Hae
Big mamas home

Vaihtoehtona kumppanuusvanhemmuus

Olen viimeaikoina miettinyt todella paljon omaa lapsilukuani. Minulle on ollut aina selvää, että haluaisin paljon lapsia. Rakastan tyttöjäni suunnattomasti ja välillä tuntuu väärältä heitä kohtaan, että koen etteivät he täysin riitä minulle. Ja nyt todella toivon, että minua ei tahallaa ymmärretä väärin tässä asiassa. Jos tässä nyt kävisi niin etten saisi enempää lapsia, olisin ikionnellinen siitä, että olen kuitenkin saanut molemmat tyttäreni. Mikään asia maailmassa ei pystyisi heitä korvaamaan. Se ei kuitenkaan estä minua toivomasta vielä yhtä vauvaa. Minulta riittäisi rakkautta vielä yhdelle.

Tämä vauvatoive tuo kuitenkin omat haasteensa esimerkiksi deittailulle, enkä ole ihan varma jaksanko niitä. Haluaisin oikeasti deittailla se parisuhde, enkä biologia edellä. Myönnän kyllä haaveilevani siitä, että tapaisin jonkun ja saisin rakkauslapsen hänen kanssaan. Olisi ihanaa kokea vanhemmuus ihmisen kanssa, jota rakastaa ja joka on yhtä lailla mukana kaikessa. Mutta sellaisen ihmisen löytäminen tuntuu vain todella vaikealta. Ja kuten sanoin, en ole varma haluaisinko laittaa deittailulle näin kovaa painetta. Haluan ihastua ja rakastua ilman biologian painetta.

Vaihtoehtona kumppanuusvanhemmuus - BMH - Big mamas home by Jenni

Tästä syystä olen alkanut kartoittamaan omia vaihtoehtojani. Koska minulla on kaksi lasta, en ole kelvollinen yksinään hedelmöityshoitoihin. Ja tarkoituksella raskaaksi hankkiutuminen yhden illan jutulla tuntuu niin monella tapaa niin väärältä. Joten, kun vaihtoehtoja tarkastelee, niin kumppanuusvanhemmuus lienee tilanteessani ainoa vaihtoehto. Ja olen viimeiset kuukaudet miettinyt tätä ihan tosissani.

Vaihtoehtona kumppanuusvanhemmuus

Tällä kyseisellä hetkellä tietoni kumppanuusvanhemmuudesta on aika vähäiset. Tiedän perusperiaatteen, mutta aika vähän käytännönasioita. Olen alkanut tosin pikku hiljaa tutustua niihin. Kumppanuusvanhemmuus tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että hankitaan lapsi yhdessä, ilman romanttista suhdetta. Siinä sovitaan yhdessä käytännön asioista, kuten miten vanhemmat tapaavat lasta ja miten kasvatus hoidetaan yhdessä.

Tähän asti olen lähinnä kypsytellyt ajatusta, mutta se tuntuu koko ajan enemmän ja enemmän oikealta vaihtoehdolta minulle.

Lapsettomuus - BMH - Big mamas home by Jenni

Oma ajatukseni on, että jos tähän lähden, niin haluaisin mahdollisesti vanhemmuuskumppanikseni homomiehen tai -pariskunnan tai transihmisen tai -pariskunan. Ajatukseni tässä taustalla on se, että kohdullisen, lapsia toivovan ihmisen, on helpompaa hakeutua hedelmöityshoitoihin yksinkin. Voi olla, että olen aivan väärä ihminen puhumaan tästä, mutta nämä ovat minun ajatuksiani. Mutta kohduttomilla se ei ole niin yksinkertaista, varsinkin kun kohdunvuokraus on meidän maassamme laitonta. Joten jos voisin tarjota kumppanuusvanhemmuuden kautta jollekin tällaiselle ihmiselle tai parille mahdollisuuden olla vanhempia, se tuntuisi hienolta.

Tällä hetkellä annan ajatuksen toistaiseksi vielä hautoa. Etsin tietoa tästä ja jos asia tuntuu yhä vain varmemmalta, niin noin vuoden sisään alan todennäköisesti tekemään asioita konkreettisesti tämän eteen. Haluan antaa tälle hetken aikaa.

Vaihtoehtona kumppanuusvanhemmuus - BMH - Big mamas home by Jenni

Arkailin hoeman tämän jutun kirjoittamista, koska lapsettomuus, vanhemmuus ja moni muu tähän liitettävä asia on niin arkaluontoisia, että pelkään loukkaavani jotakuta. Vaikka kirjoitankin tässä vain omista ajatuksistani. Eikä tarkoitukseni ole missään nimessä loukata ketään. Lisäksi tämä on itsellenikin todella arkaa maaperää ja minullakin tähän liittyy valtavasti toiveita ja pelkoja, joita en ole uskaltanut vielä edes sanoa ääneen. Välillä mietin onko minulla edes oikeutta toivoa kolmatta lasta. Kun minulla on jo kaksi tervettä, upeaa tytärtä. Ja varsinkin, kun olen yksin. Mutta kaikki ajallaan.

