Hae
Big mamas home

Joillekin pyhät ovat vaarallisinta aikaa

Halusin puhua näin joulun alla jostain tärkeästä. Tämä ei ole aihe, jonka halusin joulukalenteriin, mutta kuitenkin jotain, josta täytyy ehdottomasti puhua. Joillekin ihmisille, yleensä naisille, pyhät ovat vuoden vaarallisinta aikaa. Suomi on yksi Euroopan vaarallisimpia maita naiselle elää ja suurin osa naisten kokemasta väkivallasta tapahtuu kotona, siellä suljettujen seinien sisällä. Väkivalta ei ole yksityistä, vaikka niin meillä Suomessa tupataan ajattelemaan. Siihen pitää puuttua.

Pyhien aikaan perheet ovat usein yhdessä ja saman katon alla väkivallan riski lisääntyy. Monesti vapaapäiviin liittyy myös lisääntynyt alkoholinkäyttö, mikä lisää uhkaa entisestään. Minä olen itse joutunut lähtemään kodistani turvakotiin uudenvuoden päivänä. Eikä se ollut ensimmäinen kerta. Se oli vain se pisara, joka katkaisi kamelin selän. Omalla kohdallani tarinalla oli onnellinen loppu. Olen päässyt pitkälle siitä, miten asiat olivat silloin. Vaikka nyt traumat vaativatkin käsittelyä ja vaikuttavat mielenterveyteeni enemmän, kuin koskaan.

Minähän en silloin suhteessa ollessa tajunnut sen kaiken olevan väkivaltaa. Minulle se oli normaalia. Siinä on yksi syy, miksi lähteminen oli niin vaikeaa. Lisäksi pelkäsin sitä, että jos nyt tunnustaisin, että olen antanut kohdella itseäni näin, joku voisi ajatella etten ole kykeneväinen huolehtimaan lapsistani ja heidät vietäisiin minulta.

Nyt haluaisin jakaa muutaman puhelinnumeron niitä tarvitseville. Apua on nimittäin aina saatavilla. Näissä numeroissa on se hyvä puoli, että sinut myös ohjataan niissä tarpeen mukaan. Minä en esimerkiksi olisi osannut hakea apua oikeasta paikasta kokemaani vainoamiseen, jos en olisi soittanut Nollalinjalle. Minä olen itseasiassa soittanut lukuisat kerrat nimenomaan Nollalinjalle ja saanut joka kerta keskusteluapua ja mielenrauhaa ja ohjeita toimia.

 

Puhelinnumerot

Akuutissa hätätilanteessa soita yleiseen hätänumeroon 112.

Riskosuhripäivystys suomeksi ma-pe klo 9 – 20 ja ruotsiksi ma – pe 12 – 14. 116 006

Valtakunnallinen kriisipuhelin suomeksi (24 h) 09 2525 0111, ruotsiksi (ma-pe 20 h) 09 2525 0112, englanniksi ja arabiaksi (ma – to 20 h) 09 2525 0113.

Nollalinja lähisuhdeväkivallalle ja naisiin kohdistuvalle väkivallalle 080 005 005.

Naisten Linjan puhelinpalvelu 0800 02400 ma-pe 16 – 20.

Aina voi myös hakeutua Tuvakotiin, joita on ympäri Suomea.

 

Toivotan kaikille mahdollisimman turvallista joulua.

-Jenni

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals / @plustyylit

LUE MYÖS

”Pettäminen on minulle ehdoton ei”

Huomioi nämä varoitusmerkit parisuhteen alussa

Sinisilmäinen

Väkivallan uhrit halutaan vaientaa

Hei olen Jenni ja olen rakkausaddikti

2 kommenttia

  1. Merja kirjoitti:

    Vuoden tärkein kirjoitus. Ja puhelinnumerot todella kannattaa vaikka tallentaa kännykkään. Koskaan ei voi ulkopuolinen tietää, mitä tapahtuu kodin seinien sisällä. Ei, vaikka kaikki vaikuttaisi ulospäin täydelliseltä. Hakekaa apua, muutos voi alkaa jo tästä
    joulusta. Muutos kohti parempaa.

    • Jenni - BMH kirjoitti:

      Hyvin sanottu. Näitä numeroita ei kyllä voi jakaa riittävästi, jotta ne tulisivat mahdollisimman monen tietoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *