Hae
Big mamas home

Miksi puolitoista vuotta on loistava ikä?

Kirjoitin noin vuosi sitten, miksi kaksi ja puoli vuotta on loistava ikä. Nyt haluan kertoa teille miksi puolitoista vuotta on loistava ikä.
Meidän kuopus on siis puolitoistavuotias ja hän on aivan huippu tyyppi. Joka päivä taapero pääsee yllättämään uudella taidolla, jota en tiennyt hänellä olevan. Hän on olevinaan niin iso ja osaava, mutta on silti vielä aivan äidin pieni.
Big mamas home by Jenni S. Miksi puolitoista vuotta on loistava ikä?
Seesteinen vaihe tahtovaiheiden välissä…
Lapsen kanssa elämä on vaihetta vaiheen perään ja tahtokautta kauden perään. Mutta puolitoista vuotta on ihana, seesteinen vaihe kahden kauden välissä. Nyt alan huomata, miten hieman reilu puolitoistavuotiaamme alkaa kokeilla rajojaan ja muutama selkeä tahtoraivarikin on jo vedetty. Tätä ennen kaikki oli kuitenkin ruusunterälehtien päällä tanssimista.
Big mamas home by Jenni S. Miksi puolitoista vuotta on loistava ikä?
Huumorintaju…
Kuopuksen kanssa tämä on ollut helpompi huomata, mutta puolitoistavuotiaalla on jo ihan selkeästi oma huumorintajunsa. Se poikkeaa aikuisten huumorintajusta, mutta sellainen on selkeästi olemassa. Hän hassuttelee mielellään ja nauttii siitä, kun saa muut nauramaan. Saa nähdä onko tässä perheemme seuraava kotikoomikko.
Yritteliäisyys…
Tämä on jotain, jota tässä iässä ei puutu. Kaikkea täytyy yrittää. On pakko yrittää kiivetä itse siskon perässä tai on pakko yrittää laittaa itse kengät jalkaan. Välillä sinnikkäästä yrittämisestä seuraa ainoastaan turhautuminen, mutta onnistumisen ilo ja ylpeys on aivan valtavaa.
Big mamas home by Jenni S. Miksi puolitoista vuotta on loistava ikä?
Kommunikointi…
Vauvavuoden kestäneen ajatustenlukuyritysten jälkeen tämä on erittäin tervetullut ajanjakso. Lapsi osaa ketoa itse, kun hänellä on nälkä tai jano tai väsyttää. Kenenkään ei tarvitse arvuutella mikä on hätänä. Puolitoistavuotias osaa myös kuittailla. Sain kuulla tiukan kuitin, kun olin laulanut kuopukselleni; ”Äiti. Korviin sattuu.”
Puheen ymmärtäminen…
Puolitoistavuotias myös puheentuottamisen lisäksi ymmärtää puhetta. Hän ymmärtää, kun sanotaan ettei jotain saa tehdä tai kun pitää mennä nukkumaan. Eri juttu on sitten se kuunteleeko hän.
Big mamas home by Jenni S. Miksi puolitoista vuotta on loistava ikä?
Läheisyyden tarve…
Vaikka puolitoistavuotias onkin olevinaan kovin itsenäinen ja iso lapsi, niin silti aamuisin hän kömpii ensimmäisenä syliin. Hän on kuitenkin sen verran pieni, että kaipaa päivän mittaan syliä, mikä on aivan ihanaa. Miinuspuolena on se, että välillä hän saattaa nipistellä naamaa ihan omaksi ilokseen. Pääsääntöisesti nämä hetket ovat kuitenkin meille äärimmäisen tärkeitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.