Hae
Big mamas home

Tarkoittaako toive sukupuolesta myös toiveita lapsen käytösmallista

Meidän päätös olla kertomatta vauvan sukupuolta muille, herättää tasaisesti eriäviä mielipiteitä ja ihmettelyä. On tullut kommenttia siitä, että nyt ei tiedetä minkä värinen body tai ilmapallot baby showereihin pitää ostaa. Sen lisäksi ollaan kuultu näitä iänikuisia homeisia saarnoja siitä, että sukupuolia on vain kaksi ja ne on ne mihin synnytään. Ja totta kai mies toivoo poikalasta ja nainen tyttölasta, onhan se nyt ihan luonnollista.

Meistä on kumpikin huomannut, että saadaan jopa vähän kiksejä näistä väittelyistä. Jo senkin vuoksi, että kenelläkään ei ole ollut vielä sellaista oikeasti järkevää perustelua sille, miksi sukupuolella olisi mitään väliä. Näihin body ja ilmapallokommentteihin ollaan todettu, että ei väreillä ole genitaaleja. Näissä on tullut myös monesti ilmi se, miten kysyjällä itsellään on halu tai tarve ostaa ”oikean väristä” materiaa vauvalle. Vaikka kyseessä on minun ja puolisoni vauva.

Lapsen sukupuoleen liittyvät odotukset

Itse koen tämän päätöksen tukevan niin omaa, kuin vauvankin kehorauhaa. Samoin uskon sen tukee myös vauvan kasvurauhaa. Todella monella on tiettyjä ennakkokäsityksiä ja odotuksia liittyen esimerkiksi tietyn sukupuolisten lasten käytökseen. Meidän yhteiskunnassa on myös kasvatettu lapsia sukupuolen mukaan, mikä on itselleni aika vieras ajatus. Tytöt mielletään rauhallisiksi hoivaajiksi ja pojat rasavilleiksi koheltajiksi. Kahden tyttölapsen äitinä ja seitsemän pojan isosiskona, voin todeta tämän olevan aivan puppua.

Me ollaan muun muassa leikitty minun veljieni kanssa sujuvasti barbeilla ja paperinukeilla yhdessä lukemattomat kerrat. Itseasiassa, pääasialliset yhteiset leikit olivat nimenomaan näitä. Leikittiin myös Robin Hoodia niin, että minä olin Robin Hood, enkä suinkaan neitä Marian. Ja voin sanoa, että veljeskatraastani löytyy jos jonkinlaista persoonaa ihan laidasta laitaan. Eivät kaikki ole siitä samasta maskuliinisesta muotista.

Omista tyttölapsistani taas toinen on hyvin rauhallinen ja harkitseva, mitkä ovat enemmän sellaisia tyttöihin rinnastettuja piirteitä. Kun taas toinen on sellainen päätön koheltaja, kuten poikien ajatellaan olevan. Toisen lempivärejä ovat pinkki ja lila, toisen musta ja sininen. Heitä kiinnostavat niin supersankarit, pokemonit, monsterit, kuin prinsessatkin, ihan tasapuolisesti.

 

En halua asettaa yhdellekään lapselleni ennakko-odotuksia liittyen sukupuoleen. Haluan tarjota heille mahdollisimman tasavertaisen kasvualustan heidän sukupuolestaan riippumatta, sekä mahdollisuudet ilmaista itseään juuri niin kuin haluavat.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että meidän pitää puolisoni kanssa vanhempina myös puuttua muiden lasten lähellä olevien ihmisten odotuksiin ja oletuksiin. Monet elävät vielä siinä toksisessa kuplassa, jossa pojat ovat poikia ja tytöt tyttöjä, jolloin se kupla pitää puhkaista näiltä ihmisiltä. Siihen liittyy vahvasti myös nämä ”oikean väriset” bodyt ja ilmapallot. Myöhemmin se tarkoittaa paljon enemmän, mutta tästä se lähtee.

Meillä kävi itseasiassa puhtaasti vahingossa niin, että vauvan nimi tulee olemaan sukupuolineutraali. Katsottiin kyllä kaikenlaisia nimiä, mutta tämä kyseinen nimi nousi lopulta molempien lemppariksi. Välissä oli myös pieni kriisi, joka laukesi sillä, että aloin mielessäni ajattelemaan vauvaa kyseisellä nimellä. Vaikka emme etsimällä etsineet sukupuolineutraalia nimeä, niin olen itseasiassa ihan tyytyväinen, että näin kävi.

-Jenni

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals / @plustyylit

LUE MYÖS

Millaisia vaatteita kesävauva tarvitsee ja kuinka paljon?

Vauvan sukupuoli

Neutraalin värisiä vauvantarvikkeita

Mitä vauvalle pitää hankkia?

Uskomatonta, että meille tulee vauva

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *