Hae
Big mamas home

Pyytämättä annettu neuvo on moite

Ihan aluksi haluan sanoa, että minä pidän sosiaalisesta mediasta. Olen saanut somesta uskomattoman paljon hyviä asioita. Olen löytänyt ystäviä, saanut valtavasti inspiraatiota , sekä hyvää mieltä ja pystynyt lopulta luomaan itselleni töitä, kun olen niitä tarvinnut. Some on silmissäni pääasiassa hyvä paikka. Siellä työskentely on tuonut hyvin vahvasti esiin myös ne varjopuolet. Varsinkin kun olen itse nainen, enkä täysin täytä kauneusihanteita.

Erään ilmiön moni varmasti tunnistaa. Tämä on myös omissa kanavissanni läsnä viikoittain. Kun julkaisen jotain, saan läjäpäin neuvoja, joita en ole pyytänyt. Ihmisillä on valtavasti mielipiteitä asioista. Siitä miten meidän pitäisi sisustaa, mitä vauvalle pitäisi hankkia tai miten minun pitäisi silittää. Lista on ihan loputon. Iida on myös jakanut myös näitä kokemuksia, mutta tiedän meitä olevan monia, monia muitakin.

Neuvo on tapa osoittaa oma paremmuus

Parhaimmillaan nämä neuvot tarkoittavat pohjimmiltaan hyvää. Mutta niihin mahtuu myös paljon niitä, jotka haluavat vain osoittaa tietävänsä paremmin. Mutta harva tuntuu muistavan, että somessa näkyy vain pieni välähdys elämää. Ja vieläpä hyvin tarkoin valikoitu välähdys, niistä hyvistä hetkistä, joita meillä on.

Lisäksi kaikenlaista neuvomista kannaattaa miettiä aika tarkkaan. On hyvä muistaa, että pyytämättä annettu neuvo on moite.

Ennen, kuin sain omia lapsia, koin monen muun tavoin tietäväni kaiken lapsista ja niiden kasvattamisesta. Neuvoin ystäviäni todella auliisti, koska koin tietäväni asiasta jotain. Kun sain esikoiseni ja alle viikossa totesin etten todellakaan tiedä mitään lapsista, päätin pitää suuni jatkossa visusti kiinni. Nykyään annan neuvoja vain, kun niitä pyydetään.

Mieti ennen kuin neuvot

Neuvoissa on sekin haastava puoli, että meistä jokainen voi neuvoa vain omien kokemustensa perusteella. Kukaan meistä ei voi asettua toisen saappaisiin ja toisen elämään. Sisustusneuvoja antanut ihminen ei asu kyseisessä asunnossa, eikä näin ollen ole kokenut arkea asunnossa. Joten hän ei voi oikeasti tietää, miten asunto ja sen ratkaisut toimivat siinä joka päiväisessä arjessa. Ihminen, joka antaa neuvoja toisen työelämään liittyen, ei välttämättä ole päivääkään tehnyt tätä kyseistä työtä. On turhaa neuvoa sairaanhoitajaa hakemaan palkankorotusta, koska homma ei vain toimi niin.

Ja mitä tulee lasten kasvatukseen… Jokainen lapsi on erilainen persoona ja kukkaan ei tunne tätä vanhempiaan paremmin. Ammattilaistenkin neuvot sisältävät monesti vastuuvapautuksen siitä, miten lapset ovat erilaisia. Amatöörien neuvot perustuvat joko omiin kokemuksiin tai ihan vain mielipiteisiin, kuten omalla kohdallani.

Ystävien ja täysin tuntemattomien ihmisten neuvominen on myös ihan oma asiansa. Ystävät todennäköisesti pyytävät ja arvostavat toista mielipidettä läheiseltä ihmiseltä. Tuntemattomalta ihmiseltä sitä neuvoa ei lähtökohtaisesti kaivata.

 

Joten mietitäänkö vaikka kolmekin kertaa ennen kuin aletaan sponttaanisti neuvomaan ihmisiä? Varsinkaan somessa.

-Jenni

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals / @plustyylit

LUE MYÖS

Selvisimme yhteenmuuton aiheuttamasta parisuhdekriisistä

Some ei ole koko totuus

Asioita, jotka ovat ilahduttaneet viime viikkoina

Minut voi blokata

Äitimyytti

2 kommenttia

  1. Rusina kirjoitti:

    Kiitos kivasta blogista, ilahdun joka kerta, kun huomaan että uusi postauksesi on tullut! Toivon todella, että kaiken kokoiset, -näköiset ja -ikäiset sopisivat someen. Sellaisia on täällä ruudun toisellakin puolen. Mutta valitettavasti asiatonta palautetta ja ei-toivottuja neuvoja varmasti satelee. Olen kerran antanut bloggaajalle neuvon. Hän suositteli parapähkinöiden runsasta käyttöä niiden terveysvaikutusten vuoksi. Halusin muistuttaa, että päivän seleeninsaantisuositus täyttyy jo muutamasta pähkinästä, ettei jää sellainen virheellinen kuva, että niitä kannattaa rajattomasti vedellä. Onneksi bloggaaja suhtautui kommenttiin suopeasti.
    Ihanaa kesää ja loppuraskautta sinulle!

    • Jenni - BMH kirjoitti:

      Tuollainen huomautus on ihan hyvä ja asiallisesti esitettynä tarpeellinen. Minäkin toivon, että selkeistä virheistä minua korjataan, jotta voin muuttaa niitä. Yritän itse aina perehtyä aiheeseen, josta kirjoitan, mutta välillä saattaa jäädä jotain huomaamatta tai sitten minulla on itselläni virheellistä tietoa. Siksi en ihan hirveästi kirjoita esimerkiksi terveydestä, koska en halua jakaa vahinggossakaan virheellistä tietoa.

      Tällä tarkoitin kuitenkin enemmän sellaisia elämäntapaan liittyviä asioita. Itse olen aikanaan neuvonut ilman mitään varsinaista tietoa ystävääni perhepedissä nukkumisesta, että ei kannata. Lopulta molemmat lapseni ovat nukkuneet perhepedissä, koska se on ollut kaikkein mukavin kaikille. Yleensä perheet tietävät itse parhaiten, mikä heille toimii. Pyysin myöhemmin anteeksi ystävältäni tätä.
      Ja erikseen vielä ne kerrat, kun pyydetään neuvoa tai vinkkejä, silloin niitä saa antaa.

      Ja ihanaa, kun luet. Tämä kommentti piristi iltaani.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *