Hae
Big mamas home

Vuorotyö & juhlapyhät

juhlat, juhlapyhät, vuorotyö
Kevään juhlakausi lähestyy huimaavaa vauhtia. Tulossa on pääsiäistä, vappua ja äitienpäivää. Voitte vain kuvitella millainen pähkäily meidän työpaikalla kävi, kun seuraavan työvuorolistan toiveita mietittiin. Sinkuilla ja lapsettomilla kuviot olivat selvät, mutta me lapselliset joudumme vähän pohtimaan. Myös minä ja mieheni väänsimme kotona kättä työvuorotoiveista. Miestäni oli nimittäin pyydetty töihin pitkäperjantaina. Tietyillä työmailla on helpompaa tehdä vesikatkoja ja muita vastaavia pyhinä, kun ketään ei ole paikalla kärsimässä katkoksista. Vuorotöissä pääsee harvoin valitsemaan päiviä, jolloin on töissä. Toiveita saa toki esittää, mutta esimerkiksi meillä työnantaja on sitoutunut toteuttamaan kolme toivetta kuudelle viikolle. Pakkaa sekoittaa vielä se, että perhepäivähoito ei palvele pyhinä. Mikä on täysin ymmärrettävää. 
Mutta näillä tarveaineilla, soppa on valmis. 
juhlat, juhlapyhät, vuorotyö
juhlat, juhlapyhät, vuorotyö
Vietin töissä puolituntisen pähkäilemällä tulevia työvuorotoiveita. Pyhistä tulee ihan kiva korvaus, joten en edes halua viettää kaikkia pyhäpäiviä kotona. Mutta miten löytää balanssi vuorotyön ja perheen välillä? Haluaisin, että tytöt muistaisivat lapsuuden pyhistä muutakin kuin sen, että äiti oli aina töissä. 
Nyt päädyin toivomaan osaa pääsiäisen pyhistä vapaaksi, samoin vappupäivän. Mutta voitteko kuvitella, että unohdin toivoa vapaaksi äitienpäivää!?!? Toivon todella, että pomoni on enemmän kartalla, kuin minä ja laittaisi minulle edes iltavuoron silloin. En halua missata sitä ainoaa aamua vuodessa, kun saan nukkua rauhassa pitkään. 
juhlat, juhlapyhät, vuorotyö

juhlat, juhlapyhät, vuorotyö
Täytyy kuitenkin tunnustaa, että arkipyhäkorvauksista huolimatta pyhinä työskentely vähän mietityttää. Minusta olisi ihanaa viettää idyllisiä pyhiä perheeni kanssa vuodesta toiseen. Kokata samoja ruokia vuodesta toiseen ja toteuttaa perinteitä, jotka lapseni muistaisivat vaikka unissaan. Todellisuudessa tulen olemaan kotona vähän miten sattuu, listan tekijästä riippuen. 
Jäävätkö tyttäreni paitsi jostain oleellisesta, jos en ole kotona pyhinä? Jäänkö minä paitsi jostain tärkeästä? Kun muut valmistavat perinneruokia ja availevat viinipulloja, minä jaan töissä lääkkeitä. Kun muut tekevät retken vapputorille ilmapalloa ostamaan, minä autan ihmisiä vessaan. Tässä kuviossa kahvihuoneeseen hoitajille koottu juustotarjotin tuntuu melko laihalta lohdulta (varsinkin, kun en ole homejuustojen ystävä). 
juhlat, juhlapyhät, vuorotyö

juhlat, juhlapyhät, vuorotyö
Ehkä tässä olisi äidillä pieni kasvun paikka. Minusta olisi ihanaa olla se kotiäiti, joka pääsiäisenä kokkaa lammasta ja vappuna käy brunssilla. Varmasti tulemme tekemään myös sitä. Mutta joinain vuosina olen myös se äiti, joka töissä sopivan hetken tullen soittaa lapselle ja kysyy millaisen vappupallon se isi osti. Ja illalla kuuntelen sängyn reunalla loputonta sepustusta siitä, mitä tyttäreni ovat tehneet isän (ja sukulaisten) kanssa sillä aikaa, kun minä olen ollut töissä. Viimeisenä kysyn, mikä päivässä on ollut parasta ja odotan tytön vastausta. Ja myös tämä on aivan okei. 
Kun muistelen omia lapsuuteni vappuja, niin en minä muista niitä kertoja, kun oma vuorotyötä tekevä äitini oli poissa. Muistan sen, kun varhaislapsuudessani menimme koko perhe Oulun vapputorille valitsemaan pallot ja siitä pizzabuffettiin, jossa kävimme vain ja ainoastaan vappuna. Muistan myös sen, miten ammuimme veljieni kanssa toisiamme paukkuserpentiinillä. 
Miten teillä valmistutaan tulevaan juhlakauteen?

Yksi kommentti

  1. Nimetön kirjoitti:

    Itse olemme sujuneesti viettäneet esim. ennakkovappua. Lapsihan on vain iloinen, kun juhlarieha jatkuu. Näin olemme saaneet luotua juhlaperinteitä, mutta päivä sitten vaihtuu sen mukaan, mitä kalenterit tuovat. Myöskin äitienpäiväaamun voi viettää jo lauantaina. Se on usein lapsillekin helpompi, jottei tarvitse pitää salaisuuksiaan niin kauaa.
    Ei ole herkkua olla osastolla juhlapyhinä, mutta yleensä tunnelma on silloin erilainen ja tavallaan ihan nautittava, vaikkakin kotonakin olisi puuhaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.