Hae
Big mamas home

Ei enää parisuhteessa

Olen käynyt viime kuukausina todella vahvasti läpi kaikkea kokemaani väkivaltaa. Kokemukset nousevat esiin selkeinä välähdyksinä ja mielikuvina. Ajatukset jäävät junnaamaan johonkin tiettyyn tapahtumaan. Vuosien takaiset tapahtumat tulevat myös uniini. Olen nähnyt järkyttävän eläviä painajaisia asioista, jotka ovat tapahtuneet oikeasti ja joita ei ole tapahtunut, mutta ne ovat silti hyvin elävän tuntuisia. Ollaan nyt käyty psykologin kanssa läpi, sitä mitä kaikkea olen kokenut ja kuinka se kaikki vaikuttaa elämääni nyt. Sen lisäksi, että olen pohtinut mennyttä, niin olen yrittänyt miettiä myös tulevaa. Uuden suhteen alkumetreillä tällaiset pohdinnat ovat täysin luonnollisia. Nyt listaan tähän asioita, mitä en halua kokea enää parisuhteessa.

Jätin listasta muuten tarkoituksella pois fyysisen väkivallan, koska se on itsestään selvyys, jota kenenkään ei pidä joutua kokemaan.

Uhkailu ja pelotteleminen

Kun aloin miettiä näitä asioita, tämä oli ensimmäinen asia mikä tuli mieleen. Uhkailu on todella vahva kontrolloinnin väline. Se voi olla pientä ja lähes huomaamatonta tai sitten se voi olla jo ihan väkivallalla, lemmikkien vahingoittamisella, omaisuuden tuhoamisella tai itsemurhalla uhkailua. Minä olen kuullut nämä kaikki. Pahimmillaan pelkäsin oman henkeni puolesta. Uhka ei välttämättä ole aito. Se voi olla pelkkä uhkaus. Mutta jo sen miettiminen, mikä on aitoa ja mikä ei, on kamalaa. En halua enää ikinä joutua miettimään ja pelkäämään, mikä uhkaus tulee käymään toteen.

Ei enää parisuhteessa - Big mamas home by Jenni S.

Haistattelu ja nimittely

Nämä ovat asioita, jotka eivät missään nimessä kuulu parisuhteeseen. Jos sille kaikkein rakkaimmalle pystyy puhumaan rumasti, niin millaista se toisen kunnioitus silloin on? Jokaisella on huonoja päiviä, mutta niitä ei missään nimessä pitäisi purkaa tällä tavalla omaan kumppaniin. Parhaassa tapauksessa se oma kumppani voi olla oikea lääke siihen huonoon päivään.

Loukkaaminen

Tällä tarkoitan sellaista tarkoituksenmukaista loukkaamista, jolla on nimenomaan tarkoitus aiheuttaa toiselle pahaa mieltä. Nämä ovat asioita, joita ei todellakaan halua kuulla oman rakkaansa sanomina ja ne voivat satuttaa todella syvästi ja murentaa ihmisen itsetuntoa. Kun kuule jatkuvasti siltä kaikkein lähimmältä ja rakkaimmalta ihmiseltä, että on huono, on epäonnistunut ja eikä se oma ulkonäkökään miellytä omaa kumppania, niin miten ihminen voi tuntea riittävänsä kenelekään muullekaan.

Ei enää parisuhteessa - Big mamas home by Jenni S.

Tarpeiden vähättely

Yritin monet kerrat taistella omien tarpeideni puolesta, mutta aina ne jäivät toiseksi. Kumppanini tarpeet ja jaksaminen oli aina tärkeämpää. Jopa minä aloin puskemaan hänen tarpeitaan omieni edelle. Jossain vaiheessa tuli lapset ja jälleen kumppanini tarpeet olivat muiden edellä. Tämän kontrastin huomasi parhaiten siinä vaiheessa, kun erosin ja minulla oli täysi vapaus tehdä kaikki juuri niin kuin halusin. Se vapauden tunne oli huumaavaa.

Seksuaalinen halventaminen

Tästä on jäänyt kaikkein tunnistettavimmat jäljet. Edelleen, jos ajattelenkin tekeväni aloitteen seksissä, saan paniikkikohtauksen. Olen aina ollut todella seksuaalinen ja tämä osa on todella iso palanen omaa identiteettiäni. Kun se palanen lytätään maanrakoon, tulee vaurioita. Minulle on äärimmäisen tärkeää, että uusi kumppanini hyväksyy erityisesti tämän osan minusta. En todennäköisesti kestäisi enää tällaista väkivaltaa.

Ei enää parisuhteessa - Big mamas home by Jenni S.

Kaikki näistä ovat sellaisia asioita, missä en enää jousta. Minulla on oikeus saada olla hyvässä, turvallisessa parisuhteessa. Mikään ei ole sen arvoista, että tällaista pitäisi joutua kokemaan.

Olen nyt aloittanut prosessin, että pääsisin psykoterapiaan käymään näitä asioita läpi. Psykologini on maailman ihanin, mutta minusta tuntuu, että näiden käsittelyyn tarvitaan järeämpiä otteita tai järeämpää terapiaa. Tämä on toki hieman pidempi prosessi, joten on hyvä, että minulla on keskusteluyhteys sekä psykologiin, että omaan tukihenkilööni.

Ihanaa loppuviikkoa!

-Jenni

Lue myös

Henkisen väkivallan jäljet

Traumatyöskentely

Mitä ihmettä minä oikein pelkään

Seuraa myös

Instagram

Facebook

Tiktok

2 kommenttia

  1. helen kirjoitti:

    Kiitos blogistasi ja että kerrot rehellisesti asioista. Olen myös itse kokenut yli 10 vuoden parisuhteen jossa oli kokoajan henkistä väkivaltaa, kaikkea tuota mistä kirjoitit. En itsekään halua enää koskaan kokea noita asioita. Voi olla etten pysty enää koskaan parisuhteeseen, traumat on niin valtavat.

    • bigmamasblogoutlookcom kirjoitti:

      Hei. Kiitos kommentistasi. Ihanaa kuulla, että blogini tarjoaa sinulle jotain. Olen niin pahoillani puolestasi. Nämä ovat asioita, joita kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan. Voimia tulevaan. On ihan ymmärrettävää, että tällaisten kokemusten jälkeen ei välttämättä edes halua yrittää suhdetta uuden ihmisen kanssa. Mutta haluan sanoa sinulle saman, mitä minulle on sanottu. Näiden traumojen on mahdollista parantua sillä, millä ne ovat tulleetkin, eli uusi suhde voi olla parantava kokemus. Mutta tietysti teet mikä sinusta tuntuu parhaalta. Voimia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.