Hae
Big mamas home

Mitä ihmettä minä oikein pelkään?

Vastaan tällä postauksella erään seuraajani kysymykseen. Julkaisin ihastukseni kanssa yhdessä vietetyn viikonlopun jälkeen Instagram stooreissa pätkän, jossa kerroin siitä miten ihastumisesta huolimatta pelkään ja jarruttelen. Vaikka tämä mies on jo onnistunut osoittamaan selkeästi, että on hyvin erilainen kuin exäni. Yksi seuraajani sitten kysyi, että mitä ihmettä minä oikein pelkään. Hän muistutti minua siitä, että ei jokainen mies ole samanlainen ja kohtele minua huonosti. Ja on väärin, että tämä uusi ihastukseni joutuu kärsimään siitä, että exäni kohteli minua miten kohteli. Ja olen ihan samaa mieltä kaikkien kohtien kanssa.

Tiedän, että on olemassa hyviä tyyppejä, jotka haluavat kohdella minua hyvin. Ja on totta tosiaan väärin, että uusi ihastukseni joutuu kohtaamaan paljon sitä, miten minua on kohdeltu edellisessä suhteessa. Mutta nämä ovat asioita, joiden kanssa on elettävä tällä hetkellä. Vaikka olen jo vuoden ajan työstänyt näitä asioita ja työstän niitä edelleen ammattilaisen kanssa, ne eivät katoa yhdessä yössä. Ja suurinta osaa pääsen käsittelemään vasta uudessa suhteessa, kun asiat nousevat pinnalle.

Mitä minä oikein pelkään? - Big mamas home by Jenni

Tunnelukko syntyy traumasta

Vaikka minä tiedän, että kaikki eivät todellakaan halua minulle pahaa, koko aiempi kokemuspohjani huutaa minulle jotain ihan muuta. Minua on pahoinpidelty ja kohdeltu kaltoin vuosien ajan. Tällä kyseisellä hetkellä minä en tiedä muusta, eikä minulla ole kokemusta mistään muusta. Minä olen ehdollistunut huonoon kohteluun. Se henkisessä väkivallassa onkin niin kamalaa. Se menee oikeasti luihin ja ytimiin asti. Olen kirjoittanut ennenkin tunnelukoista. Ne ovat tätä nykyään lempiaiheitani. Tunnelukko syntyy aina traumasta. Ja tunnelukot aktivoituvat tilanteessa, jonka me koemme samanlaiseksi, kuin sen tilanteen, missä ne ovat syntyneet. Näin ollen uusi suhde aktivoi niitä traumoja, jotka ovat syntyneet siinä edellisessä, ei niin hyvässä suhteessa. Vaikka tilanne päätyisikin ihan eri tavalla, kuin se trauman aiheuttanut.

Eli fakta on se, vaikka minä kuinka haluaisin olla pelkäämättä ja antaa mennä uuden ihmisen kanssa, hänen kanssaan oleminen ärsyttää myös niitä menneitä traumaattisia kokemuksia. Tämä aiheuttaa meissä myös ihan oikean fyysisen reaktion myös aivoissa. Tässä tilanteessa mantelitumake alkaa erittää meihin ainetta, joka kertoo meille, että olemme palanneet menneeseen, ahdistavaan tilanteeseen.

Eli ikävä kyllä reaktioni eivät ole pelkästään järjellä soviteltavissa.

Mitä minä oikein pelkään? - Big mamas home by Jenni

Lähtee sillä, millä on tullutkin

Näissä asioissa on kuitenkin se hyvä puoli, että nämä haavat lähtevät sillä, millä ovat tulleetkin. Hyvä suhde voi eheyttää ja auttaa selviämään vanhan, huonon suhteen traumoista ja kokemuksista. Uusi ihastukseni tietää tasan tarkkaan, mihin on ryhtymässä kanssani. Miedän lyhyen tuntemisen aikana, olen yrittänyt lyödä jarruja kiinni jo kolmesti. Yhdestä näistä kerroista seurasi se pidempi tauko, jonka jälkeen hän laittoi minulle vielä viestiä. Eli hän todellakin tietää jo, mitä minun kanssa olemiseni on. Onneksi meillä on jo nyt hyvä, avoin keskusteluyhteys.

Olen jo pariin otteeseen kysynytkin häneltä, eikö hän löytäisi rinnalleen ihmistä, jolla olisi huomattavasti vähemmän taakkoja mukanaan. Joka kerta vastaus on ollut sama. Hän näkee hyvin vahvasti meillä yhteisen tulevaisuuden ja hän pystyy antamaan minulle parempaa, kuin mitä olen saanut. Joka kerta, kun saan tämän vastauksen, purskahdan itkuun. Mutta tämä on myös sitä, mitä tarvitsen. Toistuvia, positiivisia kokemuksia toiselta ihmiseltä.

Mitä minä oikein pelkään? - Big mamas home by Jenni

Olen saanut paljon viestejä niiltä, jotka ovat kokeneet samanlaisia asioita, kuin minä. Ja jokainen teistä pystyy samaistumaan minun tunteisiini. Väkivalta jättää hyvin samankaltaisia traumoja ja jokaiselle meistä se uuden suhteen aloittaminen on ihan yhtä vaikeaa. On todella lohdullista kuulla, että todella moni teistä, minulle viestiä laittaneista, olette löytäneet uuden hyvän suhteen. Vaikeuksista ja luottamusongelmista huolimatta. Kiitos vielä kerran ihan jokaisesta viestistä, jonka olen teiltä saanut. Minulla on niistä kuvankaappauksia, joihin palaan myöhemmin, kun kaipaan sitä vertaistukea.

Toivottakaa minulle onnea tämän uuden suhteen kanssa.

-Jenni.

Lue myös

Millainen oli tunnelukkokäsittelyn verkkokurssi?

Mikä järki tässä treffailun orvanpyörässä oikein on?

Ihan sekaisin ku seinäkello

Seuraa myös

Instagram

Facebook

Tiktok

2 kommenttia

  1. BR kirjoitti:

    Ihminen, joka ei tätä pelkoa ymmärrä voisi lukea asiaan liittyvää materiaalia ja sivistää itseään. Tietoa aiheesta on helposti ja runsaasti löydettävissä ja tälläinen pelko on erittäin yleistä.

    • bigmamasblogoutlookcom kirjoitti:

      Niin toki voisi. Mutta ihmisiä on erilaisia. Juuri tästä syystä minä koen niin tärkeäksi puhua näistä asioista omien kokemusten kautta. Nekin, jotka eivät ole tätä kokeneet voivat saavat uutta näkemystä asioihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.