Hae
Big mamas home

Tilinpäätös vuodesta 2021

Kalenterinlehti on kääntynyt vuoden 2022 puolelle, mutta minä haluan vielä summata yhteen vuoden 2021. Onpahan ollut vuosi. En voi muuta sanoa. Tuntuu tärkeältä pysähtyä lyhyeksi hetkeksi ja miettiä mennyttä vuotta ja sitä, mitä siitä jäi käteen. Tehdä siitä tilinpäätös.

Tämän vuoden teema on ollut hyvin pitkälti uupuminen ja jaksaminen. Sen tulette huomaamaan, kun luette tätä tilinpäätöstä eteenpäin.

Tilinpäätös vuodesta 2021 - BMH - Big mamas home by Jenni

Tilinpäätös

Mikä on jäänyt päällimmäiseen mieleen vuodesta 2021?

Se, että loppujen lopuksi, olen handlannut tämän kaiken aika hitokseen hyvin. On ihan oma lukunsa vanhemmuudessa olla sinkkuäiti ja pyörittää arkea yksin. Jättäydyin tänä vuonna opiskelemaan täysipäiväisesti. Ilokseni huomasin, ettei minun tarvinnut tehdä töitä kuin kesällä, mikä helpotti omalta osaltaan suunnattomasti arjen taakkaa. Opiskelin ensimmäistä kertaa ikinä etänä. Tänä vuonna meillä on ollut tasan yksi lähipäivä tämän koronatilanteen vuoksi. Itse koin etäopiskelun äärimmäisen helpoksi tässä omassa tilanteessani. Pystyin osallistumaan tunneille, vaikka lapset olivat kotona sairaina. Harjoittelut sen sijaan ovat olleet haastavia lasten flunssien ja muiden tautien vuoksi, kun kukaan muu ei ole jakamassa niitä sairaslomia kanssani.

Lisäksi, olen tehnyt tämän kaiken taistellen samalla vakavaa uupumista vastaan. Minun olisi ihan rehellisesti pitänyt jäädä sairaslomalle jo viime vuoden alussa. Sen sijaan taistelin ja jaksoin väkisin syksyyn asti. Arki ei ole vieläkään ehlppoa yksin, mutta nyt yöunet oikeasti palauttavat ja saan levättyä. Ennen sairaslomaa ne olivat vain lyhyt hengähdystauko päivässä. Mutta lopulta, sairasloma korjasi tilanteen.

Kaiken kaikkiaan, kuten sanoin, pärjäsin omasta mielestäni aika hyvin.  Sama tsemppi tulevalle vuodelle. Ja loppujen lopuksi, raskaudestaan huolimatta, tämä vuosi oli hyvä. Siihen mahtui paljon enemmän hyviä hetkiä, kuin huonoja. Muistan, kun parisuhteessa ollessani, aloin tunnistaa sen kuormittavuuden, mietin milloin kaikki alkaisi helpottaa. Uskoin parempaan tulevaisuuteen, mutta elämä alkoi olla vuodesta toiseen yhtä rämpimistä. Nyt, vaikka elämä on ollut ajoittain edelleen sitä rämpimistä, huomaan asioiden oikeasti menneen parempaan suuntaan ja voin uskoa, että ajan kanssa asiat helpottavat entisestään.

Vuosi 2021 - BMH - Big mamas home by Jenni

Mitä opin vuodesta 2021?

Kuuntelemaan itseäni entistä tarkemmin. Ainakin toivon, että opin. En halua antaa itseni uupua yhtä pahasti kuin mitä uuvuin ennen sairaslomaani. Haluan tulevaisuudessa viheltää pelin poikki aiemmin, jos tunnen uupumusta. Sama pätee moneen muuhunkin asiaan. Vanhempana minun tulisi pitää itsestäni huolta jo lasteni vuoksi. Olen paljon parempi äiti silloin, kun omat voimavarani ovat riittävät. Tämä olen todella huomannut nyt, kun olen lasten kanssa yksin. Joten tulevaisuudessa yritän kuunnella itseäni entistä tarkemmin ja järjestän myös niitä hetkiä, jolloin voin oikeasti nollata iteni.

Vuosi 2021 - BMH - Big mamas homeby Jenni

Mistä asioista olen eniten kiitollinen vuonna 2021?

Siitä, että vaikka tämä vuosi on sisältänyt jos jonkinnäköistä kolhua ja sairaalareissua lasten kanssa, niin mitään pahempaa ei ole käynyt. Olen kuullut sanonnan, pienet lapset ja pienet murheet, mutta yhden tapaturma-alttiin lapsen kanssa tämä ei kyllä pidä paikkaansa.

Sen lisäksi siitä, että minulla on ollut mahdollisuus opiskella. Se tuntuu ihan uskomattomalta sen jälkeen, kun minua on estetty jatkamasta opintojani. Nyt haluan ehdottomasti suorittaa opinnot loppuun, mahdollisimman nopeasti. Toki, myös sitä omaa jaksamista kuunnellen. En kadu syksyn sairaslomaani, vaikka se viivästyttikin opintojeni loppuun saamista.

Tilinpäätös vuodesta 2021 - BMH - Big mamas home by Jenni

Millaisia onnistumisia koin vuonna 2021?

Suurimmat onnistumisen tunteet liittyvät varmasti siihen, että minulle on vuosia väitetty muuta, olen onnistunut pärjäämään ja rakentamaan elämäni uudelleen. Olen huomannut, että vaikka sinkkuäitiys on rankkaa, se on minulle myös monella tavalla helpompaa. Saan tehdä kaiken juuri haluamallani tavalla ja järjestää arjen niin, kuin itse parhaaksi näen.

Sen lisäksi olen tänä vuonna ylittänyt paljon omia rajojani ja nimenomaan sillä hyvällä tavalla. Olen pitänyt puoliani vaikeissa tilanteissa, mihin olen tarvinnut valtavasti rohkeutta. Nämä tilanteet ovat olleet sillä hetkellä pelottavia. Mutta jälkeenpäin olen kokenut valtavaa voimaantumisen tunnetta näistä hetkistä ja siitä, että olen

Viimeisenä koin onnistumista somessa ja blogin tekemisessä. Ilmoittauduin kesällä Vaikuttajamedian intensiiviryhmään ja se on ollut lopulta yksi parhaimpia päätöksiä. Olen vuosia tehnyt tätä hommaa itseopitusti ja olen jo jonkin aikaa sitten todennut tarvitsevani enemmän kuin netissä löytyvä ilmainen informaatio. Koen, että sometekemiseni on edennyt merkittävästi syksyn ja tämän kurssin aikana. Enkä voi kieltää sitä, miten hyvältä tuntuu, kun näkee analytiikassa tämän työn tulokset.

Tilinpäätös vuodesta 2021 - BMH - Big mamas home by Jenni

Mistä jouduin tinkimään tai luopumaan vuonna 2021?

Jouduin siirtämään valmistumistani, jonka olisi pitänyt tapahtua loppuvuodesta. Valmistumiseni siirtyi syksyllä pitämäni sairasloman vuoksi. Tämä harmitti jonkin aikaa, mutta kun tunnustin terapiassa ne tosiseikat etten vain ollut siinä hetkessä kykenevä opiskelemaan. Jaksoin ensimmäisinä viikkoina lähinnä nukkua, joten opiskelu ei tullut kuuloonkaan. Ja onneksi otin sen sairasloman. Olin niin loppuun palanut, että en tiedä miten olisin selvinnyt tänne vuoden loppuun ilman sitä.

Uupuminen - BMH - Big mamas home by Jenni

Millaiset asiat palkitsivat vuonna 2021?

Tämä on ehkä todella kliseinen vastaus, mutta lasten kanssa vietetetyt hetket palkitsivat. Lapsistani on kasvamassa upeita nuoria ihmisiä ja heidän oivalluksiaan, sekä ajatuksiaan on upeaa kuunnella. Tällä hetkellä minusta tuntuu siltä, että olen onnistunut ainakin tässä varhaisvuosien kasvatustyössäni.

Toinen oli kesätöiden viimeisenä päivänä, kun hyvästelin työtovereita ja asiakkaita ja sain aivan ihanaa palautetta kaikilta. Tuntui siltä, että vaikka kesätyörupeama oli todella rankka, isoksi syyksi uupumiseni vuoksi, tein jotain oikein ja onnistuin koskettamaan asiakkaitani. Se tuntui hyvältä.

Tilinpäätös vuodesta 2021 - BMH - Big mamas home by Jenni

Mitkä asiat haluat jättää vuoteen 2021?

Koronan, mutta tämä ei ole todennäköisesti ole minun päätettävissäni. Tuskin olen kuitenkaan ainoa, joka on ihan valmis elämän normalisoitumiseen. Mutta toistaiseksi tämä koronatilanne ei näytä hetkeen helpottavan.

Vuoteen 2021 haluan jättää myös pakonomaisen suorittamisen. Minun ei tarvitse suorittaa kaikkea selkä vereslihalla. Voin järkevöittää ja hellittää omaa ajankäyttöäni. Moni asia on sovittavissa ja soviteltavissa. Teen jatkossa sioita oma jaksaminen edellä.

-Jenni

 

KUVAT: Katri Konderla / EDITOINTI: Minä

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals

LUE MYÖS

Tilinpäätös vuodesta 2020

Vuoden 2020 luetuimmat

Blogivuosi 2020

Vuosi 2020 osa 1.

Vuosi 2020 osa 2.

2 kommenttia

  1. Janski kirjoitti:

    Hei, halusin vain kommetoida kuinka upealta näytät näissä kuvissa. Meikki ja hiukset ovat todella mahtavat! Hyvää, onnellista ja menestyksekästä uutta vuotta!

    • bigmamasblogoutlookcom kirjoitti:

      Kiitos paljon. Nämä ovat omat suosikkikuvani viime vuodelta, mikä oli yksi syy, miksi valitsin ne tähän postaukseen. Onnellista uutta vuotta myös sinne!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *