Hae
Big mamas home
Kaupallinen yhteistyö

Tunnelukkoterapia

Kaupallinen yhteistyö: Helka Belt

Olen tässä eron jälkeen ja aloitettuani deittailun alkanut tutkimaan itseäni ja omia käyttäytymismallejani. Joskus alkusyksystä aloin perehtymään tunnelukkoihin. Olin alkanut huomaamaan, että tietyt tilanteet aiheuttavat minussa reaktioita. Osallistuin silloin Helkan tunnelukkokurssillekin kaupallisen yhteistyön merkeissä. Se auttoi ymmärtämään paremmin sitä, mistä tunnelukot syntyvät ja miten ne vaikuttavat. Opin ymmärtämään paljon paremmin esimerkiksi vajavuutta, josta kirjoitin aikaisemmin. Oma vajavuuden tunteeni peittyi kuukausia saamani positiivisen huomion alle ja pilkisteli esiin vain tietyissä tilanteissa.

Se miksi olen halunnut perehtyä tunnelukkoihin on se, että en haluaisi viedä haitallisia käytösmalleja eteenpäin uuteen suhteeseen. Niistä kun on kuitenkin mahdollista opetella pois, kun niitä oppii ymmärtämään.

Tunnelukkoterapia - Big mamas home by Jenni

Tunnelukkoterapia

Seuraavaksi pääsen syventämään omaa käsitystäni tunnelukoista, sillä pääsen osallistumaan Kimmo Takasen kehittämään tunnelukkoterapiaan. Kimmo Takanen on Suomen skeematerapian edelläkävijöistä. Hän on myös kirjoittanut monta kirjaa tunnelukoista, joista tunnetuin on todennäköisesti Tunne lukkosi: Vapaudu tunteiden vallasta.

Tunnelukkoterapia on siis oma terapiamuotonsa. Sen juuret ovat vahvasti skeematerapian perusteissa, mutta sen työskentelymalli laajenee myös perinteisen skeematerapian ulkopuolelle. Terapiassa on tarkoitus avata lukkoja ja opetella keinoja käsittelemään lukkoja, jolloin haitalliset selviytymiskeinot vähenevät. Terapiaan liittyvät mielikuvaharjoitteet, joissa mennään lapsuuden ja menneisyyden ahdistaviin tilainteisiin.

Tunnelukot - Big mamas home by Jenni

Kuka voi olla tunnelukkoterapeutti?

Kun kerroin tästä muutamille ihmisille, niin pari heistä suhtautui todella epäilevästi koko touhuun. Kysyttiin, että mihin huuhaahan minä olen lähtemässä mukaan. Tiedänkö varmasti mitä teen ja millä meriiteillä ihminen voi pitää tunnelukkoterapiaa.

Tunnelukkoterapeutti ei ole suojattu ammattinimike. Sen voi saada kuka vain, joka on käynyt vuoden mittaisen tunnelukkoterapian koulutuksen. Koulutuksen suorittaa itse Kimmo Takanen ja siihen on pääsykokeet, sekä -vaatimukset, eli koulutukseen ei pääse ihan kuka vain. Yleensä koulutukseen hakeutuvat ovat pohjakoulutukseltaan psykologeja, terapeutteja tai toimivat muuten auttamisammatissa. Eli minäkin voisin hyvin hakeutua tunnelukkoterapeutin koulutukseen, jos haluaisin.

Eli vaikka tunnelukkoterapeutin koulutus ei ole verrattavissa esimerkiksi psykoterapeutin koulutukseen, siihen kuitenkin käydään koulutus, johon on tietyt pääsyvaatimukset. Eli ihan kuka tahansa ei voi olla tunnelukkoterapeutti.

En kiellä lapsuuden vaikutusta omiin tunnelukkoihin. Minulla on ollut joitain merkittäviä kokemuksia, jotka ovat vaikuttaneet tunnelukkojeni syntyyn. Mutta minulla on myös takana hyvin traumaattinen parisuhde, joka on vain vahvistanut omia haitallisia käytösmallejani. Joten odotan sitä, miten pääsen tällä tavalla työstämään näitä asioita.

Sekä tunnelukkokurssista, että tunnelukkoterapiasta pääsee lukemaan lisää Helkan sivuilta. Kannattaa ottaa seurantaan myös Helkan instagramtili. Kommenteissa voi myös kysellä. Vastaan parhaani mukaan ja jos en osaa itse vastata, kysyn ensin Helkalta.

-Jenni

Lue myös

Hylätyksitulemisen pelko

Vajavuuden tunnelukko

Mitä ihmettä minä oikein pelkään?

Seuraa myös

Instagram

Facebook

Tiktok

Kaupallinen yhteistyö: Helka Belt

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.