Hae
Big mamas home

Onko kenenkään ulkonäköä oikeus kommentoida?

Pieni ränttäys tähän väliin. Olen todennut jo aikaa sitten, että kauneus on patriarkaatin silmissä. Naisten vartaloihin ja ulkonäköön on ladattu vuosisatojen ajan aivan älyttömiä määriä odotuksia. Milloin on pitänyt olla laiha, milloin muodokas oikeasta paikoista, milloin piti olla kihara tukka, milloin isot rinnat, milloin isot pakarat… Ja kaikkein parasta olisi, jos kaikki olisivat tätä aivan luonnollisesti.

Ja pikku spoileri tähän väliin, nämä ulkonäkömuotit ovat yleensä sellaisia, että kenenkään on mahdotonta mahtua niihin luonnollisesti. Niihin mahtuakseen tarvitaan sekä pistoshoitoja, että kauneuskirurgiaa. Kauneusihanteiden ylläpito vaatii aikaa ja todella paljon rahaa. Minäkin upotan opiskelijabudjetistani oman osuutensa erilaisiin seerumeihin, rasvoihin, meikkeihin ja hiustenhoitotuotteisiin, näyttääkseni kauniimmalta.

Jokainen voi miettiä, kenen vuoksi tätä kaikkea tekee. Kenen vuoksi meikkaat ja sheivaat, käyt kampaajalla? Kukaan meistä ei ole immuuni saamillemme kauneusihanteille.

Kirppishuivi - BMH - Big mamas home by Jenni

Ihmiset ovat myös hyvin auliita kertomaan oman mielipiteensä toisen ulkonäöstä. Vaikka fakta on se, että kenenkään ulkonäköä ei ole oikeus kommentoida missään tilanteessa. Edes keskustelun aloittaminen Tinderissa fraasilla; ”Olet kaunis”, ei ole okei. Itseltä meni maku moneen keskustelukumppaniin tämän vuoksi. Sillä niin minä, kuin monet muutkin ovat paljon muutakin kuin kauniita. Kauneus ei ole persoonallisuuden piirre.

Lisäksi olen kaunis, mutta en todellakaan kenenkään muun vuoksi tai ketään muuta varten.

Male gaze – Miehinen katse

Male gaze eli maskuliininen tai miehinen katse on elokuvateoriitikko Laura Mulveyn teoria siitä, kuinka elokuvateollisuus esittelee naisen miehisen katseen kautta. Miehinen katse seksualisoi naisen, asettaa miehen ja naisens subjekti ja objekti asetelmaan elokuvassa. Kameran kautta esitetty katse tekee siis miehestä subjektin ja naisesta objektin.

Kun kamera ilmentää maskuliinista näkökulmaa sillä tavalla, että se muistuttaa luonnollista aistimusta. Katsoja samaistuu väistämättä heteromieheen. Naishahmon tehtävä on tuottaa mielihyvää tälle yhteiselle katseelle.

Revityt farkut - BMH - Big mamas home by Jenni

Lasten kasvatus

Minulle on ihan ehdottoman tärkeää opettaa omille lapsilleni kehopositiivisuutta ja sitä, että kenenkään ulkonäköä ei ole oikein kommentoida. Lapset ovat lähtökohtaisesti todella suoria ja he kertovat yleensä rehellisesti omista havainnoistaan. Molemmat lapseni ovat todenneet minulle, että äidin maha on pehmeä ja iso. Samoin he toteavat omista lapsen vatsoistaan, että heidän masunsa ovat pyöreitä.

Tässä saa olla ihan kieli keskellä suuta, kun havaintojen kertominen on lapselle luonnollista, eikä siitä minusta saa moittia. Samalla yritän opettaa lapselle ikätasoisesti, että ulkonäön kommentointi ei ole asiallista. Haluan heidän kiinnittävän huomiota muihin seikkoihin, kuten siihen jos joku on ystävällinen tai reilu tai hyvä matikassa. Uskon kuitenkin, että tämä tulee olemaan sellainen pitkäjänteisen kasvatustyön tulos, joka tulee joskus kantamaan hedelmää.

Positiivista kehonkuvaa yritän kehittää yksinkertaisesti sillä, että en esimerkiksi puhu omasta vartalostani negatiivisesti. Olen myös puhunut siitä, että olen alkanut liikkumaan enemmän, voidakseni paremmin.

Pluskokoisten muoti - BMH - Big mamas home by Jenni

Lopuksi, jos kumppanisi kysyy sinulta omasta ulkonäöstään, silloin on oikein vastata. Mutta vastauksen tulisi olla ihan hiton positiivinen. Tämä ei ole mielipidekeskustelu.

-Jenni

 

KUVAT: Katri Konderla / EDITOINTI: Minä

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals / @plustyylit

LUE MYÖS

Syyllistetään uhria ja puolustetaan tekijää

Sananvapaus – Maailman vanhin tekosyy

Varpajaiset on naisilta pöllitty perinne

Haluan elää maailmassa, jossa naistenpäivää ei tarvita

Parisuhdetta etsivällä naisella ei saisi olla seksisuhdetta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *