Hae
Big mamas home

Kuka jää kotiin sairaan lapsen kanssa?

Lapset, vanhemmuus, sairas, tauti, työ, työehtosopimus,
Jokainen vanhempi tietää, että kun lapset sairastavat, jonkun on jäätävä kotiin heidän kanssaan. Tämä on aiheuttanut meidän kotona viimeisen kuukauden sairaskierteen aikana toistuvaa kärhämöintiä.
Työehtosopimuksissa sanotaan, että mikäli lapsella on kaksi vanhempaa, heidän tulisi hoitaa lasten sairauslomat puoliksi. Eihän se ole oikein, jos esimerkiksi äiti on aina kotona kipeän lapsen kanssa. Tämän luulisi olevan selkeää tällä tavalla. Meillä minä olen hoitoalalla, vuorotöissä ja lopulta aika helposti korvattavissa. Viimeisessä kädessä se on aivan sama, kuka meistä hoitajista tekee vuoron. Mieheni puolestaan on omassa työssään useammassa vastuutehtävässä. Tällä hetkellä tilanne on sen verran hektinen, että hänen läsnäoloaan vaaditaan työmaalla päivittäin. Mieheni on toisin sanoen onnistunut tekemään itsestään korvaamattoman.
Tässä asetelmassa olisi ehkä helpointa, jos minä jäisin kotiin lasten sairastuttua. Mutta, kun asia ei ole niin yksinkertainen.
Lapset, vanhemmuus, sairas, tauti, työ, työehtosopimus,
Lapset, vanhemmuus, sairas, tauti, työ, työehtosopimus,

 

Ymmärrän täysin mieheni kannan, mutta ymmärrän myös tämän työnantajan puolen. Ei ole työnantajille oikeudenmukaista, että vain toinen vanhemmista jää kotiin.
Eikä tämä ole edes ainoa skenaario tilanteesta, jossa vanhemmat ovat epätasa-arvossa. Ne pariskunnat, joissa toinen on yrittäjä, ei lasten hoidon järjestäminen ole välttämättä sen helpompaa. Luin tätä postausta varten jotain keskusteluja aiheesta ja tästä oltiin montaa mieltä. Yhä on paljon niitä äitejä, jotka jäävät aina kotiin hoitamaan lasta. Mutta on selkeästi paljon pareja, joissa myös neuvotallaan ja jaetaan vastuuta.
Lapset, vanhemmuus, sairas, tauti, työ, työehtosopimus,

 

Lapset, vanhemmuus, sairas, tauti, työ, työehtosopimus,

 

Lapset, vanhemmuus, sairas, tauti, työ, työehtosopimus,

 

Meillä on tosiaankin väännetty siitä, kuka jää kotiin lasten kanssa, vaikka tilanne pitäisi olla helposti ratkaistavissa. Kun kumpikin jäisi vuorollaan, ongelmaa ei olisi. Sen sijaan olen saanut nyt muutamanakin vääntää siitä, kuinka minä olen korvattavissa, mutta hän ei. Saan alkajaisiksi listan erilaisista tapaamisista, joissa hänen pitää olla läsnä ja sen jälkeen listan, kaikesta, mitä hänen täytyy tehdä. Ja kyllähän minä sen ymmärrän, mutta miten minä saisin selitettyä sen omalle esimiehelleni. Tähän mennessä olen kantanut töihin yhden selvityksen siitä, miksi mieheni ei ole pystynyt jäämään kotiin lasten kanssa.
Lapset, vanhemmuus, sairas, tauti, työ, työehtosopimus,

 

Lapset, vanhemmuus, sairas, tauti, työ, työehtosopimus,

 

Minulla ja miehelläni on kummallakin työt, jotka vaativat kahdeksan tunnin läsnäoloa paikan päällä. Meidän esimiehillä on myös hyvin vahvat mielipiteet tästä. Minun työpaikassani oletetaan, että vastuu jaetaan tasan ja mieheni työpaikassa puolestaan odotetaan, että äiti hoitaa. Aloin tässä muuten pohtia, onko tämä alakysymys. Minä olen vahvasti naisvaltaisella alalla ja mieheni taas miesvaltaisella. Vaaditaanko naisaloilla vahvemmin tasa-arvoa tässä, kuin miesaloilla?
Viimeisimmän keskustelun päätteeksi totesimme, että mieheni jää seuraavan kotiin ja järjestää oman aikataulunsa niin, että se onnistuu. Miten teillä tämä järjestely hoidetaan?

 

10 kommenttia

  1. Nimetön kirjoitti:

    Me olemme mieheni kanssa molemmat töissä miesvaltaisilla aloilla ja molemmat töissä "korvaamattomia". Olemme pitäneet sairauspoissaolot vuorotellen. Kokemuksen mukaan työnantaja joustaa aina tarpeen mukaan, kun itsekin joustaa.

  2. Nimetön kirjoitti:

    Me olemme hoitaneet puoliksi ja näin toimitaan jatkossakin. Itse olen naisvaltaisella alalla ja mies puolestaan miesvaltaisella ja tuota huomaan kyllä paljon, että miehen työpaikalla oletetaan, että äiti jää aina kotiin. Minä tarvitsen sijaisen töihin aina kun olen poissa. Mies pystyy tekemään jonkin verran etätyötä eli miehen on helpompi järjestää poissaolo kuin minun mutta silti yritämme järjestää niin että olemme aina vuorotellen päivän kotona. Reiluin ratkaisu kaikille.

  3. Nimetön kirjoitti:

    Se jää kotiin kumpi helpommin pystyy. Meillä mies tekee töitä aamupainotteisesti ja itse taas enemmän iltapainotteisesti. Välillä tehty jopa niin et molemmat tekee sit lyhyemmän päivän ja lapsi hoidettu puoliksi.

  4. Nimetön kirjoitti:

    Meillä mies yrittäjä ja hänen puolestaan ei ole kukaan töitä tekemässä, joten meillä on itsestäänselvyytenä, että minä jään lasten kanssa kotiin. Työnantajani ei ole koskaan vaatinut selvitystä, miksei puoliso ole lasten kanssa kotona.

  5. Nimetön kirjoitti:

    Minä opiskelen AMKssa ja mieheni käy töissä. Valitettavasti 99% se olen minä joka hoidan. Meillä on ollu sairastelu kierre kohta puoli vuotta lähes taukoamatta. Voin sanoa että koululta (opettajilta sekä opiskelijakavereilta) loppuu ymmärtys ainaisiin poissaoloihini, koska olen sellaisella linjalla jossa opiskellaan ryhmissä projekteissa. Jään siitä syystä tajuttomasti jälkeen, enkä saa edes kirittyä hommia. Voi kun tämä aikakausi loppuisi nopeasti ��

  6. Jenni S. Big mamas home kirjoitti:

    Kuulostaa ihanteelliselta tilanteelta. Hienoa, että teillä on kaikki samalla viivalla asian suhteen.

  7. Jenni S. Big mamas home kirjoitti:

    Kuulostaa hienolta, että saatte asian järjestymään tasapuolisesti. Mikä siinä onkin, että joissain paikoissa oletetaan automaattisesti, että äiti jää kotiin? Varsinkin, kun lapsilla on pääsääntöisesti kaksi tasaveroista vanhempaa.

  8. Jenni S. Big mamas home kirjoitti:

    Me olemme myös välillä harrastaneet tätä läpsystä vaihto systeemiä. Se onnistuu parhaiten silloin, kun minulla on iltavuoro. Yritetäänkin hoitaa homma näin, jos se on mahdollista.

  9. Jenni S. Big mamas home kirjoitti:

    Tämä kuulostaa minun korvaani itsestäänselvyydeltä ja todella hienoa, että sinun työnantajasi ymmärtää teidän tilanteenne.

  10. Jenni S. Big mamas home kirjoitti:

    Voi että. Kuulostaa kurjalta tilanteelta. 🙁 Meilläkin ollaan oltu nyt reilu kuukausi enemmän tai vähemmän kipeänä ja rehellisesti sanottuna, tällä hetkellä minua pelottaa soittaa pomolle poissaolosta. Toivon totisesti, että meidän perhe pysyisi tästä edes terveenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *