Hae
Big mamas home

Ahdistus

Pari viime päivää on mennyt enemmän tai vähemmän ohi pahojen ahdistusoireiden vuoksi. Minulla on todettu siis uupumuksen lisäksi ahdistusta. Sitä on ollut enemmän tai vähemmän viime vuodesta asti ja keväällä aloin ensimmäistä kertaa miettiä, pitäisikö sitä varten hankkia lääkitys. Pystyn elämään ahdistuksen kanssa, mutta se ei ole mitenkään nautinnollista. Koen ahdistusta yleensä tilanteissa joissa koen kokeneeni henkistä väkivaltaa tai tilanteissa, jotka ovat triggeröineet jotain tällaista kokemusta. Tilanteesta on riippunut se, kuinka voimakasta ahdistus on ja kuinka pitkään sitä kestää.

Ahdistus - BMH - Big mamas home by Jenni

Ahdistus on monesti ihan hyödyllinen tunne. Se kertoo meille uhkaavista tilanteista ja neuvoo varomaan. Silloin toiminta muuttuu ripeäksi ja tehokkaasti. Ihminen menee ahdistuneena selviytymistilaan. Ja tällainen selviytymistila on pitkittyessään todella raskas. Minulla ahdistus kestää pahimmillaan päiviä ja tähän tilanteeseen toivoisin lääkkeiden lopulta auttavan. Minulla ahdistusoireet laukaisee aina joku tilanne, joten minun kohdallani ei voida puhua yleisestä ahdistuneisuudesta tai ahdistuneisuushäiriöstä.

Minulla ahdistuksen oireisiin kuuluu yleensä puristava tunne rinnassa, sydämentykytys, hengitysoireet, kihelmöivä ja kuuma tunne, levottomuus ja yleensä pakonomainen tarve siivota. Naureskeltiin viimeksi psykologin kanssa siitä, että ahdistusreaktioiden ansioista meillä on ainakin siistiä. Mikä on toki ikävässä asiassa positiivinen puoli.

Pahimmillaan levottomuus on sitä luokkaa, että en saa illalla nukuttua. Pelot ja ahdistusta aiheuttavat asiat pyörivät mielessä jatkuvalla kierteellä, mikä estää nukahtamisen. Nukahtamiseen on auttanut parhaiten äänikirjat ja asrm-pätkät. Ne vievät ajatukset pois ahdistavista tilanteista. Uni myös auttaa siihen ahdistuneisuuteen. Monesti kunnon yöunet helpottavat tilannetta niin, että voin aamulla jo paljon paremmin. Niissä tilanteissa, kun ahdistus on jatkunut yön yli, jokin on ruokkinut tilannetta seuraavana päivänä.

 

Kuten sanottu, tämän kanssa voi elää, mutta se on raskasta. Paras olisi, jos pääsisin kokonaan eroon ahdistusta aiheuttavista ärsykkeistä, mutta se ei ole tällä hetkellä mahdollista. Joten yritän elää tämän kanssa, selvitä ahdistuskohtauksista ja hallita tilannetta niillä resursseilla, jotka minulla on. Tässäkin suhteessa on ihanaa, että minulla on ihania ystäviä tukena.

-Jenni

 

Lue myös

Viikko sairaslomaa takana

Viikon parhaat 33/21

Uupuminen uudelleen

Seuraa myös

Instagram

Facebook

Tiktok

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.