Hae
Big mamas home

2. luukku: Jouluinen ystäväkirja

Nyt vuorossa blogijoulukalenterin toinen luukku! Tein vastaavanlaisen postauksen myös viime vuonna, mutta viime vuonna tilanne oli aivan toisenlainen kuin nykyään. Viime vuonna vietin sinkkujoulua itsekseni kotona. Tänä vuonna elän ihanassa parisuhteessa ja lapset ovat meidän kanssamme joulun.

 

Miten vietämme joulua?

Rakastan kotijoulua, jolloin voi käpertyä omaan kotiin oman perheen kanssa ihan rauhassa. Mutta ihan yhtälailla viihdyn myös perheeni kanssa. Tänä vuonna on perhejoulun vuoro. Meidät on kutsuttu joulunviettoon niin puolison suvun luokse, kuin myös minun koti kotiini. Oma perheeni on niin harvoin jouluisin täällä pääkaupunkiseudulla, että haluan nauttia heidän seurastaan, kun se on mahdollista.

Aattona reissaamme ensimmäiseksi puolisoni perheen luokse viettämään aattoa. Heillä on tiivis suku ja kaikkia juhlapyhiä vietetään yhdessä. Niin myös joulu. Silloin myös minun lapseni pääsevät viettämään sukujoulua bonusperheensä kanssa. Sieltä siirrymme vielä samana päivänä minun perheeni luokse. Siellä vietämme yön ja joulupäivän. Viimeistään sitten tapaninpäivänä siirrytään kotiin ja rauhoitutaan vielä hetki ihan vain meidän porukan kesken. Nautitaan lomasta ja yritetään levätä. Tehdään mahdollisesti jotain kivaa yhdessä. Ensi jouluna tulee olemaan vähän eri meininki kun mukana on vauva.

Tänä vuonna on siis hyvin erilainen joulu verrattuna viime vuoteen. Mikä on toki vain ihanaa. Puolisoni sukulaiset ovat mukavia ja on myös kiva päästä osaksi tällaista tiivistä perheyhteisöä. Uskon myös, vaikka jouluun liittyy nyt reissaamista ja siirymistä, se on mukavaa vaihtelua. Ja jos se reissaaminen tuntuu liian raskaalta, tulevina vuosina voidaan keksiä muita vaihtoehtoja, jotka sopivat meille. Me ollaan kuitenkin niin tuore perhe, että ne omat tavat odottavat vielä löytymistään.

Mikä minulle on joulussa tärkeää?

Minulle tärkeitä asioita tätä nykyään on yhdessä vietetty aika ja rauhoittuminen, sekä kiireettömyys. Koko perheeni on minulle äärimmäisen tärkeä. Niin tämä perhe, jonka kanssa asun saman katon alla, kuin myös se kauempana asuva. Vaikka rakastan kiireetöntä ja rauhallista kotijoulua, niin tänä jouluna ei kyllä haittaa reissata pitkin Uuttamaata. Rauhoittumiselle jää silti varmasti riittävästi aikaa. Saadaan aattona auto lainaan, mikä helpottaa tätä paikasta toiseen siirtymistä.

 

Minkä värinen meidän joulumme on?

Iloitsin tässä hetki sitten siitä, että voin laittaa sänkyihin viimein joululakanat. Puolisoni oli katsonut minua silloin pitkään. Hän katsoi minua myös silloin pitkään, kun kävi ilmi että minun joululakanani olivat harmaa ruudulliset flanellilakanat. Kumppanini oli odottanut jonkinlaisia joulunpunaisia tonttulakanoita.

Tapaus oli hauska ja kertoo siitä, että meidän jouluun ei kuulu mikään väri-iloittelu. Vihreää meillä näkyy näin jouluna, mutta sen lisäksi lähinnä valkoista, harmaata, hopeaa ja kultaa. Eli aika samanlainen väripaletti, kuin ympäri vuoden sitä vihreää lukuunottamatta. Kukat ovat kuitenkin niitä, missä voi olla enemmän värejä. Löysin tänä vuonna esimerkiksi mielettömän kauniita syvän punaisia ritarinkukkia, jotka lopulta myös ostin maljakkoon kotiin.

 

Millaisista joulukukista pidän?

Kaikista. Ritarinkukka ja ihanasti tuoksuva hyasintti ovat selkeitä suosikkejani. Niitä meillä on joka vuosi. Mieluiten valkoisissa väreissä, joskus myös punaisena. Ja havuja lisäämällä mikä tahansa kukka-asetelma muuttuu jouluiseksi. Kukat on minulle tärkeitä tunnelmanluojia vuodesta toiseen, myös jouluna. Joulu ei tunnu joululta ilman hyasintin tuoksua. Uudeksi suosikiksi on nousemassa myös joulutähti. Perinteisen ja valkoisen tilalle on tullut todella kauniita uusia värejä, kuten hyvin kaunis hempeä oranssi.

Miten pukeudut joulukautena?

Paljetteihin! Toki myös hyvin saman tapaan, kuin vuoden ympäri muutenkin. Mukaviin neuleisiin, farkkuihin, hameisiin ja mekkoihin. Minulla ei ole jouluneuleita, ei rumia, eikä kauniita, joten sillä samalla vaatekaapilla mennään, kuin muutenkin ympäri vuoden. Ja näiden lisäksi ne paljetit! Minulla on loppuvuodeksi paljettihame, jota käytän ahkerasti.

Joulunajan tärkein asusteeni on aikanaan Gauharilta saatu punainen panta, jota tulee käytettyä yleensä vain joulunaikaan. Mutta silloin se onkin päässä harvase päivä. Gauharin pannat ovat oikeasti ihan pathaat, koska ne eivät paina päätä ollenkaan ja pysyvät parhaiten päässä.

Jouluna aion pukeutua astetta paremmin joulunviettoon. Joko siihen edellä mainittuun paljettihameeseen tai sitten mustaan mekkooni.

 

Millaisista joukoristeista pidän?

Tärkein joulukoristeemme on tietysti joulukuusi. Meillä on tekokuusi, joka pystytettiin olohuoneen nurkkaan jo marraskuun alussa. Koristelimme kuusen yhdessä lasten kanssa ja he olivat aivan innoissaan siitä. Vaikka olenkin alkanut ottaa kuusen esille jo marraskuussa, sen koristelu on nykyään meidän yhteinen rituaali. Lapset kaivoivat innolla koristeita esiin esiin kaivamastani laatikosta ja etsivät sieltä suosikkejaan.

Tällä hetkellä suosikkijoulukoristeeni ovat pahviset kuuset, joita löysin viime vuonna Sostrene Grenestä. Niitä meillä on kahdessa koossa kodin tasoilla.

Mitkä ovat lempi perinteeni?

Meille on muodostunut lasten kanssa omia jouluperinteitä tässä vuosien varrella. Kuten Stockmannin jouluikkuna ja kaakaot, sekä lasten itsensä valitsemat joulukoristeet. Rakkain jouluperinne on kuitenkin pikkujoulu, mikä todennäköisesti johtuu siitä, että se juontaa juurensa omasta lapsuudestani. Silloin joulun odotus alkoi nimenomaan pikkujoulusta. Vietimme sitä myös tänä vuonna. Lapset eivät sitä muista tai osaa odottaa vielä, mutta minä muistan ja haluan muistaa sen.

 

Miten hankin lahjat?

Lasten joulahjat hankin yleensä täsmäiskuna kerralla. Lapsilta kuulee pitkin vuotta toiveita sitä mukaan, kun he näkevät mainoksessa tai jossain muualla jonkin uuden lelun. Yritän kuulostella toiveita pitkin vuotta ja kuunnella, josko siellä jokin toive toistuisi. Sitten olen miettinyt onko kyseinen lelu vain hetken mielijohde, vai riittäisikö sen parissa mielenkiintoa useampaan leikkiin. Muutama vuosi sitten lapset saivat yhteiseksi lahjaksi Sylvanian Families sarjan talon ja pupuperheen glitterkakkaa kakkaavan yksisarvisen sijaan. Ja tällä ”puputalolla” leikitään edelleen tänäkin päivänä.

Sukulaisille olen yrittänyt vinkata tarpeista. Oma äitini ilmoitti ostavansa tänä vuonna lapsille hyvät talvikengät lahjaksi, mistä olen itse äärimmäisen kiitollinen. Uusille bonusisovanhemmille vinkkasin siitä, että lastenhuoneessa saattaa olla nykyisin nukenvaunujen mentävä kolo.

Puoliso saa minulta tänä vuonna lahjaksi elämyksen, jota ei toivon mukaan hevillä unohda. Aion viedä hänet erääseen itselleni rakkaaseen paikkaan. Enempää en kuitenkaan uskalla täällä kertoa, koska puolisoni lukee jokaisen blogipostauksen, enkä halua pilata yllätystä. Haluan antaa merkityksellisiä lahjoja, jotka tuottavat oikeasti iloa. Mietin lahjoja monesti pitkään ja monelta kantilta. En halua antaa mitään turhaa tai ihan kivaa. Mieluummin sellaista joka tulee tarpeeseen ja ilahduttaa oikeasti.

Millainen joulumusiikki meillä soi?

Lasten ollessa kotona, meillä soi jonkin verran perinteiset, suomenkieliset joululaulut. Kuopukseni on laulanut joululauluja itseasiassa kesäkuusta lähtien. Suosin niitä modernempeja sovituksia näistäkin. Sen lisäksi kulutan Spotifysta myös Homevialauran tekemää joululistaa, joka sisältää jazzahtavaa joulumusiikkia.

 

Tällainen jouluinen ystäväkirja tässä luukussa. Huomenna luvassa jotain muuta.

Terkuin,

-Jenni

 

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals / @plustyylit

LUE MYÖS

1. luukku: Pikkujoulu ja lasten pikkujoululahjat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *