Hae
Big mamas home

Hyviä syitä silittää vaatteet

Aloin silittämään säännöllisesti ensimmäistä kertaa noin vajaat pari vuotta sitten. Kimmoke lähti silloin Iidalta, joka listasi silittämisen hyötyjä. Totesin olevani hullu, kun en silitä ja ihmettelin, miksi tästä ei puhuta sen enempää. Sitten tuli väli, kun en jaksanut silittää ihan kaikkea. Näytin aina välillä silitysrautaa lakanoille ja joillekin yksittäisille vaatteille. Kunnes Saana muistutti taas siitä, kuinka tärkeää ja hyödyllistä vaatehuoltoa silittäminen on. Nyt olen taas silittänyt kaiken.

Silitetty vaate näyttää toki paljon paremmalta ja istuu paremmin päällä, kuin tuhannen rypyssä oleva. Mutta se ei ole ainoa hyöty. Tässä muutamia hyötyjä, joita silittämisestä seuraa.

 

Silityksen hyötyjä

1. Vaate säilyttää oman muotonsa.

Silittäessä vaate löytää uudelleen oman kokonsa ja muotonsa. Hieman kutistunut vaate palautuu omaan kokoonsa, silittäessä. Se myös säilyy pidempään hyvänä säännöllisellä silittämisellä.

 

2. Silittäminen vähentää vaatepölyä.

Meillä osuu yksi pölyallergikko (minä), sekä siitepölyallergikko, joten tämä on sellainen omaa elämänlaatua parantava asia. Vaate tai lakana ei pölytä samalla tavalla silitettynä.

3. Silittämisen jälkeen vaatteet hylkivät likaa.

Silitetty vaate hylkii luonnostaan paremmin likaa, kuin ryppyinen vaate. Silittäminen sulkee kankaan kuidut. Koen, että lapsiperheessä tämä itsessään on jo syy silittää vaatteet. Kun vaate hylkii itsessään paremmin likaa, pesuväli harvenee ja monessa tapauksessa tuuletus riittää vaatteen raikastamiseksi.

 

4. Silittäessä bongaat huollontarpeen.

Silittäessä bongaat reiät, periksi antaneet saumat ja nyppykohdat entistä paremmin. Samalla voit huoltaa vaatteen esimerkiksi vaatelaastarilla ja nypynpoistajalla.

 

5. Goretex hylkii taas vettä.

Tätä oli vaikea itsekkään uskoa, mutta myös goretex pintaiset vaatteet kannattaa silittää pesun jälkeen, sillä lämpökäsittely aktivoi uudeleen sen vettä hylkivän kalvon.

Omassa perheessäni ei ole koskaan silitetty, joten tämä on jotain mitä olen opetellut nyt aikuisena. Ja myönnän, siinä on hommaa. Varsinkin meidän perheen vaatemäärällä, joka on itse valittu. Meillä kun pestään pyykkiä kerran kaksi viikossa keskitetysti, niin sitä kerralla silitettävää on myös aika reilusti.

Tämä on kuitenkin se kotityö, johon haluan panostaa. Meillä kaikki vaatteet ovat pääasiassa ihan käyttövaatteita, enkä minä vaadi lapsia esimerkiksi varomaan vaatteitaan siinä perus arjessa. Mieluummin sitten silitän ja huollan niitä.

Kotityöjaossa silittäminen on tällä hetkellä minun heiniäni. Ja vaikka se vie aikaa, se ei haittaa, koska ollaan jaettu hommat sen verran hyvin ettei kumpikaan kuormitu liikaa.

Kuten sanottu, tämä on valinta, joka on päätetty tehdä. Kaikilla ei ole aikaa ja resursseja lisätä silittämistä muuhun vaatehuoltoon. Katsotaan miten meidän aikataulut venyy, kun vauva syntyy. Tarkoitus on kuitenkin jatkaa tällä linjalla edelleen ja pitää meidän vaatteista hyvää huolta.

-Jenni

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals / @plustyylit

LUE MYÖS

Keväinen helatorstai ja Play Cafe leikkipuistokahvila

Meidän viikonloppu

Vappu 2023 kuvina

Flunssa yllätti

Arkisia kuulumisia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *