Hae
Big mamas home

Pakkolain tavoite on murtaa hoitajien työtaistelu

Ikäväksi joudumme toteamaan, että elämme aikaa jolloin ihmisten orjuuttaminen pakkolailla on parempi vaihtoehto, kuin inhimillisen palkan maksaminen. Sosiaali- ja terveysministeri nimittäin valmistelee lakiesitystä, joka pakoittaisi lakkoilevat hoitajat töihin. Pakkolain ainoa tarkoitus on murtaa hoitajien lakko ja työtaistelu. Tämä laki puuttuu työntekijöiden perusoikeuksiin. Näillä perusoikeuksilla tarkoitetaan nimenomaan työtaisteluoikeutta. Myös hoitajilla pitäisi olla oikeus taistella omien työolojensa ja palkkauksensa puolesta. Koska työtaistelu on täysin laillinen, niin todellisuudessa hallitus on säätämässä pakkotyölakia.

Samaan aikaan, kukaan ei ole tehnyt mitään työriidan sovittelemiseksi. Kaikki energia ja huomio on laitettu tämän pakkolain laatimiseen. Kaiken lisäksi tätä pakotetta valmistellaan sen vuoksi, että työnantajat ovat antaneet virheellistä tietoa julkisuuteen suojelutyön riittämättömyydestä. Todellisuudessa suojatyö on riittävää ja monessa paikassa tähän tilanteeseen on varauduttu paremmin, kuin siihen ihan perus arkeen.

Olen kertakaikkisen järkyttynyt tästä. Todella vaikea löytää sanoja kaikelle tälle asenteelle. Oikeasti. Mitä järkeä tälle alalle on edes valmistua? Kun selvää on, että hallitus vihaa hoitajia näin paljon.

Pakkolain tarkoitus on nujertaa hoitajien lakko - BMH - Big mamas home by Jenni

”Asiantuntijan” kommentti

Sain blogiini kommentin, jonka merkitsin suoraan roskaviestiksi:

”Kyllä kuule hoitajia saadaan. Jostain Virosta, Ukrainasta, Singaporesta, Filippiineiltä, name it… Ovat onnessaan kun nostavat liksaa, josta voi lähettää kotiinkin osan.

Kermaperseet voisivat nyt nöyrtyä. Siirtykää muille aloille. Sitähän hoitohenkilöstö itsekin uhkailee. Hoitajien kruunua ei tarvitse enempää kirkastaa. Katsotaan miten käy.”

Ihan ensinnäkin tästä tulee mieleen, että tämä ihminen on tuskin tehnyt päivääkään työtä hoitoalalla. Mielipide on todennäköisesti muodostunut uutisoinnin perusteella. Ensinnäkin terveydenhuollossa tarvitaan ammattitaitoisia hoitajia. Hoitajia, joilla on ammattitaidon lisäksi myös kielitaitioa. Meidän maassamme jokaisella on oikeus saada hoitoa ja palvelua omalla kielellään. Potilaan pitää tietää ja ymmärtää, miten häntä hoidetaan. Jotenkin musta tuntuu, että tämä sama kommentoija on valmis tekemään valituksen heti, kun saa mahdollisesti ala-arvoista hoitoa jossain sairaalassa.

Toisekseen, ei niitä hoitajia ole työhaastatteluissa jonoksi asti. Samat työpaikkailmoitukset pyörivät tuolla viikosta toiseen ja jos haastatteluun saa yhdenkin hyvän tyypin, niin se on jo lottovoitto. Edellisessä työpaikassani meillä oli koko ajan noin 1-3 työntekijän vaje, koska ketään ei löytynyt. Kun joku löytyi, toinen lopetti.

Toisekseen, suomalaisen hoitajan palkasta ei lähetetä yhtään kenellekkään osaa. On ihme, jos sen saa riittämään omaan elämiseen. Kuten olen aiemmin kertonut, kaikilla ei ole mahdollisuutta tehdä ylitöitä ja ympäripyöreää päivää. Kuten itse kirjoitin, niin minä sain palkan päälle, vielä suht tuntuvaa asumistukea, jotta selvisin. Mietin vain, olisiko mahdollista, että hoitajien peruspalkka olisi sellainen, ettei Kelan tarvitsisi maksaa heille asumistukea.

Alanvaihto

”Siirtykää muille aloille.” Niinhän moni on jo tehnyt ja moni on tekemässä. Niin minäkin. Haluan lähihoitajan tutkinnon valmiiksi tasan tarkkaan siksi, että hoitoalan tutkinnolla voin myöhemmin opiskella halutessani seksuaaliterapeutiksi. Mutta koska meidän hoitajamme lähtevät muille aloille, niin kohta hoitajia ei enää ole. Tulevina vuosina meillä on 30 000 hoitajan vaje kun väestö ikääntyy. Sitä vajetta ei ihan herkästi paikata koulupaikkoja lisäämällä, kun kukaan ei halua alalle.

Toivon ja rukoilen, että hallituksessa tultaisiin pian järkiin ja tajuttaisiin, ettei pakkolain asettaminen ole mikään ratkaisu. Toivon, mutta en usko.

-Jenni

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals

LUE MYÖS

Hoitoalan lakko

Kesätyöt on loppu

Tammikuun kootut

Uutta arkea takana kaksi viikkoa

Uupumus

Yksi kommentti

  1. Sanna kirjoitti:

    Todella hyvä kirjoitus .Itsekin hoitajana työskentelevänä jo vuodesta -86 olen niin kyllästynyt ja pöyristynyt tästä hoitajien työn aliarvioimisesta.Se joka ei tätä työtä ole tehnyt ei tiedä mitä se sisältää ja vaatii…venymistä ja vanumista.Kun kyseessä on toisen ihmisen hoitaminen niin arvostus pitäisi olla parempi kuin paperityöläisten.En yhtään ihmettele miksi nykynuoret karttavat alaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *