Hae
Big mamas home

Naistenpäivä: Kukkia ja suklaata vai päivä tasa-arvon edistämiselle

Siitä ei ole kovin montaa vuotta, kun minä suhtauduin naistenpäivään yhtä romanttisella ajatuksella, kuin ystävänpäivään. Se oli niitä päiviä, kun puoliso saattoi muistaa kukkasilla ja onnitella. Sitten aloin tulla tietoisemmaksi tasa-arvosta ja sukupuolten välisestä epätasa-arvosta. Nykyisin naistenpäivä on minulle muistutus siitä kaikesta, mikä tässä modernissa maailmassa on naisten kohdalla vielä pielessä. Meidän työmaailmamme on edelleen epätasa-arvoinen, Suomi on Euroopan toiseksi vaarallisin maa naiselle elää, osassa kulttuureissa pienten tyttöjen silpominen on edelleen hyväksyttävää, naisviha on täysin konkreettinen asia. Tätä listaa voisi jatkaa vielä monella muullakin asialla. Samaan aikaan on toki hyvä, että naistenpäivä antaa mahdollisuuden nostaa nämä aiheet tapetille. Mutta kun nämä asiat pitäisi olla tapetilla ihan vuoden jokaisena päivänä, niin kauan kunnes tasa-arvo on saavutettu.

Naistenpäivä: Kukkia ja suklaat vai päivä tasa-arvon edistämiselle - Big mamas home by Jenni

Kukkia & suklaata

Minua vähän ärsyttää myös, että naistenpäivä on jäänyt kukkapuskien ja suklaarasioiden varjoon. Some täyttyy naisten jakamista kukkakuvista, kun päivän sanoma on ihan toinen. Ja nyt siis puhuu nainen, joka rakastaa kukkia ja myös niiden saamista. Vaikka olen jo vuosia ostanut omat kukkani itse. Samaan aikaan, kaikille naisille kunnon koulutuksen saaminen ei ole itsestäänselvyys.

Naistenpäivä: Kukkia ja suklaat vai päivä tasa-arvon edistämiselle - Big mamas home by Jenni

Omasta elämästäni löytyy myös näitä tasa-arvon epäkohtia. Edelleen, työskentelen ja opiskelen alaa, joka on yhä edelleen syvässä palkkakuopassa. Työssä, jota on vuosikausia tehneet naiset, joilla on kutsumus toisten auttamiseen ja hoivaamiseen. Taustalla ajatus siitä, miksi tällaisille naisille tarvitsisi maksaa kunnon palkkaa, kun he kuitenkin toteuttavat sitä omaa kutsumustaan? Samaan aikaan olemme omalta osaltamme vastuussa muiden ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista. Parhaassa tapauksessa oman terveytemme ja hyvinvointimme ohella. Sen lisäksi tätä työtä ei voi tehdä pelkästään toimisto aikana, vaan me uhraamme eri tavalla myös vapaa-aikamme toisten hyväksi. Mitä siitä tulisi, jos sairaalat ja hoivalaitokset olisivat auki vain toimistoaikoina? Ja henkilökohtaisesti voin sanoa, että tähän alaan tarvitaan todella kutsumus. Tämä ei ole ihan jokaiselle.

Naistenpäivä: Kukkia ja suklaat vai päivä tasa-arvon edistämiselle - Big mamas home by Jenni

Sen lisäksi olen yksi niistä suomalaisnaisista, jotka ovat saaneet kokea henkilökohtaisesti, kuinka vaarallinen maa Suomi on naiselle. Tulen vielä vuosia korjaamaan omia väkivallan jättämiä jälkiä ja pelkäämään, että jonain päivänä joutuisin kokemaan sitä vielä uudestaan. Tai, että tyttäreni joutuisivat kokemaan sitä jossain kohtaa omaa elämäänsä.

Naistenpäivä: Kukkia ja suklaat vai päivä tasa-arvon edistämiselle - Big mamas home by Jenni

Seksuaalisesta tasa-arvosta olen puhunut ennenkin ja siitä, miten naiselle on varattuna sen suhteen vain kaksi muottia. Puhdas, hyveellinen Madonna tai sitten huora. Välimaastoa ei tunnu olevan ja nainen on yleensä joko hyvä tai paha. Ja metsään mennään jo siinä suhteessa, että tässä kohtaa ei edes pitäisi olla hyvää tai pahaa vaihtoehtoa. Ja toisekseen, tämäkin kirjo on huomattavasti laajempi. Nainen voi harrastaa seksiä ja nauttia siitä, ihan yhtä vapaasti kuin mieskin. Se ei tee naisesta yhtään huonompaa tai likaisempaa.

Naistenpäivä: Kukkia ja suklaat vai päivä tasa-arvon edistämiselle - Big mamas home by Jenni

Minä toivotan siis teille, hyvää naistenpäivää ristiriitaisin mielin ja toivon, että postaukseni herättäisi mahdollisimman monia ajattelemaan sitä pohjimmaista syytä sille, miksi me vietämme naistenpäivää. Ei jätetä tärkeää sanomaa kukkien ja suklaarasioiden varjoon.

-Jenni.

Lue myös

Miksi rakastan sinua esikoiseni

#challengeaccepted

Juhannustaikoja iltavuorossa

Seuraa myös

Instagram

Facebook

Tiktok

2 kommenttia

  1. Nanna kirjoitti:

    Tuota kukkapuskajuttua minäkin eilen hämmästelin. Maailmalla silvotaan tyttöjä ja naisia ja meillä suomessa suurin murhe oli ettei mies ostanut kukkia.

    • bigmamasblogoutlookcom kirjoitti:

      Niinpä. Onneksi Suomessa on monta upeaa vaikuttajaa, jotka muistuttaa ihmisiä naistenpäivän todellisesta sanomasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.