Hae
Big mamas home

Miten pätkäpaasto toimii

Aina kun otan puheeksi kanavissani pätkäpaaston, saan siitä valtavasti kysymyksiä teiltä. Paastosta herää monesti sellainen kuva, että siinä näännytetään itseään päiväkausia. Kyse ei kuitenkaan ole mistään sellaisesta. Itse paastoan 16 tuntia kerrallaan ja näiden paastopätkien välissä on 8 tunnin pätkä, jolloin saan syödä aika vapaasti. Toki, koska haluan nyt terveydellisistä syistä keventää, niin syön aika terveellisesti. Välttelen 90 % ajasta kaikki herkkuja. Mutta tähän ruokapuoleen palaan paremmin myöhemmin.

Nyt otin teitä varten selvää, mitä pätkäpaaston aikana oikeasti tapahtuu.

Elämäntapamuutos - BMH - Big mamas home by Jenni

Ensin verensokeri nousee, ennen kuin se palautuu normaalille tasolle

Ajoitan viimeisen ruokailun aika tarkalleen klo 16:30 – 17:00 välille. Paastoaikani alkaa nimittäin klo 17 ja olen siitä aamu yhdeksään syömättä. Kun päivän viimeinen ateria on syöty, elimistö aloittaa ruuansulatusprosessin. Hiilarit hajoitetaan sokeriksi, joka päätyy lopulta verenkiertoon. Silloin veren glukoosiarvot nousevat. Mitä korkeammat veren glukoorisarvot ovat, sitä enemmän meidän keho tuottaa insuliinia. Sen tehtävä on varmistaa, että sokeri päätyy soluihin polttoaineeksi. Myös aivot tarvitsevat hiilareita energianlähteenä, toimiakseen oikein.

Eli elimistö tarvitsee hiilareita ja sitä verensokerin hetkellistä nousua toimiakseen.

Mutta jatkuvasti korkea verensokeri tarkoittaa sitä, että rasva ei pala. Jatkuvalla syömisellä pidät insuliinitasosi korkealla ja silloin elimistö ei pääse polttamaan rasvaa. Keho ei käytä elimistöön kertynyttä rasvaa, jos energiaa on tarjolla jatkuvasti veressä kulkevassa sokerissa. Miksi kehon pitäisi kuluttaa varastoja, jos polttoainetta on muutenkin tarjolla? Pätkäpaaston aikana verensokeri palautuu normaalille tasolle, jolloin elimistö alkaa kuluttaa rasvavarastoja.

Pätkäpaasto - BMH - Big mamas home by Jenni

Vältä nopeita hiilareita

Kun sokeri pääsee verestä soluihin, veren glukoosimäärä, eli verensokeri laskee. Verensokeri palautuu normaalille tasolle noin 2 tuntia viimeisen aterian jälkeen. Eli jos syöt vähän jotain koko ajan, verensokeri ei pääse laskemaan.

Jos ateriasi taas koostuu niistä nopeista hiilihydraateista, kuten valkeasta jauhosta, skoerista tai pikaruuasta, saattaa insuliinia vapautua liian nopeasti. Tällöin verensokeri laskee liikaa. Silloin vatsasi saattaa olla yhä täynnä, mutta tunnet silti nälkää. Itse huomasin vähän saman, kun pätkäpaaston aikana tilattiin lasten iloksi ruokaa Mäkkäristä. Ensin olin todella ähkyssä ja aika nopeasti minulla oli aivan järkyttävä nälkä. Silloin paastoaika tuntui todella pitkältä.

Eli kannattaa suosia täysjyvää ja muita monimutkaisia hiilareita, jotta nopeita verensokerin vaihteluita ei tulisi.

Miten pätkäpaasto toimii - BMH - Big mamas home by Jenni

8 tuntia paston alkamisesta

Kahdeksan tuntia paaston alkamisesta veren sokeriarvot ovat palanneet niin alas, että elimistö alkaa käyttää polttoaineena rasvaa. Elimistö jatkaa rasvan polttamista, kunnes syömme seuraavan kaloripitoisen aterian. Ja tässä piilee se pätkäpaaston salaisuus. Pätkäpaastossa pääsee joka vuorokausi siihen pisteeseen, että elimistö polttaa niitä kehon omia rasvavarantoja.

Jos paaston aikana harrastaa liikuntaa, niin se kiihdyttää varsinaisen rasvanpolttovaiheen alkamista. Liikuntaa harrastaessa viimeiset ateriahiilarit palavat loppuun nopeasti.

Neljäntoista tunnin jälkeen elimistö aloittaa taas solujen puhdistusprosessin, kun sen ei tarvitse huolehtia jatkuvasta ravinnonpoltosta. Puhdistusprosessissa elimistö hajoittaa solukomponentteja, jotka ovat viallisia tai joita ei enää tarvita. Hajoitetut solukomponentit kierrätetään energiaksi tai hävitetään. Tätä prosessia kutsutaan autofagiaksi.

Elämäntapamuutos - BMH - Big mamas home by Jenni

Viidentoista tunnin jälkeen elimistössä lisääntyy kasvuhormonin tuotanto. Lapsella ja nuorella tämä hormoni pitää huolen pituuskasvusta, mutta aikuisiällä se auttaa lihasten kasvustta ja rasvan palamisessa. Matala verensokeri ja fyysinen aktiivisuus voivat kumpikin lisätä kasvuhormonin tuotantoa. Paastotessa tämän hormonin vapautuminen lisääntyy kerkittävästä, koska verensokeri pysyy matalana.

Luin myös vinkit, että tästä syystä treeni kannattaa ajoittaa paastoajan loppuun. Itse olen harrastanut liikuntaa lähinnä mahdollisuuksien mukaan. Ajattalen, että omassa tapauksessa kaikki on kotiin päin.

Tässä kuitenkin se tieto, mitä minä löysin, kun otin selvää siitä miten pätkäpaasto toimii. Itselläni tässä tilanteessa nimenomaan tuo 8:16 rytmi toimii kaikkein parhaiten, mutta aloittaa voi pienemmälläkin paastojaksolla.

-Jenni

 

ENSIMMÄINEN JA VIIMEINEN KUVA: Katri Konderla / EDITOINTI: Minä

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals / @plustyylit

LUE MYÖS

Miten pätkäpaasto sujuu?

Kun kaikki kyselevät onko minulla endometrioosi

En voi hyvin – Kun oma paino alkaa häiritä

Mitä kuuluu kuukautisille koronan jälkeen?

Miten toivuin koronasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.