Hae
Big mamas home

No joko teille kohta tulee se kolmas vauva?

Juttelin viime viikolla Iinan kanssa ja hän pyysi minua osallistumaan #MAHARAUHA-haateeseen. Koska yritimme mieheni kanssa seitsemän vuotta lasta ja kaikki vauvautelut sinä aikana tuntuivat veitseniskulta rintaan, halusin lähteä tähän mukaan. 
Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun kirjoitan vartaloaiheista tai lapsettomuudesta tai lapsista, mutta tämä on asia josta minun kannattaa ehdottomasti kirjoittaa. Kirjoittaessani yllätyin siitä, miten tämä aihe menikin minulla tunteisiin. Vaikka kuvittelin, että olen kaiken tästä asiasta sanonut, silti juttua riitti. Ehdin jopa vähän suuttua tästä, mikä saattaa näkyä tiettynä terävyytenä tekstissä. 
maharauha, #MAHARAUHA,
Se yleistyy noin 25-vuotiaana. Aikaisemmin, jos nainen on löytänyt vakaan parisuhteen. Sitä tekevät sukulaiset, ystävät, tutut, puolitutut ja sitä tehdään myös työpaikalla. Naisen keskivartaloa ja nimenomaan vatsanseutua aletaan tuijottaa sillä silmällä. Pian sen jälkeen alkaa tulla kysymyksiä. ”Oletteko harkinneet perheenlisäystä”, ”Koska kuullaan pikkujalkojen tepsutusta”, ”Koska teette lapsia.” Jossain vaiheessa ihmiset tuijottavat naisen vatsaa ja miettivät johtuuko pömpötys siitä lounaalla syödystä burgerista vai vauvasta. 
Ei näin. 
Vauvauutiset ja vauvat ovat lähes aina todella ihania, mutta niiden kertomiselle pitää antaa oikea aika. Ystävän tai työkaverin vatsan tuijottelu, sekä tietäväisten ilmeiden väläyttely ja kysymykset eivät ole oikea ratkaisu. Jos et ole vielä kuullut vauvauutisia siihen saattaa olla pari tai useampikin syy. Ensinnäkin, todennäköisesti tuttusi ei ole raskaana. Jos hän sattuu olemaan aika ei ehkä ole vielä oikea kertoa ja tätä täytyy kunnioittaa. Moni haluaa pitää tiedon salassa ensimmäisen kolmanneksen ajan, jolloin raskauden eteneminen on epävarmaa. Kolmanneksi, ehkä asia ei kuulu sinulle. Jos sinun kuuluu tietää asiasta, sinulle ihan varmasti kerrotaan siitä kun aika on oikea. 
maharauha, #MAHARAUHA,
Miksi näiden asioiden pitää antaa olla ja unohtaa utelut? 
Olen maininnut usein siitä, että ulkopuolinen koskaan ei tiedä, mitä kaikkea taustalla piilee. Kaikki osaavat varmasti jo ottaa huomioon tämän lapsettomuus puolen. Mutta entä ne, jotka ovat todenneet etteivät halua lapsia ja mahdollisesti kipuilevat näiden asioiden kanssa. Entä jos parhaassa lisääntymisiässä oleva nainen kokeekin ettei ole riittävän äidillinen, eikä edes halua lapsia ja ajattelee tämän vuoksi olevansa epänormaali. Miltä se tuntuu, kun joku kysäisee tässä tilanteessa muka viattomasti, miten ne lapsiasiat etenevät? Ei välttämättä kovin kivalta. Ja entä jos nainen, jolta kysytään tätä, on kärsinyt valtavasti paino-ongelmista ja kokee itsetuntonsa romahtavan jokaisen tällaisen kysymyksen myötä. 
Yritän vain alleviivata sitä, että koskaan ei yksinkertaisesti ole hyvä hetki kommentoida toisen ihmisen painoa, pömppistä tai kysellä lapsihaaveista. Et voi koskaan tietää, millaiseen muurahaispesään onnistut sohaisemaan. 
maharauha, #MAHARAUHA,
Minä olen nykyisin todella sinut kroppani kanssa, mitä en aina ole ollut. Olen kipuillut sen kanssa monet kerrat ja todella rankasti. Välillä koen edelleen sellaisia lyhyitä epävarmuuden hetkiä, mikä on täysin normaalia. Minulla on ylipainoa ja oma mahani on iso ja pehmeä. Siinä on löysiä paikkoja painon jojoilun, sekä raskauksien jäljiltä. Eikä se minua haittaa. Olen oikein sinut vatsani kanssa. 
maharauha, #MAHARAUHA,
Haluan nostaa esille myös sen, että some tuntuu saavan ihmiset kuvittelemaan julkisen vatsan kommentoinnin ja onnitteleminen olisi jotenkin hyvä juttu. Todella, todella moni vaikuttaja on kertonut seuraajien raskausepäilyistä. Iina, joka laittoi tämän #MAHARAUHA-haasteen alulle, oli saanut vähän ennen postauksen kirjoittamista raskausonnittelut, kun eräässä kuvassa hänen vatsansa pömpötti S I L L Ä tietyllä tavalla. Samoin, kuin julkinen työ ei tarkoita sitä, että pitäisi vain hyväksyä kaikki paska ja kiusaaminen, joka vastaan tulee, ei sen pitäisi myöskään oikeuttaa näitä kommenttejakaan. 
Palaan jälleen siihen, että koskaan ei voi tietää, mitä siellä taustalla piilee. 
maharauha, #MAHARAUHA,
Eli jos tuttavan mahatilanne kiinnostaa sinua, muista nämä kolme asiaa. 
1. Se ei kuulu sinulle. 
2. Se ei kuulu sinulle. 
3. Se ei kuulu sinulle. 
Jos kuuluu, kuulet siitä varmasti oikealla hetkellä. 
Jokainen nainen ansaitsee maharauhan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.