Hae
Big mamas home

#challengeaccepted

Sosiaalinen media on täyttynyt viime päivinä naisten mustavalkoisista kuvista. Kyseessä on #challengeaccepted ja #womenempoweringwomen haaste. Haaste on muuttanut hieman muotoaan alkuperäisestä ja sen todellinen alkuperä on osittain unohtunut matkan varrella. Osallistuneet naiset ovat halunneet voimaantua toisistaan ja voimaannuttaa toisiaan. He ovat halunneet nostaa esille hyviä puoliaan naisina. Haaste on aivan ihana ja aihe tärkeä, mutta tämän haasteen todellinen merkitys ei saa missään nimessä jäädä tämän varjoon. Siksi koen äärimmäisen tärkeäksi nostaa omissa kanavissani haasteen todellista merkitystä.

Haaste on alunperin lähtöisin Turkista ja sillä alunperin kantaa miestensä väkivaltaisesti murhaavien naisten puolesta. Se sai alkunsa nuoren opiskelijan Pinar Gültekin surullisesta tapauksesta. Hänet murhattiin raa-asti eksänsä toimesta. Mediassa jaettiin normaaliin tapaan Pinarin kuva mustavalkoisena. Tästä tulee haasteeseen liittyvät kuvat. Naiset jakavat kuvansa mustavalkoisina osoittaakseen, että jonain päivänä kuka tahansa meistä voi olla mustavalkoisessa kuvassa.

Big mamas home by Jenni S. #challengeaccepted

Turkissa kuolee vuosittain noin 500 naista lähisuhdeväkivallan seurauksena. Suomi ei ole tässä suhteessa edelläkävijä. Tiesitkö, että väkilukuun suhteutettuna, Suomi on Euroopan toisiksi vaarallisin maa naiselle asua. Vuonna 2018 kuoli 18 naista entisen tai nykyisen kumppanin lähisuhdeväkivallan seurauksena. Ja fakta on, että kuolemantapaukset ovat vain jäävuoren huippu. Lähes joka toinen nainen on kokenut fyysistä- tai seksuaalista väkivaltaa täytettyään 15-vuotta. Lisäksi lähisuhdeväkivaltaa peitelllään ja se kirjataan huonosti, joten tilastot ovat vääristyneitä.

Big mamas home by Jenni S. #challengeaccepted

Itselle tämä aihe liippaa todella läheltä. Olen itse kokenut lähisuhdeväkivaltaa useammassa, kuin vain yhdessä suhteessa. Terapeuttini sanoo, että on hyvin tyypillistä, että kaltaiseni ihmiset (alistuja) hakeutuu herkästi suhteisiin kontrolloivien ihmisten kanssa. Olen kokenut lähes kaikki lähisuhdeväkivallan muodot.

Suomessa on kuitenkin mahdollista saada apua, kun sitä vain pyytää. On Turvakodit ja sitä kautta myös väkivaltatyö, Nollalinja, Naistenlinja, Rikosuhripäivystys ja Varjo hanke. Jos koet lähisuhdeväkivaltaa, etkä tiedä mistä aloittaa, niin Nollalinja on paras mahdollinen alku. Toki, jos et ole turvassa kotonasi, niin ota ensi tilassa yhteyttä oman alueesi sosiaalipäivystykseen tai suoraan turvakotiin. Saat sitä kautta turvapaikan ja apua. Nollalinjalla on oma kriisipuhelimensa, jonne voi soittaa mihin aikaan tahansa. Minä olen puhunut sinne keskellä yötäkin, kun ahdistus on tuntunut liian pahalta kestää. Välillä sitä on itsekin tarvinnut vain sitä, että joku kertoo, kuinka hengitetään rauhassa. Nollalinjan kriisipuhelimen kautta on mahdollista saada akuuttia keskusteluapua ja tukea, sekä ohjausta muun avun hakuun.

Lähisuhdeväkivallasta on mahdollisuus selvitä, eikä sitä tarvitse tehdä yksin. Apua on aina saatavilla.

Big mamas home by Jenni S. #challengeaccepted

Mikäli osallistut tähän haasteeseen, niin ole kiltti ja jaa tämä tieto sen kanssa. Muuten haasteen alkuperäinen sanoma hukkuu kuvatulvan alle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.