-Jenni

 

Lue myös

Tunnen olevani sinkkuäiti kun…

Mitä on olla sinkkuäiti

Urbaani leikkipuisto kauppakeskuksen katolla

Seuraa myös

Instagram

Facebook

Tiktok

5 kommenttia

 1. Roosa kirjoitti:

  Rohkea kirjoitus ♥ En usko, että oot yksin sun ajatusten kanssa.

  Tuli mieleen seuraavat jutut kumppanuusvanhemmuudesta. En tiedä ootko törmännyt jo, mutta aattelin silti ne jakaa 🙂

  – Jani Toivola on hankkinut lapsensa kumppanuusvanhempana. Tästä löytyy artikkeleita ”Jani Toivola kumppanuusvanhemmuus”

  – Lapsi tuntemattoman kanssa -ohjelma (Ruutu) jossa nimenomaan osallistuu henkilöitä jotka yrittävät löytää kumppanin kanssa hankkia lapsen. Siis kumppanuusvanhemmuus eikä romanttisessa mielessä.

  Tsemppiä paljon ♥

  • bigmamasblogoutlookcom kirjoitti:

   Kiitos Roosa. Sen vuoksi mä tästä päädyinkin kirjoittamaan, koska tuskin olen ainoa joka miettii samoja tai samankaltaisia ajatuksia.
   Ja joo, nää on tuttuja juttuja aiheesta. Just Jani Toivolan ansiosta oon alkanut miettiä tätä oikeasti vaihtoehtona. Jotenkin on auttanut, että näkee konkreettisesti jonkun, joka on tämän tehnyt. Lisäksi olen kuunnellut jonkun podcastin, jossa Jani puhuu tästä.
   Kiitos kun vinkkasit näistä Roosa.

 2. NK kirjoitti:

  Moi! Olen keski-ikäinen vapaaehtoisesti lapseton rouvashenkilö, eli ehkä ihan väärä ihminen kommentoimaan… Mutta: mielestäni olet ajatellut kumppanuusvanhemmuutta fiksusti ja kypsästi. Mietin myös sitä, miten ihanan lahjan antasit omasta lapsesta haaveilevalle homomiehelle tai miesparille, jos ryhtyisit kumppanuusvanhemmuuteen hänen tai heidän kanssaan. Kuten sanoit, kohdunvuokraus ei Suomessa ole mahdollista, mutta varmasti on paljon homomiehiä ja transihmisiä, jolle haave omasta lapsesta on kipeä asia.
  Onnea asian pohdintaan! Uskon, että löydät itsellesi hyvän ja oikean ratkaisun! Hienoa, että on kaltaisiasi avarakatseisia ihmisiä, joille on olemassa erilaisia, moderneja ja kaikki yhtä ”oikeita” perhemalleja! 🙂

  • bigmamasblogoutlookcom kirjoitti:

   Kiitos aivan ihanasta ja kannustavasta kommentista. ? Luin tämän kahteen kertaan. ?

 3. Henny kirjoitti:

  Kumppanuusvanhemmuus on hienoa asia toimiessaan.

  Kannattaa antaa asialle pitkä selvitysaika ja tehdä oikeasti kunnolliset paperityöt, sopimukset ja kaikki. Suosittelen sopimaan kirjallisesti kaikesta.

  Olen seurannut sivusta kahden kumppanuusvanhemman matkat. Molemmat päättyivät siihen, että asiassa oli kiirehditty ja sukset menivät ristiin vauvan ensimmäisen vuoden aikana.

  Sinulla on lapsia, joten tiedät mitä vauvaelämä on ja voi olla. Miten toimia kaikissa niissä vaihtoehdoissa, mitä elämä voi heittää matkalle. Kumppanuusvanhempi haluaa vauvan itselleen jo viikon ikäisenä, mitä jos ei se onnistu?

  Elämän arvot ja miten niillä on väliä. Jos ei teidän arvot kohtaa ja mitkä on kriittisiä kysymyksiä? Uskonto, matkustaminen, harrastukset? Sukupuoliroolit kasvatuksessa? Näitä on vaikka millä mitalla. Suosittelen myös tutustumaan henkilöihin, joilla on kumppanuusvanhemmuus.

  Kumppanuusvanhemmuus on parhaimmillaan erittäin hyvä asia, sen itselleen sopivan kumppanin löytäminen taas ei ole helppoa. Veikkaisin sen olevan vaikeampaa kuin deittailu.

  Tsemppiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.