Hae
Big mamas home

Vauva 1 kk

Vauva on nyt kuukauden ikäinen. Ensimmäinen kuukausi meni todella nopeasti tälläkin kertaa. Vaikuttaisi siltä, että tämäkin yksilö on sellainen perustyytyväinen tyyppi. Mitä nyt viihtyy keskimääräistä enemmän sylissä.

Vauva 1 kk ikäisenä

  • Vauva painoi noin 3 viikon ikäisenä 4260 g ja oli pituudeltaan 55 cm. Syntymäpaino on siis ylittynyt hienosti jo reilu 400 g sitten.
  • Vauva kasvaa todella hienosti pelkällä imettämisellä ja on näin ollen ensimmäinen täysimetetty lapseni.
  • Hän nukkuu hyvin öisin. Päivisin unet vaihtelevat.
  • Vauva viihtyy paljon sylissä. Harjoitellaan sitteriä ja leikkimattoa.
  • Olemme ottaneet laatikkoon käyttöön joitain 62 senttisiä vaatteita.
  • Alun vaikeuden jälkeen on oppinut viihtymään myös vaunuissa.
  • Vauva viihtyy myös hyvin kantorepussa, mikä auttaa saamaan päivisin kädet vapaaksi.
  • Hän on oppinut hymyilemään. Siskot saavat häneltä ne kaikkein leveimmät hymyt.
  • Hän kuuntelee ja tarkkailee ympäristöään todella tarkasti.

 

Ihmissuhteet

Ensimmäinen kuukausi on ollut tutustumista, opettelua ja uusien ihmissuhteiden ensimmäisiä askelia. Ennen olin ajatellut hyvin yksinkertaisesti sitä, että meille tulee vain vauva. Todellisuus on kuitenkin paljon monimutkaisempi. Vauvan syntymän myötä meillä menee kotona moni asia uusiksi, myös ihmissuhteet. Ensinnäkin jokainen meistä perheenjäsenistä ottaa uuden roolin ja alkaa luoda omaa ihmissuhdettaan vauvaan. Sen lisäksi vauvan myötä myös meidän keskinäiset ihmissuhteemme kehittyvät. On ollut aivan ihanaa seurata, miten isosiskot ovat kummatkin hullaantuneet vauvasta ja rakentavat sitä suhdettaan häneen. Aivan erityisesti pian kahdeksanvuotias esikoiseni on huomioinut vauvaa paljon. Hän tulee koulusta tullessaan aina ensimmäiseksi tervehtimään ja silittelemään vauvaa. Viimeiseksi päivässä kumpikin tulee antamaan pikkuveljelle hyvänyön suukot.

Vauvan kuulumiset

Kuten kirjoitin, meidän vauva on sellainen hyvin perustyytyväinen tapaus. Ei itke syyttä ja rauhoittuu helposti. Tempperamenttia löytyy kyllä, varsinkin jos tissi ei ilmesty nenän eteen riittävän nopeasti.

Ensimmäisen kuukauden jälkeen hän selkeästi etsii itselleen rytmiä. Päivällä tuo rytmi on aikalailla herran haltuun, mutta illalla uni tulee yleensä suurin piirtein samaan aikaan. Mikä helpottaa jo todella paljon. Parhaimmillaan hän nukkui jo viiden tunnin pätkiä öisin, kunnes tuli ensimmäinen tiheän imun kausi, jonka jälkeen tiheämmät herätykset alkoivat taas. Jaksan niiden kanssa aika hyvin. Hormonit auttavat. Yritän mahdollisuuksien mukaan myös nukkua päiväunia ja jos oikein väsyttää menen nukkumaan lasten kanssa samaan aikaan.

Ollaan liikuttu vauvan kanssa ulkona oikeastaan alusta asti, kun ensimmäisenä päivänä kotiutumisen jälkeen meillä oli kätilön kontrolli. Siitä se oikeastaan alkoi. Saatetaan ja haetaan vauvan kanssa isosiskoja koulusta ja eskarista. Ensimmäisillä kerroilla tyyppi ei ollut täysin varma tästä vaunukonseptista, mutta on sittemmin selkeästi ainakin tottunut siihen. Kantoreppu on hänen kanssaan edelleen ehdoton, mutta vaunuilukin alkaa sujumaan. Hän ei tosin ole yksilö, joka nukahtaa vaunuihin suoraan ja nukkuu koko liikkeellä olo ajan, vaan saattaa tapittaa kuomua silmät täysin selällään pitkiäkin aikoja. Tämä on yksi niistä asioista, joissa hän eroaa selvästi siskoistaan. Isommat kun nukahtivat vaunuihin heti ja nukkuivat melkeinpä siihen asti, kunnes heidät otti pois.

Imetys

Imetyksen sujuminen on yksi isoimmista ilon aiheistani tällä hetkellä. Täysimetys on ollut yksi isoimpia toiveitani jo esikoisen raskausajasta asti. Kahdella aiemmalla kerralla jouduin käsittelemään pettymyksen tunteita, kun täysimetys ei onnistunut. Pettymys liittyi henkilökohtaisiin odotuksiin eikä niinkään siihen, että korvike olisi ollut jotenkin huonompi vaihtoehto. Imetys oli vain jotain sellaista, mitä olin itse toivonut. Siksi olen niin iloinen, että se on onnistunut tällä kertaa. Vauva kasvaa todella hienosti ja minä nautin tästä taipaleesta.

Opettelen myös pumppaamaan tässä imetyksen ohessa maitoa pakkaseen, jotta vauvalle voi antaa silloin tällöin maitoa myös pullosta. Minulla on sovittuna jo jonkin verran menoja ilman vauvaa, joten varautuminen on paikallaan.

Julki-imetys sujuu alun ujostelun jälkeen taas. Vauvaa ei ujostuta, minua lähinnä. Mutta en todellakaan aio peitellä sitä. En mene vessaan piiloon ruokkimaan lastani, vaan teen sen silloin kun tarvitsee.

Ensimmäinen kuukausi on ollut aivan ihana. Kaikki on vauvan kanssa aivan alussa ja silti tuntuu, että hän olisi ollut meidän kanssa pidempään. Hän oppii uusia taitoja ja arki alkaa sujumaan koko ajan paremmin kolmen lapsen kanssa. Tämä on ollut todellinen toiveiden täyttymys.

-Jenni

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals / @plustyylit

LUE MYÖS

Vauvan ensimmäisten kuukausien nukkumisjärjestelyt

Mamalempee – Vauvoja ja vanhempia varten

Ensimmäinen vauvaviikko

Vauva kaksi viikkoa

Kaikon kesäalesta vaatteita vauvalle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *