Hae
Big mamas home

Mikä auttaa jaksamaan vauva-arkea?

Sain Instagramissa (@bmhjenni) hyvän kysymyksen siitä, mikä auttaa jaksamaan vauva-arkea? Meidän vauva on nyt 3 kuukautta. Arki on asettunut uomiinsa ja tuntuu siltä, että vauva on ollut meidän kanssa jo paljon pidempään kuin vain muutaman kuukauden. Välillä arki kulkee eteenpäin todella leppoisasti ja välillä se tuntuu todella hitaalta ja raskaalta.

Meidän vauva on aika leppoisa ja helppo tyyppi. Oltiin aiemmin viikolla hänen kanssaan eräässä PR-tilaisuudessa, jonka hän nukkui alusta loppuun. Toki tilaisuus oli järjestetty sopivasti hänen aamu-uniensa aikaan, mikä helpotti asiaa. Aiempi kellojen siirto sotki meidän rytmin niin, että vauva on nyt herännyt aika pitkälti viideltä, mikä on toki vähän raskasta. Mutta nyt kerron millä keinoilla minä jaksan tätä meidän vauva-arkea.

Paljon auttaa se, että koen itse vauva-ajan pääasiassa ihanana. Nautin siitä kun saan seurata vauvan kasvua ja kehitystä tässä samalla. Minusta on kuitenkin nykypäivänä ihan asiallista sanoa, että kaikki eivät nauti lapsen vauva-ajasta. Se on hyvin intensiivistä ja sitovaa, varsinkin sille kotona olevalle vanhemmalle. Se ei tietenkään tarkoita etteikö vanhempi rakastaisi lastaan. Minä olen kuitenkin nauttinut jokaisesta lapsieni vaiheista. Koen, että kaikissa ikävuosissa on omat ihanat puolensa.

Asioita, jotka auttavat jaksamaan

Tärkeimmäki olen kokenut sen, että puhallamme kumppanin kanssa yhteen hiileen ja puhumme. Ollaan pyöritelty erilaisia skenaarioita vauvavuodesta jo raskauden alusta asti. Sen vuoksi vauvavuoteen on ollut helppo asettua. On ollut helppo rentoutua, kun tietää mitä toinen ajattelee.

Tällä hetkellä meillä on aika selkeä työnjako puolison kanssa. Minä hoidan vauvan ja hän hoitaa oikeastaan kaiken muun. Koska meillä on ollut hyvin sylissä ja lähellä viihtyvä vauva, olen ollut hänessä hyvin kiinni ja tämä työnjako on toiminut. Vauvan kasvaessa työnjako tulee taas muuttumaan. Minä tulen ottamaan taas enemmän koppia ruuanlaitosta ja muista kotiaskareista. Olen äärimmäisen kiitollinen kumppanilleni siitä, miten hän on ottanut tässä arjessa niin paljon vastuuta. Minä olen saanut keskittyä vauvaan rauhassa, ilman stressiä. Mikä on ollut ihanaa. Olen saanut pesiä tuon kolmannen kanssa kaikessa rauhassa. Se mitä hän on tehnyt ei todellakaan ole ollut bare minumum, vaan paljon enemmän.

Tämän lisäksi, koska minä herään vauvan kanssa tällä hetkellä sellaiset 4-5 kertaa yössä, ollaan priorisoitu minulle mahdollisuuksien mukaan päiväunia. Hän on käyttänyt vauvaa vaunulenkillä, vienyt isompia vauvan kanssa ja vaikka mitä, jolloin minä olen saanut ottaa pienet päiväunet jaksaakseni paremmin. Me priorisoidaan myös puolisoni uni sillä, että hän nukkuu toistaiseksi olohuoneessa. Silloin vauvan yölliset heräilyt eivät herätä myös häntä. Tämä on muuten yksi asia mistä puhuttiin raskausaikana. Molemmat haluavat priorisoida mahdollisimman pitkälle koko perheen mahdollisimman hyvät yöunet. Väsyneenä tulee herkästi niitä turhia riitoja, joten koetaan tämä tärkeäksi.

Tämän lisäksi se, että minulla on kaiken tämän lomassa myös omaa aikaa, on iso voimavara. Käyn säännöllisesti kuvaamassa Katrin kanssa ja olen saanut osallistua yksin PR-tapaamisiin. Kunhan tämä väsymys tästä helpottaa, niin haluan käydä uimassa. Olen osallistumassa tässä marraskuussa myös yksiin pikkujouluihin, joita odotan innolla.

Tämä kaikki yhdessä auttaa jaksamaan, kuin myös tieto siitä, että tämä vauvavuosi on häviävän pieni hetki tuon lapsen elämässä. Se on silmänräpäys ja hänkin on koulussa. Näin kolmannen kohdalla sen tiedostaa jotenkin erityisen selkeästi. Mikä sinua auttaa jaksamaan vauva-arjessa? Olisi kiva kuulla muiden kokemuksia. 

-Jenni

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals / @plustyylit

TILAA UUTISKIRJE!

LUE MYÖS

Vauva 3 kk – Mikä nauraa niin kuin aurinko, mikä itkee niin kuin kuu

Vauvan ristiäiset ja kastejuhla

Ristiäiset lähestyy

Vauva 2 kk – Jutteleva ja nyrkkejään syövä vauva

Arki vauvan kanssa

Yksi kommentti

  1. Riikka kirjoitti:

    Mulla ainakin jaksamiseen auttaa vaunulenkit ja muutenkin ulkoilu. Reippaita pitkiä vaunulenkkejä vauvan kanssa päivittäin ja rauhallisia kaupunkikävelyjä koko perheen voimin. Lisäksi huolehdin siitä että saan tarpeeksi hyvää, terveellistä ruokaa, olen huomannut että huono/liian vähäinen syöminen vaikuttaa heikentävästi jaksamiseen.
    Meillä vauva 4kk viihtyy myös sylissä, mutta onneksi kenen tahansa syli kelpaa. Saan siis hyvin tehtyä osani esim. kotitöistä tai kokkailtua, kun vauva hengaa isin kanssa. Tämäkin edesauttaa omaa jaksamista, kun pääsee puuhastelemaan kotona!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *