Hae
Big mamas home

Tunnelukkoni

”Minä esimerkiksi peräännyin ihmissuhteista, jos tilanne alkoi näyttää yhtään vakavammalta, koska olin ihan varma, että uusi ihminen kohtelisi minua myös kaltoin ja satuttaisi.

Teille tuskin on jäänyt epäselväksi se, että olen nyt todella sukeltanut tunnelukkojen maailmaan. Kaikki alkoi siitä, kun huomasin käyttäytyväni tietyissä tilanteissa tietyllä tavalla ja ajattelevani ettei toimintatapani ole lainkaan järkevä, mutta se tulee siitä huolimatta jostain todella syvältä. Tunnelukot syntyvät traumoista ja ovat käyttäytymismalleja, jotka ohjaavat käyttäytymistä tilanteessa, joka aktivoi traumat. Minä esimerkiksi peräännyin ihmissuhteista, jos tilanne alkoi näyttää yhtään vakavammalta, koska olin ihan varma, että uusi ihminen kohtelisi minua myös kaltoin ja satuttaisi.

LUE MYÖS: Tunnelukkokäsittelyn verkkokurssi

Tunnelukkoja on 18 erilaista. Ne ovat:

Alistuminen 

Emotionaalinen 

Estyneisyys 

Epäonnistuminen 

Hylkääminen 

Hyväksynnän haku 

Kaltoin kohtelu 

Kietoutuneisuus 

Oikeutus 

Pessimistisyys 

Rankaisevuus 

Riippuvuus 

Riittämätön itsekontrolli 

Suojattomuus 

Tunnevaje 

Uhrautuminen 

Ulkopuolisuus 

Vaativuus 

Vajavuus 

Big mamas home by Jenni S. Tunnelukkoni

Omat tunnelukkonsa voi testata helposti tätä kautta, jos aihe kiinnostaa. Minä testasin myös omat tunnelukkoni. Entuudestaan tiesin, että minulta löytyy ainakin alistumisen ja hylkäämisen tunnelukko. Silti testin tulos pääsi yllättämään. Testin mukaan minulla on erittäin vahvoina tunnelukkoina kaltoin kohtelu, alistuminen, hylkääminen, vajavuus, tunnevaje ja uhrautuminen. Vahvoja tunnelukkoja on rankaisevuus ja hyväksynnän haku. Keskivahvoja tunnelukkoja minulla on ulkopuolisuus, riippuvuus ja riittämätön itsekontrolli.

LUE MYÖS: Pelot uuden edessä

Ensimmäinen reaktio oli lievä shokki. En todellakaan ajatellut, että minulla olisi näin paljon erilaisia tunnelukkoja. Toinen ajatus oli, että miten näitä lähtee nyt selvittämään ja availemaan. Mutta positiivista on, että ajalla, kärsivällisyydellä ja oikeilla käsittelytavoilla, tunnelukkojen avaaminen on täysin mahdollista. Mutta onhan tässä sulateltavaa ja käsiteltävää.

Uskon suurimman osan omista tunnelukoistani syntyneen haitallisten suhteiden aikana. Erityisesti nuo erittäin vahvat tunnelukot menevät niihin. Osa tunnelukoista on varmasti syntynyt lapsuudessa ja nuoruudessa. Ne tuntuu kuitenkin vaikeilta nimetä ja yhdistää menneisiin tapahtumiin. Se auttaa varmasti, että perehdyn paremmin tunnelukkoihin ja niiden kuvauksiin. Ja palaan niiden kanssa myös tänne.

Big mamas home by Jenni S. Tunnelukkoni

Millaisia ajatuksia tunnelukot teissä herättää? Tuntuuko teistä, että joku toimintatapa tuntuu ihan järjettömältä, mutta et vain osaa muuttaa sitä?

LUE MYÖS:
Myrkyllisiä ihmissuhteita
Yksinäisyydestä eron jälkeen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.