Hae
Big mamas home

Huomioi nämä varoitusmerkit parisuhteen alussa

Kun tapasin oman narsistisen ihmiseni, olin hyvin hyvin nuori. Minulla ei ollut mitään käsitystä parisuhteista. Ei normaaleista, eikä huonoista. En olisi tunnistanut alistavaa suhdetta, vaikka se olisi tanssinut ilkosillaan naamani edessä. Enkä tosiaan tunnistanut. En syytä siitä itseäni. Siinä huumassa kenen tahansa pää menee pyörälle. Tärkeitä on se, että olen päässyt irti. Osaan nykyään asettaa omat rajani ja tiedän mitä ne ovat. Enää niiden yli ei tallota. Olen myös oppinut tunnitamaan erilaiset varoitusmerkit, eli red flagit jo suhteen alussa. Kova koulu sen eteen oli käytävä, mutta nyt se on ainakin käyty. Nyt nämä tietyt varoitusmerkit saavat minut juoksemaan pakoon.

Luin muuten huomion siitä, että jos koko ihmiskunta olisi asettanut rajat jo suhteiden varhaisessa vaiheessa, meitä olisi nykyään huomattavasti vähemmän. Ihmiskunnan kannalta on ollut siis tärkeää, että emme huomaa näitä varoitusmerkkejä heti. Tämä on melko mielenkiintoinen huomio. Toki, jos tunnistaisimme varoitusmerkit jo varhaisessa vaiheessa, maailma ei ehkä olisi tällaisessa kriisissä, mitä se on nykyään.

Narsistinen suhde - BMH - Big mamas home by Jenni

On myös hyvin tyypillistä selitellä ja vähätellä näitä merkkejä muille ja myös itsellemme. Emme halua uskoa niihin. Minä selittelin niitä vuosia niin itselleni, kuin muille. Ja olin lopulta niin vakuuttava, että uskoin kaiken myös itse. Oli kertoja kun mietin ettei tämä voi olla normaalia ja että jotkut asiat ovat pielessä, mutta nämä tunteet oli lopulta selitetty nopeasti pois.

Mutta halusin kirjoittaa näitä asioita ylös ja esille, jos joku muu osaisi sen avulla välttyä haitalliselta parisuhteelta.

Varoitusmerkit eli red flagit

1. Nopea eteneminen

Narsistit ovat todellisia salamarakastujia ja etenevät suhteessa todella nopeasti. Se saattaa tuntua häkellyttävältä ja ihanaltakin, mutta todellisuudessa narisisti haluaa vain omistaa toisen. Kontrollointi ja omistushalu naamioidaan intensiiviseksi rakkaudeksi, haluksi sitoutua, ylenpalttisiksi lahjoiksi ja huomionosoituksiksi. Perimmäinen tarkoitus on päästä kontrolliin nopeasti. Kun toinen havahtuu siihen, että kaikki ei ole hyvin, pois pääseminen on jo huomattavasti vaikeampaa.

2. Narsisti loukkaantuu ja suuttuu helposti

Narsisti loukkaantuu ja suuttuu helposti, myös sellaisista asioista, joista ei pitäisi suuttua. Hän saattaa olla arvaamaton ja impulsiivinen. Monesti vaikeat tilanteet kääntyvät myös uhria vastaan. Hän tulkitsee tilanteet miten haluaa ja kääntää ne toista vaistaan. Itse yritin välillä pitää tieten tahtoen kiinnii keskustelun aiheesta, mutta se vaati ihan uskomattoman kovaa työtä, ettei asiaa käännetty pois itse aiheesta. Varsinkin, jos olin itse ottanut jonkun ongelmakohdan puheeksi.

3. Sinun pitää olla koko ajan tavoitettavissa

Sinun pitää olla tavoitettavissa hänen mielensä mukaan. Joudut selittelemään, jos et olekaan ollut heti puhelimen ääressä vastaamassa viesteihin tai soittoihin.

Varoitusmerkit parisuhteen alussa - BMH - Big mamas home by Jenni

4. Narsisti on patologinen valehtelija

Nämä ihmiset valehtelevat ja välttelevät omaa vastuutaan. Mikään ei ole liian vähäpätöinen asia, jotta siitä ei voisi valehdella. Heillä on uskomaton taito puhua musta valkoiseksi ja saada uhri epäilemään asioita, mitä itse on nähnyt. Minä epäilin monia kertoja omaa mielenterveyttäni, kun uskoin nähneeni yhtä ja minulle vakuuteltiin toista. Narsistilla ei omatunto kolkuttele, joten valhtelu ei tunnu väärältä.

5. Narisistin suhteet ovat lyhyitä ja exä on monesti ”hullu”

Narsistin on vaikea ylläpitää toimivia ihmissuhteita, vaikka he osaavatkin olla myös hurmaavia. Monesti heidän exänsä ovat myös ”hulluja”. Sillä tavalla peitellään omaa suhdehistoriaa ja pidetään uusi kumppani erossa entisestä, joka saattaisi pystyä kertomaan suhteen ongelmista ja varoitusmerkeistä uudelle.

6. Luota omaan intuitioosi, kun se sanoo jonkin olevan pielessä

Joskus sen vain tietää, kun kaikki ei ole kohdallaan. Minulla se on tullut esiin varsinkin myöhäisemmissä suhteissani. Intuitio on harvoin väärässä. Jos kaikki ei tunnut olevan oikein, sitä tunnetta kannattaa oikeasti kuunnella.

 

Minusta nämä ovat hyvät merkit, joita kannattaa pitää silmällä. Oman kokemukseni perusteella voin allekirjoittaa kaikki nämä, enemmän tai vähemmän. Varsinkin tuo nopea eteneminen ja se, että pitäisi olla koko ajan tavoitettavissa, saa itselläni herkästi karvat pystyyn. Olen yhden orastavan ihmissuhteen päättänytkin näistä merkeistä, tässä kahden vuoden sinkkuaikanani.

Me puhumme poikaystävän kanssa jo yhteen muutosta, mutta tilanne on täysin eri. Hänellä meni useampi kuukausi, ennen kuin hän sai tavata lapseni ja todennäköisesti me ehditään olla vuosi yhdessä, ennen kuin edes muutetaan yhteen. Silloin kun aloimme seurustelemaan, poikaystäväni etsi asuntoa Helsingistä. Meille oli kuitenkin alusta asti selvää, että me emme ole todellakaan muuttamassa vielä yhteen, joten hän sai jatkaa oman yksiönsä etsimistä.

Olen onnellinen, että onnistuin pitämään kiinni omista rajoistani. Nyt minulla on aivan ihana, tasa-arvoinen ja tasapainoinen ihmissuhde, jollaisesta olen vain unelmoinut aiemmin.

-Jenni

 

KUVAT: Katri Konderla / EDITOINTI: Minä

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals / @plustyylit

LUE MYÖS

Sananvapaus – Maailman vanhin tekosyy

Varpajaiset on naisilta pöllitty perinne

Haluan elää maailmassa, jossa naistenpäivää ei tarvita

Vain kyllä tarkoittaa kyllä – Raiskaus tarkoittaa suostumuksen puutetta

Kun väkivallan tekijä on aina se ”kiva tyyppi” ja uhri on ”nalkuttaja”

2 kommenttia

 1. NK kirjoitti:

  Osui ja upposi. Elin nuorena, kokemattomana (niinkuin Sinäkin), myrskyisän, mutta onneksi lyhyen (vain puoli vuotta) suhteen ”huonon tyypin” kanssa. Taivaan kiitos pääsin pois ”ajoissa” eli ennen lopullista sitoutumista, yhteen muuttoa jne.

  Myöhemmin tiesin tuttavani kautta exäni uuden naisystävän. Joskus hän tuli minua vastaan kaupassa, muttei tervehtinyt vaan tuntui melkein pakenevan minua! Ihmettelin tätä tuttavalleni ja hän tiesi syyn: olin kuulema ”se hullu ex”. Olin ”takertuva” ja sairaalloisen mustasukkainen uudelle naiselle, olin jopa väkivaltaan taipuvainen! Täyttä puppua! Olin pelokas ja onnellinen päästyäni ”pakoon”.

  Nuo listaamasi merkit ovat tosiaan isoja no-no-juttuja, jos niihin törmää. Lisäksi ”pahasta suhteesta” on tosi vaikea päästä pois. Kun viimein saa itsensä kunnolla irti, se ei ehkä ole sittenkään loppu. Ex saattaa seurailla ja vainota, ottaa yhteyttäkin muka ”ihan vaan kaverina”. Vaikka omasta kokemuksestani on vuosikymmeniä ja olen onnellisesti naimisissa hyvän tyypin kanssa, herään yhä joskus painajaisiin, joissa ex yrittää ottaa yhteyttä. Pienikin juttu laukaisee, yhä vieläkin, pelon ja paniikin.

  Tosi hyvä ja tärkeä kirjoitus! Se saattaa pelastaa jonkun kokemasta todella pahoja asioita. Kiitos Sinulle! Ei ole helppoa puhua näin raskaista kokemuksista; olet rohkea, kun teet niin!

  • Jenni - BMH kirjoitti:

   Kiitos todella ihanasta kommentista. Mä koen tärkeäksi puhua näistä, koska se on osa omaa toipumista. Sen lisäksi koen, että omalla kärsimykselläni on joku merkitys, jos sitä kautta voin auttaa muita.
   Ihanaa kulla, että olet nykyään onnellisessa parisuhteessa. Ihanaa kesää sinulle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.