Hae
Big mamas home

Vauvan ensimmäisten kuukausien nukkumisjärjestelyt

Se ei ole mikään salaisuus, että vauvan ensimmäisinä kuukausina yöheräilyt kuuluvat asiaan. Vauvat kaipaavat ruokaa myös öisin, joten ainakin joku joutuu heräilemään myös yöaikaan. Meillä se olen automaattisesti minä, koska imetän. Tulen kirjoittamaan imettämisestä vielä oman juttunsa, mutta sivuan aihetta myös tässä postauksessa. Tämä kolmas on minun vauvoistani ensimmäinen täysimetetty, mistä haluan pitää myös kiinni. Sen vuoksi minä olen se, joka herää öisin. Tämä sanelee omalta osaltaan hieman meidän nukkumisjärjestelyjä, joita avaan seuraavaksi.

Kun keskustelimme nukkumisjärjestelyistä, tarkoituksena oli turvata kaikkien uni niin hyvin, kuin se vain olisi mahdollista. Väsyneenä tulee kuitenkin eniten niitä parisuhdetta kuluttavia turhia riitoja. Kun suhde on vauvavuonna muutenkin koetuksella, niin kannattaa melkein tehdä kaikki mahdollinen, joka helpottaa tilanetta.

Asumme tällä hetkellä kolmiossa, jossa toiselta puolelta taloa äänet kantautuvat melko vaivatta toiselle puolelle. Vauvan kannalta en ole tästä huolissani. On ihan hyvä, jos vauva pystyy nukkumaan vaikka talo ei olisi hiiren hiljainen. Mitä isompiin lapsiin tulee, he eivät yleensä herää öisin mihinkään ääniin. Kumpikin on ollut vauvasta asti hyvä nukkuja. Puolisoni sen sijaan herää vauvan inahdukseenkin.

Miten vauva nukkuu nyt?

Vauva nukkuu öisin ihan hyvin. Tällä kyseisellä hetkellä vauva herää 2-3 tunnin välein syömään. Elämme tiheän imun kautta. Mutta muutamia kertoja hän on nukkunut jopa viiden tunnin unipätkiä. Päivisin tämä vauva on paljon herkkäunisempi kuin isosiskonsa. Toki tämä seikka voi vielä muuttua, kun vauva kasvaa. Ja loppujen lopuksi, itse otan koska tahansa mieluummin ne hyvät yöunet, kuin päiväunet, jos näistä kahdesta pitää valita. Tällä hetkellä toivon sitä, että tiheän imun kauden helpottaessa, saisimme takaisin ne pidemmät unipätkät. Toki toivoisin myös yksiä pidempiä päiväunia päivään, jolloin voisin esimerkiksi kuvata kotona materiaalia someen. Mutta näillä mennään tällä hetkellä.

Puoliso sohvalle nukkumaan

Meillä puoliso on nukkunut jo pari kuukautta sohvalla. Hän on hyvin herkkäuninen ja herää pieniinkin ääniin yön aikana. Herätän hänet aina ihan vain menemällä vessaan. Siksi hän siiryi sohvalle jo raskausaikana, kun kyljen kääntäminen oli minun osaltani sänkyä keikuttava urheilusuoritus. Vauvan synnyttyä, hän todennäköisesti valvoisi kaikki yöt vauvan ollessa lähellä ja hänen ollessa ensikertalaisena hypervalppaana pienen tarpeiden suhteen. Minä myös imetän öisin kyljelläni, jolloin minun ja vauvan rinnan vaihtaminen toiseen todennäköisesti herättäisi hänet. Joten todettiin, että meillä nukkuu kaikki hieman paremmin, jos minä ja vauva olemme keskenään makuuhuoneessa ja puoliso sohvalla.

Tämä järjestely ei ole ikuinen, eikä meidän parisuhde ole kiinni siitä, nukummeko hetkellisesti samassa sängyssä vai emme. Kunhan yösyöttökerrat vähenevät, niin hän todennäköisesti palaa sänkyyn viereeni.

Minä ja vauva perhepedissä

Meillä on vauvalle sivuvaunusänky, mutta voin kertoa ettei hän ole nukkunut siinä vielä kertaakaan. Hän kyllä siirtyy sinne tässä joidenkin kuukausien päästä. Toistaiseksi perhepeti on ollut minulle ja hänelle paras vaihtoehto. Saamme hoidettua yöimetykset tosi vaivattomasti. Minä monesti nukahdan imetyksen lomassa. Mikä lyhentää katkoja niissä yöunissa, jolloin jaksan paremmin päivisin. Välillä tarvitsen kuitenkin niitä päiväunia.

Ennen lapsia olin se lapseton nainen, joka neuvoi tuoretta äitiä ettei kannata antaa vauvan nukkua vieressä. Että kannattaa opettaa vauva nukkumaan alusta asti omassa sängyssä. Kun taas saatuani omat lapseni, olen nukkunut kaikkien kanssa ensimmäiset kuukaudet perhepedissä. Tämä on syy sille, miksi en neuvo ketään lapsiasioissa edes nyt, kun minulla on niitä omia. Ulkopuolinen kun ei voi kertoa, mikä sopii kenellekin. Puran neuvomisen tarvettani puolisooni, joka opettelee parhaillaan silittämään meidän talon tekstiilejä.

Tällä nukkumajärjestyksellä mennään tällä hetkellä. Tämä tulee varmasti vielä muuttumaan, kunhan vauva kasvaa. Miten teillä vauvat nukkuu?

-Jenni

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals / @plustyylit

LUE MYÖS

Mamalempee – Vauvoja ja vanhempia varten

Ensimmäinen vauvaviikko

Vauva kaksi viikkoa

Kaikon kesäalesta vaatteita vauvalle

Kolmas synnytys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *