Hae
Big mamas home

Ihanampi arki: Yksinkertaistamisen jalo taito

Minun piti kirjoittaa jostain aivan muusta, mutta ensimmäisten yövuorojen häämöttäessä aivan kulman takana, tämä tuntui sopivalta aiheelta. Aloitin keväällä postaussarjan Ihanampi arki. Sarja jäi heti kättelyssä tauolle, kun kesä alkoi, eikä arjen pohtiminen tuntunut kuuluvan kesään. Tässä syksyllä arki taklasi täysin raakuudellaan ja postaustahti on järkkynyt useampaan kertaan. Mutta nyt otan itseäni niskasta kiinni ja jatkan arjen helpotusten jakamista.
Tällä kertaa aiheena on ihan yksinkertaisempi arki itsessään. Pienten lasten kanssa arki on jo itsessään pientä pallottelua ja pohtimista. Ihan perus arjen lisäksi, pitäisi muistaa kaikki opettajien ja hoitajien tapaamiset, neuvolat, lääkärit ja harrastukset. Sen lisäksi omat ja puolison menot, pahimmassa tapauksessa kolmet erilaiset työvuorot (kuten meillä) ja jossain vaiheessa pitäisi kaiketi huoltaa myös parisuhdetta. Siinä on melkoinen paletti hallittavaksi. Niin, eikä kodinhoitoakaan pidä unohtaa.
Meidän selviytymistaktiikka tässä tilanteessa on yksinkertaistaa mahdollisimman pitkälle.
Pienten lasten kanssa arki on jo itsessään pientä pallottelua ja pohtimista. Ihan perus arjen lisäksi, pitäisi muistaa kaikki opettajien ja hoitajien tapaamiset, neuvolat, lääkärit ja harrastukset. Sen lisäksi omat ja puolison menot, pahimmassa tapauksessa kolmet erilaiset työvuorot (kuten meillä) ja jossain vaiheessa pitäisi kaiketi huoltaa myös parisuhdetta.

 

