Hae
Big mamas home

Yhteiset baby showerit puolison kanssa

Sovittiin puolison kanssa jo aika alkuraskaudesta, että vietetään kesällä yhteisiä baby showereita. Kyseessä ovat Amerikasta tänne Suomeenkin rantautunut juhla. Baby showerit ovat pohjimmiltaan juhla, jossa juhlitaan uutta tulokasta ja valmistetaan vanhempia tulevan vauvan tuloon. Sen vuoksi onkin hieman nurinkurista, että niitä ajatellaan pelkästään äitien juhlina, vaikka vauva on molempien vanhempien ja muuttaa yhtälailla molempien elämän.

Ja nyt minä puhun heteronormatiivisesta parisuhteesta, koska elän sellaisessa itse ja olen ollut sellaisissa vauvajuhlissa.

Tasa-arvoiset vanhemmat

Minulla oli esikoista odottaessani omat juhlani, mutta nyt halusin ehdottomasti yhteiset juhlat. Puolisoni ei ole mikään ”kakkosvanhempi”. Me olemme yhdessä tämän vauvan vanhemmat, joten vauvajuhlat pitäisi olla molemmille. Lisäksi perinteisesti lahjat ovat vauvantarvikkeita. Omaa tasa-arvokäsitystäni vastaan sotii hyvin vahvasti se, että naiset saavat lahjaksi vauvantarvikkeita (jotka eivät varsinaisesti edes ole heitä varten) ja miehet saavat sikareita ja viskiä. Yhteisissä juhlissa kaikki vauvantarvikkeet tulevat lahjaksi meille molemmille, eikä vain minulle. Me olemme yhdessä vastuussa vauvan tarvikkeista ja varusteista. Minä en ole mitenkään erityisessä asemassa, vain koska olen lapsen äiti. Minun sukupuoleni ei tee minusta mitenkään päin kykenevämpää vanhempaa. Ainoat asiat joihin olen sukupuoleni puolesta kykenevämpi on raskaus, synnytys ja imetys. Muissa asioissa olemme samalla viivalla.

Joten siksi yhteiset vauvajuhlat. Puolisoni ansaitsee nämä ihan yhtälailla, kuin minäkin. Ja periaatteessa hän ansaitsee nämä vähän enemmänkin, kuin minä, koska vauva on hänen esikoisensa.

Puoliso ei todellakaan lähde ryyppäämään varpajaisia

Näistä kuulee myös sitä, että baby showerit on äidille ja varpajaiset on isälle. Ensinnäkin, alkuperäisen perinteen mukaan naiset viettivät varpajaisia. Synnytykseen osallistunut naisväki riipaisi kännit, kun synnytys oli saatettu onnistuneesti loppuun ja ne olivat varpajaiset. Miehillä ei ole alunperin ollut mitään tekemistä näiden juhlien kanssa. Ja kuten sanoin aiemmin, baby showereissa on enemmän kysymys vauvasta, kuin vanhemmista. Lisäksi isää tarvitaan ensimmäisinä päivinä enemmän äidin ja vauvan luona, kuin ryyppäämässä ja rellestämässä äijäporukalla. Eikä niissä bileissä ole yleensä kyse edes vauvasta. Ne ovat tekosyy ryypätä.

Olen lukenut kymmeniä juttuja siitä, miten isät ovat lähteneet viettämän varpajaisia ja olleet seuraavana päivänä krapulansa vuoksi kyvyttömiä hoitamaan omaa osuuttaan. Tällainen ei minun mielestäni tule kuuloonkaan. Puolisoni saa varpajaisensa sitten joskus vauvavuoden lopussa ja samoin minä. Kumpikin meistä juhlii siis varpajaisia sitten, kun vauvavuosi on selätetty. Intensiivisen vauvavuoden jälkeen, kumpikin meistä ansaitsee ehdottomasti aikaa itsekseen, ulkona, omien läheisten kanssa.

Minusta on ihanaa viettää tulevat vauvajuhlat yhdessä puolisoni kanssa. En koe jääväni mistään paitsi, vaikka jaan nämä juhlat hänen kanssaan. Päinvastoin, tuntuu äärimmäisen tärkeältä rikkoa näitä normeja.

-Jenni

 

Seuraa minua: Instagram / Facebook / Tiktok

Muut tilini: @bmhinterior / @elise_visuals / @plustyylit

LUE MYÖS

Vappubrunssi ja croisant buffet

4 vinkkiä vappubrunssin suunnitteluun

7-vuotiaan kissasynttärit

Isänpäivää viettämään

Halloweeniin sopivat madoilla koristellut mokkapalat

8 kommenttia

  1. Heinäkuinen kirjoitti:

    Hienoja ajatuksia! Odotan esikoista ja olen ollut koko babyshower-konseptin suhteen ahdistunut, kun en oikein koe juttua omakseni (just se äidin ympärillä hösääminen vaippalahjojen ja muiden kanssa), mutta samalla tuntuu että jotain ”tärkeää” jää muka välistä kun ystävät ympärilläni näitä juhlia kuitenkin saavat. Kirjoituksesi sai minut tajuamaan, että mehän voimme puolisoni kanssa vaikka yhdessä järjestää jotkut juhlat! Eikä ne lahjat edes olisi se juttu siinä, vaan laatuaika ystävien kanssa tulevaa lasta juhlien.

