Hae
Big mamas home

Eroista & sarjamonogamiasta

”Sarjamonogamiassa mies ja nainen ovat eläneet hetken yhdessä, tehneet lapsen tai kaksi ja eronneet ja tehneet saman seuraavan kumppanin kanssa. Parisuhteet kestivät sen aikaa, että yhteinen lapsi saatiin kasvatettua rankimman vaiheen ylitse.”

Nyt olisi luvassa vähän muutakin, kuin sitä karanteenia. Kuuntelin tänään Hei Baby-podcastin jakson #8 – Emilia Vuorisalmi & kaksi erilaista synnytystä. Loppujen lopuksi Vivian puhui Emilian kanssa hyvin vähän itse synnytyksestä, mutta sitäkin enemmän rakkaudesta ja siitä, miten rakkaushormonit vaikuttavat meitä. Sivuuttivatpa he myös eroa. Emilia Vuorisalmi on eronnut kahdesti ja Vivian elää myös tätä elämänvaihetta parhaillaan läpi. Minä olen kirjoittanut täällä blogissa siitä kunneskuolemameidäterottaa-kuplasta ja Emiliakin muistutti siitä, että avioliitto ja ydinperhe on ihmiskunnan historiassa melkoisen tuore malli. Meidän esi-isämme, silloin metsästäjä ja keräily-aikana elivät sarjamonogamiassa. Tästä löytyi mielenkiintoinen artikkeli Tiede-lehdeltä. Linkaan sen tähän myös teille. Enkä voi olla miettimättä olisiko tämä sarjamonogamia lajillemme tyypillinen tapa olla yhdessä.

LUE MYÖS: Normaali ero

Big mamas home by Jenni S. Eroista ja sarjamonogamiasta

Sarjamonogamiassa mies ja nainen ovat eläneet hetken yhdessä, tehneet lapsen tai kaksi ja eronneet ja tehneet saman seuraavan kumppanin kanssa. Parisuhteet kestivät sen aikaa, että yhteinen lapsi saatiin kasvatettua rankimman vaiheen ylitse. Tiede-lehden artikkelissa kerrottiin siitä, että evoluutio on istuttanut meissä hyvin syvään kolme tiettyä piirrettä, joiden tehtävä on ohjata parisuhdetta. Ensinnäkin himo ohjaa meitä harrastamaan seksiä mahdollisimman monien kumppaneiden kanssa. Tämän tarkoituksena on saada meidät hankkimaan perimältään mahdollisimman monipuolisia jälkeläisiä. Seuraavaksi ihastuminen ja romanttinen rakkaus, joka leimaa meidät siihen yhteen suosikkikumppaniin. Kiintymys puolestaan auttaa miestä ja naista kasvattamaan yhteisen lapsen yhdessä.

Toki ihmiset ja parisuhteet ovat kehittyneet paljon näistä asioista, mutta nämä peruspiirteet meiltä kaikilta löytyy ja niiden tarkoitus on ollut taata lajin selviytyminen.

Big mamas home by Jenni S. Eroista ja sarjamonogamiasta

Kuolemaan asti kestävä avioliitto on ennen kaikkea kirkon ihanne ja sellaisenaan siis varsin tuore. Minä en kannusta ketään kumpaankaan näistä. Edelleen, jokainen tekee itse niin, kuin itse parhaaksi näkee. Ja minä olen saanut itsekin todistaa upeita, vuosia kestäneitä avioliittoja. Ihminen pystyy varmasti sitoutumaan myös pitkään.

Henkilökohtaisesti haluaisin vaan edelleen puhdistaa sitä eron negatiivista leimaa. Suhteen päättyminen on surullinen asia, mutta ei kuitenkaan mikään häpeän aihe.

LUE MYÖS: Yksinäisyydestä eron jälkeen

Big mamas home by Jenni S. Eroista ja sarjamonogamiasta

Minä olen aina ollut sellaista parisuhdetyyppiä. Viihdyn ja olen onnellinen parisuhteessa. En koe kuitenkaan tarvitsevani parisuhdetta ollakseni onnellinen. Olen ollut tosi onnellinen myös itsekseni ja lasten kanssa. Minä kuitenkin viihdyn parisuhteessa ja omistaudun silloiselle kumppanilleni. Siinä mielessä olen kyllä oikein malliesimerkki näistä kolmesta evoluution sanelemasta piirteestä. Sinkkuna tapailen miehiä monipuolisesti, mutta seurustellessani omistaudun yhdelle kumppanille. Ja vaikka mietin eroa pitkään, pysyttelin parisuhteessa, kunnes haastavimmat ajat tyttöjen kanssa olivat ohi. Nyt minulla on uusi kumppani ja elän vahvasti ihastumisvaihetta.

Toki ihminen on muutakin, kuin perimänsä ja meidän laji on oikeasti muuttunut vuosisatojen aikana. Mutta näitä asioita on mielenkiintoista pohtia, sillä jotkut asiat ovat rakennettu myös meidän DNA:han.

 

LUE MYÖS:
Ihana erohehku
”Kuinka kauan meinaat jauhaa tosta erosta?”
Elämä eron jälkeen

 

Yksi kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.