Big mamas home by Jenni S. Ihanampi arki: Yksinkertaistamisen jalo taito
Meillä mies tekee usein pitkää päivää rakennustyömaalla, raskaassa fyysisessä työssä. Minä teen vuorotyötä, jolloin jokainen työviikko on täysin erilainen. Tästä syystä tytöt ovat viisi päivää viikossa perhepäivähoitajalla. Viikonloppuisin he ovat kotona. Meillä arjen ykkösprioriteetti on ollut se, että tyttöjen haku ja vienti sujuu mahdollisimman sujuvasti, kummankin työtä kunnioittaen. Kaikki muu rakentuu sen ympärille.
Big mamas home by Jenni S. Ihanampi arki: Yksinkertaistamisen jalo taito
Meillä arjen ykkösprioriteetti on ollut se, että tyttöjen haku ja vienti sujuu mahdollisimman sujuvasti, kummankin työtä kunnioittaen.
Jos olen aamuvuorossa, mies vie ja menee vähän myöhemmin töihin. Minä haen tytöt iltapäivällä oman työn jälkeen. Monesti hoidan kaupassa käynnin työvuoron ja lasten haun välissä, mikä helpottaa iltaa. Kun olen iltavuorossa, minä vien lapset aavistuksen myöhempään ja mies hakee tytöt sitten iltapäivällä. Tämä järjestely takaa sen, että kumpikin saa tehdä rauhassa työtään. Kaikki lääkärinkäynnit, neuvolat, sosiaalityöntekijän tapaamiset, ynnä muut, pyritään sopimaan aina minun arkivapailleni. Näin ollen minä olen tutumpi näky meidän perhekeskuksessa. Eikä meillä ole tässä mitään sukupuoliroolitusta. On vain kaikin puolin kätevämpää, että minä joka olen arkena muutenkin vapaalla, hoidan nämä reissut.
Big mamas home by Jenni S. Ihanampi arki: Yksinkertaistamisen jalo taito
Kotityöt ovat olennainen osa tätä arjen palapeliä. Minulla meni pitkään oppia se, että kaiken ei tarvitse olla täydellistä koko ajan. Riittävän hyvä on täysin okei. On tilanteita, kun itsestään täytyy laittaa likoon 110%, mutta monesti vähempikin riittää. Pyrin lähes aina miettimään, miten hommat saisi hoidettua mahdollisimman vähällä vaivalla, riittävän hyvin. Onneksi en ole yksin tämän ajatuksen kanssa, vaan moni seuraamani äitikollega on samoilla linjoilla. Sisustusidolini ja elämäntapa guruni, Laura, on esimerkiksi puhunut ensimmäisestä vauvavuodestaan lähtien sellaisesta sopivasta riman alittamisesta. Enkä voisi olla enempää samaa mieltä hänen kanssaan.
Big mamas home by Jenni S. Ihanampi arki: Yksinkertaistamisen jalo taito
Kotitöissä uskon kevyeeseen suunnitelmallisuuteen ja pienten asioiden voimaan. Pienillä asioilla tarkoitan tätä, että kun päivittäin tekee vähän siisteyden eteen, homma ei pääse kovin kaoottiseksi ja näin ollen harvemmin tapahtuva suursiivous riittää. Suoritan arjessa usein vartin pikasiivouksia. Vartissa pystyy tekemään uskomattoman määrän asioita. Esimerkiksi siivoamaan nopeasti eteisen lasten kotiin tulemisen jälkeen. Kurahaalareiden nopea huuhtelu, kenkien tyhjennys suoraan roskikseen (miten sinne kenkään voikin mennä niin paljon hiekkaa), pipot ja hanskat paikoilleen, nopea imurointi ja avot. Lasten mentyä nukkumaan tsemppaan tavarat paikoilleen, samalla kun iltatee tekeytyy ja asetun sitten mukavasti sohvalle pötköttämään.
Mainitsin jo edellisessä postauksessa ohimennen Annan Siivouscornerin ja viimeisimmät tiskausvinkit. Olen ottanut nämä vinkit käyttöön ja voi, että miten mukavaa on kun tiskipöytä pysyy siistinä. Olen aina halunnut pitää tiskipöydän siistinä, mutta minulla ei ole ollut toimivaa systeemiä siihen. Olen kasvanut perheessä, jossa likaiset astiat kerääntyivät aina altaaseen kunnes joku ne pesi sieltä pois. Tilanne on räjähtänyt käsiin viimeistään siinä vaiheessa, kun olen laittanut tiskikoneen pyörimään.
Big mamas home by Jenni S. Ihanampi arki: Yksinkertaistamisen jalo taito
Yksinkertaistamiseen liittyy myös se, että meidän kummallakaan lapsella ei ole vielä harrastuksia. Vierastan ajatusta siitä, että kolmevuotiaat treenaavat jo tavoitteellisesti tennistä tai jotain muuta lajia. Kun pienen lapsen harrastuksen pitäisi olla lähtökohtaisesti hauskaa ajanvietettä. Ollaan jonkin verran puhuttu siitä, josko esikoinen aloittaisi jossain vaiheessa tanssin. Hän on todella musikaalinen ja energinen, joten tanssi tuntuu meistä hyvältä harrastukselta ja esikoinen kyselee jo kovasti, milloin pääsee aloittamaan. Meidän puolestamme tällä ei ole kiirettä, mutta ehkä ensi vuoden puolella sitten. Toistaiseksi yksi lisäpalikka muutenkin hektiseen arkeen, ei houkuta.
Yksinkertaistamiseen liittyy myös se, että meidän kummallakaan lapsella ei ole vielä harrastuksia. Vierastan ajatusta siitä, että kolmevuotiaat treenaavat jo tavoitteellisesti tennistä tai jotain muuta lajia. 
Yritän muutenkin säätää perheen menoja. Yritän pyrkiä siihen, että viikossa on enemmän tyhjiä päiviä, kuin niitä jolloin pitää olla menossa. Sanalla sanoen, pyrin pitämään meidän arkemme joustavana. En halua, että arkemme on jatkuvaa säntäilyä paikasta toiseen. Haluan, että meillä on esimerkiksi kuopuksen kanssa aikaa sylitellä kymmenen minuutin verran työ- ja hoitopäivän jälkeen. Juuri kuopuksellemme minun vuorotyöni on kaikkein kovin pala. Useat iltavuorot peräkkäin, jolloin hän ei näe minua kuin ohikiitävän hetken, ovat vaikeita. Sen vuoksi pyrin aina pysähtymään hänen kanssaan kymmeneksi minuutiksi tai vartiksi, jolloin tankkaamme läheisyyttä. Monesti myös neljävuotias kiipeää tässä vaiheessa kainaloon kiehnäämään. Tämä aika ei ole minulta missään määrin pois ja antaa lapsillemme paljon.
Big mamas home by Jenni S. Ihanampi arki: Yksinkertaistamisen jalo taito

 

Big mamas home by Jenni S. Ihanampi arki: Yksinkertaistamisen jalo taito
Mitä yksinkertaisempi arki tarkoittaa minulle. Se on joustavuutta, yksinkertaisia, pieniä rutiineja, jotka auttavat kokonaisuudessa, se on lapsilähtöistä ja ennen kaikkea se on armollista. Kurahaalarit selvivät siinä eteisen lattialla sen ensimmäisen kymmenen minuutta ja joskus, kun sohva houkuttaa pikasiivousta enemmän, silloin himmennetään valoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.