    • Jenni - BMH kirjoitti:

      Hei, ihanaa kun pystyin auttamaan ja antamaan uuden näkökulman. Pitäkää ihmeessä juhlat puolison kanssa. Koska tärkeintä on nimenomaan ne ystävät ja tuleva vauva. Mikä sen ihanampi syy juhlaan. Saatte puolison kanssa myös ihanan yhteisen kokemuksen raskausajalle. Miehet kun meinaavat jäädä aina taka-alalle näissä asioissa. Tällä tavalla kokemus on teidän yhteinen. <3
      Ihanaa odotusta ja toivottavasti järjestätte juhlat!

  2. Milla / www.moonshapedlittlebox.fi kirjoitti:

    Ihanaa, että pidätte yhteiset baby showerit! ❤️ Vauva on yhtä paljon molempien, ei pelkästään äidin ja minusta lapsen isälle pitää antaa tilaa olla yhtä läheinen vanhempi kuin äitikin. Meillä lapsi on jo kouluikäinen, mutta tasavertaisessa vanhemmuudessa isoin muutos tuli siinä, kun mies jäi lapsen kanssa kotiin pariksi kuukaudeksi palatessani takaisin töihin mammalomalta. Siihen asti lapsi oli koko ajan miun perään, mutta ollessaan myös isin kanssa kotona tää tasoittui ja heidän suhteensa syveni. 🥰 Jos mahdollista taloudellisesti, niin kannattaa ehdottomasti jakaa vapaat. 😊 Ihania ja rakkauden täyteisiä juhlia teille!

    • Jenni - BMH kirjoitti:

      Meillä itseasiassa ei ole lyöty lukkoon vanhempainvapaita. Katsotaan syksymmällä, että mitä mun yrityskuvioille kuuluu ja onko järkevämpää, että puoliso hyppää siinä vaiheessa vanhempainvapaalle. Mutta katsotaan.
      Ja kiitos! Nämä ovat pieniä juttuja, mutta edistävät sitä tasa-arvoa.

  3. H kirjoitti:

    Virkistävää, että teette näin. Perinteitä voi aina muokata itselle sopivaksi.
    Omana aikanani, ei vietetty baby showereita vaan rotinoita. Esikoinen on parikymppinen, eli eipä baby showerit Suomessa ole kovin pitkä perinne edes. Ja olen silloin asunut ihan Helsingissä, eikä missään peräkorvessa, jonne asiat eivät olisi vielä kantautuneet 😉 Luulisin, että ovat yleistyneet vasta 10- 15 vuoden sisään, koska myöskään toisen ja kolmannen raskauden yhteydessä niitä ei vietetty.
    Minusta rotinat ovat myös kiva perinne. Omassa ystäväpiirissä niitä on vietetty niin, että kaikki tuovat syötävää ja leivonnaisia ja kokoonnutaan yhdessä viettämään iltaa. Koska rotinat on pidetty vauvan syntymän jälkeen, ennen ristiäisiä, osan leivonnaisia on voinut suoraan pakastaa juhlia varten, joten tästä perinteestä on ollut arkeen apuakin. Ja ystävät ovat sitten tullut kertarysäyksellä tuliaisineen katsomaan vauvaa, niin vauvan syntymän jälkeen ei ole alkanut vierasralli. Rotinoita olen viettänyt lähinnä nais- ja vauvaporukalla, mutta yhtä hyvin voisi kokoontua kaikki yhdessä. Rotinoihin on kuulunut oleellisena myös jaetut synnytystarinat. Sekin on ollut aika ihanaa vertaistukea.
    Meillä on ollut ihan sama asenne, ei ole tullut kuuloonkaan, että isä lähtisi tuossa vaiheessa ryyppyreissulle. Synnytyksen jälkeen nainen on täysin toipilas ja herkässä tilassa muutenkin.

    • Jenni - BMH kirjoitti:

      Mä olen kuullut rotinoista myös. Ne ovat vissiin jossain päin Suomea yleisemmät. Ja joo, baby showerit on tuore juttu. Ei meidän äidillä esimerkiksi tällaisia ollut kun hän odotti nuorempia veljiä. Mutta monilla omilla ystävillä on niitä ollut useammatkin.
      Ja juu, kyllä ne ryyppyreissut ehtii oikeasti hoitaa myöhemminkin. Ei sinne tarvitse lähteä silloin, kun äiti oikeasti tarvitsisi sitä puolison tukea.

  4. Riikka kirjoitti:

    Mä en todellakaan koe, että oma parisuhteeni tai tuleva vanhemmuus olisi jotenkin epätasa-arvoista, vaikka minulla oli babyshowerit. Tai kahdetkin, joista kummatkin yllätyksenä! Toiset töissä ja toiset muiden rakkaiden kanssa.
    Kummatkin juhlat oli ihanat ja mahtava tapa tavata kaikkia rakkaita samalla kertaa ennen vauvan tuloa. Mies sai touhuta omiaan ja minä sain viettää aikaa omien läheisten kanssa. Mieheni saa pitää varpajaiset kun lapsi syntyy, jos näin haluaa. Siinä on mielestäni sama idea kun babyshowereissa, laatuaikaa ystävien kanssa. Onneksi hän osaa juoda kohtuudella alkoholia, aikamoista yleistämistä että ryyppääminen olisi varpajaisten ajatus – ennemmin just ystävien tapaaminen ja omien akkujen lataaminen.
    Kyllä tasa-arvoinen vanhemmuus rakentuu eniten arjessa, eikä sen perusteella millaiset juhlat joku saa! Päinvastoin, omaa aikaa kummallekin, joka tarkoittaa hoitovastuuta yksin kummallekin.

    • Jenni - BMH kirjoitti:

      Kiva juttu, että teillä homma toimii näinkin. Me ollaan tyytyväisiä meidän ratkaisuihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *