki mieli laittaa suuhun jotain ja niin laitoinkin. Kun illalla pitikin paastota, sain itseni lukuisat kerrat kiinni siitä, miten olisin halunnut napsia jotain suuhuni.

Painonhallinta - BMH - Big mamas home by JEnni

Pätkäpaasto

Ja vaikka en usko dietteihin, tiedän tämän pätkäpaastonkin olevan ruokailun kontrollointia. Olen vähentänyt merkittävästi päivittäistä kalorimäärää. Sen lisäksi olen lisännyt liikuntaa. Ja mun tarkoitukseni on nimenomaan pudottaa painoa, jotta esimerkiksi polvi ei reistaisi niin pahasti, mitä se on nyt kuluneena kesänä reistaillut. Mutta tähän elämäntapaan mahtuu myös ajoittaisia löysempiä päiviä.

Aloitin pätkäpaastoamisen 10:14 rytmillä. Eli paastoaika on se 14 tuntia, jolloin ei saa syödä mitään. Vesi ja kahvi, sekä tee mustina on sallittuja paaston aikana. Nyt rytmini on se suositeltu 8:16, eli paastoa on 16 tuntia vuorokaudessa. Ja tämä toimii todella hyvin. Tällä hetkellä aika, jolloin saan syödä on 9-17 ja tähän aikaan se passaa paremin, kuin hyvin. Kun koulu alkaa, siirryn todennäköisesti 11-19 rytmiin, koska se menee yksiin kouluruokailun kanssa. Käytännössä skippaan siis aamupalan ja syön ensimmäiseksi lounaan.

Viikonloppu

Viime viikonloppuna oltiin koko porukan voimin ystävien luona. Päivä meni lopulta niin, että me aikuiset söimme varsinaisen dinnerin vähän ennen puolta yötä. Lisäksi syötiin niin tuhti satsi kaikkea, että mua turvotti koko viikonlopun ajan aivan hulluna. En antanut kumppanin edes koskea mun vatsanseutua, koska se tuntui ihan kosketusaralta. Joten jonkinlaista muutosta pätkäpaaston aloittamisen jälkeen on tapahtunut. Nesteet ovat ainakin selkeästi lähteneet liikkeelle, koska tuntuu, että ravaan jatkuvasti pissalla.

Miten pätkäpaasto sujuu? - BMH - Big mamas home by Jenni

Miten seuraan tilannetta

Seuraan tilannetta Yazio nimisen sovelluksen kautta. En millin tarkasti. Esimerkiksi ruokamäärät ovat aikalailla arvioita, koska en punnitse niitä. Mutta se, että pidän tästä hieman kirjaa, auttaa minua pysymään orientointuneempana tähän elämäntapamuutokseen. Ja puhun taas vain ja ainoastaan itsestäni. Minua kirjaaminen ja seuranta autaa, joillekin se ei sovi ollenkaan.

Vaakaa minulla ei ole. Enkä kyllä tiedä tuleeko. Käyn vaa-alla uimahallilla. Saan siitä extra syyn lähteä silloin tällöin hallille uimaan. Ja samaan aikaan vaaka ei kiusaa liiaksi kotona. Kävin tänään uimahallin vaa-alla ja se näytti nyt – 2 kiloa. Eli jotain pientä muutosta on alkanut tapahtua.

Laitoin Instgram storyihini kyselylaatikon, jossa voitte kysellä minulta asioita keventämiseen ja pätkäpaastoon liittyen, jos haluatte tietää jotain, josta en ole vielä kertonut.

-Jenni

 

KUVAT: Katri Konderla / EDITOINTI: Minä

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals / @plustyylit

LUE MYÖS

Kuukautiset sekaisin rokotteesta

Kroppa sekaisin – Hormoniehkäisy tauolle

Asioita, jotka tuottavat minulle iloa

Ahdistus

2 kommenttia

 1. NK kirjoitti:

  Mun piti ihan googlettaa pätkäpaasto ja niinhän se oli, että mulla oli ihan väärä luulo siitä. Luulin, että ollaan joitain päiviä kokonaan syömättä ja se kuulosti aika karulta.

  Huvittuneena huomasin, että koko aikuiselämäni (jostain lukio-ajoista ja opiskeluista lähtien) on ollut yhtä pätkäpaastoa! Aamiaista en pysty syömään (lapsena kai viimeksi) ja se on aina kuppi mustaa kahvia ja vesilasi. En syö päivällä. Opiskellessa ja myös töissä juon vain kahvia päivällä, nyt lomalla en sitäkään. Vettä juon tosi paljon. Eka ruoka sijoittuu iltaan, kun laitan ruokaa itselleni ja puolisolle (hän on myöhään töissä). Syömme joskus 20-21-aikoihin. Napostelen illalla tv:n ääressä ja lopetan viimeistään puoliltaöin. Tämä on tavallinen päivärytmi. Joskus syömme vasta 22 aikoihin (mieheni syö aina töissä!). Lomalla saatan syödä ”aikaisin” päivällä eli joskus neljän-viiden maissa iltapäivällä esim. jäätelön.

  Olen saanut paljon moitteita elämäntavastani! Minulle on sanottu, että pitäisi syödä usein ja pitkin päivää. Olen kuitenkin huomannut, että syöminen väsyttää eikä minulle tule nälkä ennenkuin kotona, illalla, rauhassa. Olen stressissä, surussa tms. vaikeassa tilanteessa laihtuvaa (lue: kurjistuvaa) tyyppiä. Pakottaudun kuitenkin aina syömään ja olen lihonutkin, kun napsin karkkia yms. iltamyöhään, varsinaisen ruuan jälkeen.

  Tsemppiä elämäntaparemonttiin! Kuten itsekin sanoit, näytät kyllä hyvältä! ”Ulkonäköremonttiin” ei siis ole aihetta! 🙂

  • Jenni - BMH kirjoitti:

   Kiitos kommentista. <3 Mä oon kirjoittamassa myös oman postauksen siitä, mistä pätkäpaastossa on kyse. Tämä on oikeasti aika helppo tapa pitää ruokavaliota yllä.
   Ja kiitos tsempeistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.