Hae
Big mamas home

Vauvan päivärytmistä

Ollaan puhuttu miehen kanssa siitä, miten tässä lähikuukausina haluttaisiin pitää vauvalle unikoulu ja opettaa hänet hiljalleen omaan sänkyyn. Olen sitä varten lukenut jonkun verran tietoa unikouluista. Aika monessa lähteessä sanotaan, että rutiinit auttavat unikoulun toteuttamisessa. Heräsin siihen, että me ollaan menty tämä ensimmäiset puoli vuotta todella vauvantahtisesti, eikä olla varsinaisesti haettu mitään rutiineja. Toki vauvalla on se omanlainen vuorokausirytmi, mutta en minä osaisi kertoa siitä kysyttäessä.

Vauvan päivärytmistä ja lempeydestä

Tämä vauvantahtinen meno on sopinut meille todella hyvin. Vauva on kuitenkin alusta asti nukkunut öisin ja päiväunet ovat olleet pätkittäisiä. Silloin on ollut parasta, että vauva on nukkunut silloin, kun on nukuttanut. Jos unta on riittänyt enemmän kuin vartin, niin vauvaa ei todellakaan herätetty siinä vaiheessa. Öisin vauva on nukkunut sellaisissa 1-3 tunnin pätkissä. Kerran taisi olla jopa viiden tunnin unipätkä, jonka jälkeen olin suorastaan uudesti syntynyt.

Tämän puolen vuoden aikana olen nähnyt monta kertaa miten esimerkiksi muiden vauvojen vanhemmat tuskailevat sen kanssa, kun heillä ei ole rytmiä tai rutiinia, vaikka pitäisi olla. Tai kyseilyitä siitä, millaisia iltarutiineja muilla kolmekuisilla on. Näin kolmannen lapsen kohdalla oli ilahduttavaa huomata, että olen ilmeisesti viimein näiden murheiden yläpuolella. Vauvantahtinen rytmi palveli meidän perheen arkea parhaiten ja se oli hyvä. Nyt kun olemme valmiita johonkin muuhun. Minusta nämä vanhemmuuskeskustelut kaipaisivat paljon enemmän lempeyttä ja eri tilanteiden huomioimista. Väitän, että rutiineiden omaksuminen näin puolivuotiaana ei ole mikään maailmanluokan ongelma. Varsinkin, kun vauva on hiljalleen kehittänyt itselleen jonkinlaisen päivärytmin, jota me vain lähdemme tukemaan ja mukailemaan.

Kunhan rutiinit on tutut ja hallussa, voimme aloittaa unikoulun.

Siis totta kai meidän vauva tuli kipeäksi, juuri kun aiottiin alkaa näiden rutiineiden opettelu, jolloin homma heitti heti käyttelyssä härän pyllyä. Meillä on nukuttu öisin 30-45 minuutin pätkissä ja päivisin on otettu suurinpiirtein neljät päiväunet ja oltu mahdollisimman paljon sylissä. Yöunillekin on menty varmaan tunti tavallista aiemmin. Ja ennen kaikkea siksi, että yöt ovat olleet niin katkonaisia, itselläni ei ole ainakaan ollut voimavaroja edes yrittää ylläpitää meidän uutta rytmiä. Mutta jahka tästä selvitään, niin aletaan toteuttamaan tätä uutta arkea vauvan kanssa.

Voin raportoida teille miten rutiinien luominen sujuu ja miten lähdetään toteuttamaan unikoulua, kun sen aika on. Nyt jo saa toivottaa meille mahdollisimman pian hyviä yöunia.

-Jenni

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals / @plustyylit

TILAA UUTISKIRJE!

LUE MYÖS

Vauva 5 kk

Vauva 4 kk

Mikä auttaa jaksamaan vauva-arkea?

Vauva 3 kk – Mikä nauraa niin kuin aurinko, mikä itkee niin kuin kuu

Vauvan ristiäiset ja kastejuhla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *