Hae
Big mamas home

Mitä konkreettista hyötyä ruokien suunnittelussa on ollut?

Nyt kirjoitan pstauksen, joka minun on pitänyt kirjoittaa koko alkuvuosi. Me alettiin viime vuoden lopulla suunnitella etukäteen meidän viikon ruokalistoja. Sitä ennen ollaan menty hyvin pitkälti päivä kerrallaan, mikä tarkoittaa sitä, että rahaa on palanut myös kaikkeen ylimääräiseen. Se on tarkoittanut myös useita kaupassa käyntejä. Parhaimmillaan kaksi kertaa per päivä. Loppuvuodesta päätimme alkaa suunnitella ruokalistan viikoksi kerrallaan. Olin aluksi epäileväinen sen suhteen, miten tällainen voi oikeasti toimia. Miten pystyn ennustamaan meidän perheen ruokatarpeet viikoksi eteenpäin? Kyllä minä osasin. Viikon ruokien suunnittelu on huomattavasti helpompaa, kuin miltä se aluksi kuulostaa. Se vaati vain sen, että pysähdyin miettimään asioita ja ajttelemaan kahta päivää pidemmälle.

Meidän perheessä toki haastetta tuo viikottain vaihtuvat tarpeet. Lasten kanssa syödään vähän simppelimmin, kuin aikuisten kesken. Lasten kanssa yritän pelata varman päälle, mutta niin ettei tarvitsisi ihan eri ruokaa tehdä kaikille osapuolille. Aikuisten kesken sitten hifistellään vähän enemmän.

Halusin kuitenkin listata teillekin niitä konkreettisia hyötyjä, mitä tästä ruokien suunnittelusta on meille ollut. Ja niitähän on tosiaan ollut.

Ruokavalio on monipuolistunut.

Tämä on jotain, minkä huomasin ensimmäisenä. Kun ruokalistaa suunnittelee etukäteen, on helpompaa kiinnittää huomiota sen monipuolisuuteen. Minulla on ollut jo vuosia tavoitteena lisätä ruokavalioomme lisää kasvisruokia. Ja painottaa niihin kasviksiin, kanaan ja kalaan. Tällä tavalla se on huomattavasti helpompaa. Tavoitteeni on, että joka viikko olisi tarjolla vähintään yksi kasvisruoka, mieluiten kaksi. Olen myös päättänyt, että viikossa ei saa olla enempää kuin yksi jauheliharuoka. Moni perheenäiti varmasti tietää, kuinka paljon jauhelihaa lapsiperheessä menee. Tämä on myös muutos, josta olen äärimmäisen iloinen. Tuntuu, että syömme tällä hetkellä arvojemme mukaisesti.

Meillä on enemmän hedelmiä tarjolla.

Rakastan hedelmiä, mutta aiemmin ne ovat jääneet kauppaan vähän turhan helposti. Nyt pystyn lisäämään ne huomattavasti helpommin viikottaiseen ostoslistaan. Niitä tulee ostettua kerralla vähän enemmän ja ne voi laittaa kotona esille. Lapsetkin pyytävät niitä herkemmin, kun niitä on näkyvillä.

 

Aikaa ja rahaa säästyy.

Nämä ovat hyötyjä, joita moni mainostaa tässä ruokien suunnittelussa. Koko ajan ei tarvitse olla miettimässä, mitä tänään syötäisiin ja viikossa riittää yleensä yksi isompi kauppareissu. Sen lisäksi heräteostokset jäävät huomattavasti vähemmälle, kun houkutuksille ei altistu jatkuvasti.

Ollaan innostuttu kokeilemaan enemmän.

Kun arjessa miettii ruokia nopealla tahdilla tulee turvauduttua todella usein niihin kaikkein helpoimpiin ja ensimmäisenä mieleen tuleviin vaihtoehtoihin. Nyt me ollaan kokeiltu erilaisia juttuja. Niin aikuisten kesken, kuin myös lasten kanssa. Hyvänä esimerkkinä kalapuikkotacot, joista tuli ihan mielettömän hyviä.

 

Hävikin pieneneminen.

Tämä oli hieman yllättävää, mutta ehdottomasti positiivinen asia tässä ruokien suunnittelussa. Pystyn miettimään ostettavat tarvikkeet niin, että siitä peruna ja porkkana pussista saattaa riittää samalla viikolla muuhunkin. Lisäksi olen hyväksynyt sen, että meillä sama ruoka kelpaa yleensä vain kahtena päivänä peräkkäin. Isompia satseja ei meillä kannata oikeasti tehdä, koska ne eivät mene. Lasten kanssa sitä hävikkiä tulee herkästi jo niistä puoliksi syödyistä lautasista, joten tämä on ehdottomasti positiivinen asia.

Siinä oli aika monta hyvää asiaa, joita ruokien suunnittelu on meidän elämään ja arkeen tuonut. Onneksi lähdettiin yrittämään ja onnistuttiin tässä. Ei olla ihan heti vaihtamassa, vaikka välillä tuleekin tilattua ruokaa ja joskus suunnitelmat eivät pidä ihan päivälleen. Silti tämä on tuonut meidän elämään vain hyvää. On oikeasti huomattavasti helpompaa istua kerran viikossa alas ja käyttää se puolituntia tai tunti siihen suunnitteluun, kuin käyttää siihen joka päivä minuutteja.

-Jenni

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals / @plustyylit

LUE MYÖS

Viisi helppoa arkiruokaa lapsiperheeseen

Sunnuntaiaamun aamiainen ystävän kanssa

Nerokas kanakastike, jolla saa lautaselle hieman lisää kasviksia

Taivaalliset omenamuffinssit

Miten syön pätkäpaaston aikana

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *